Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kupaż wina 12 Blg z kupnym winem stołowym
#1
W podanym niżej wątku
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5736
opisałem problem mojego winiarskiego debiutu. Od tego czasu Blg wina jabłkowego zmalało do 12. Nie jest to bynajmniej powód do dumy. Dlatego też chciałbym dokonać kupażu mojego wina ze stołowym winem gronowym 10%. Proszę o komentarz i ewentualne wskazówki ile litrów tego wina potrzebuję (na moje około 10 litrów). W niniejsze wino już się zaopatrzyłem w ilości 2 litry.
Odpowiedz
#2
Szkoda kasy. Ja bym zrobil inne i w trakcie dodawal to jablkowe zeby jeszcze odfermentowac cukier.
Odpowiedz
#3
inne - w domyśle jabłkowe?
Odpowiedz
#4
Jablkowe robilem raz i mi nie wyszlo. Ale ja bym robil jablkowe albo rodzynkowe.
Odpowiedz
#5
Mam jeszcze trochę DR. Co Kuba o tym sądzisz?
Pozdrawiam:
Wojtek
Odpowiedz
#6
Osobiście bym nie kupażował z DR. Dr jest najlepsza półsłodka/słodka. na twoim miejscu albo zrobiłbym restart albo poczekał do jesieni zrobił kolejne jabłkowe celując na 0Blg i dopiero wtedy z nim skupażował.
Odpowiedz
#7
DR faktycznie troche szkoda. Nie wczytywalem sie dokladnie w tamtym watku, ale robiles mocne jablkowe, ktore smaczne nie jest. Dlatego proponowalem rodzynki.
Odpowiedz
#8
Cóż mnie spotkało to samo moje winko stanęło na 11blg. Dolałem dziś do mojej piątki jakieś pół litra wody i pektopolu jakieś 0.4 ml.Ktoś mi doradzał restart ale boje sie ze nie zatrzymam bajanusów i zrobi mi sie trzepak 18%.Dlatego chyba nastawie jakiegoś mocnego wytrawnego ryżowca i wymieszam oba.
Odpowiedz
#9
Cytat:Wysłane przez st.szeregowy
Dolałem dziś do mojej piątki jakieś pół litra wody i pektopolu jakieś 0.4 ml.

Ale po co?
Odpowiedz
#10
Jak to po co?

(mel. "Piosenka jest dobra na wszystko" Kabaretu Starszych Panów)
"Pektopol jest dobry na wino,
Na gluty co w tym winie płyną,
Na brak klarowności poradzi,
Pektopol cię nigdy nie zdradzi"

:diabelek:

Jescze trochę i do wyrobu wina wystarczy sam pektopol :)
Odpowiedz
#11
Ale jaka piosenka mowi ze dodatek pektopolu i wody restartuje wino :podstep:
Odpowiedz
#12
Nie zrozumieliśmy sie dolałem żeby było pod sam korek no i ten pektopol żeby sie klarowało, a nie żeby sie restartowało:).Bajanusy polecał mi jeden z użytkowników ale ich nie użyłem bo nie chce mieć trzepaka.

"Jeszcze trochę i do wyrobu wina wystarczy sam pektopol :)" -- to było by zbyt piękne:)



Skocz do: