Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za mocne z białych winogron
#1
Witam
Proszę o wskazówki jak pozbyc się części alkoholu w półwytrawnym z białych winogron. Nastawiłem na 14% ( i tak za dużo) ale winogrona były bardzo słodkie i wyszła niezła siekiera.
Nie jest to ciężkie winko i wyszło fajne w smaku półwytrawne,
tak jak chciałem, tylko moc powala i jest przez to niezbyt smaczne.
Rozcięczanie wodą nie daje dobrego efektu bo wtedy trunek gubi aromat i sie robi nijaki. Dodam, że winko jest młodziutkie - z września ( ale u mnie i tak nie doczeka wakacji - żadne jeszcze nie doczekało:drink:)
Są jakieś sposoby na pozbycie sie nadmiaru?
pozdro
Odpowiedz
#2
Witaj,
zrób drugie wino, słabsze i dokonaj kupażu obu.
Pozdrawiam,
Marek
Odpowiedz
#3
Ale to zajmie sezon. Potrzebuję wypic teraz, co robic. Może podgrzac żeby procenty uciekły?
Odpowiedz
#4
A skąd będziesz wiedział jak długo podgrzewać ?? Jak na wypić teraz to chyba lepiej kopic niż pic tak młode wino.
Odpowiedz
#5
AndreaMulatti,
ja na twoim miejscu dodałbym soku owocowego w stosownej ilości (trzeba przeliczyć ile dodać soku aby osiągnąć zamierzoną moc). Najlepszy moim zdaniem jest sok EXTRA Hortexu gdyż jest przygotowany ze świeżych owoców a nie z koncentratu. Będziesz mieć wówczas aromaty owocowe w swoim winie winogronowym.
Przed dodaniem soku wino należ zasiarkować (aby zabić pozostałe drożdże) a po dodaniu soku dodać pektopolu aby sklarować wino. Po tych zabiegach należy dać miesiąc albo dwa aby smak wina się ułożył.



Skocz do: