Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Siarka
#1
Czy ktokolwiek używa siarki ? Bo coś mi się wydaje że wszyscy (ci co siarkują) jadą na piro.

Właśnie spaliła się część knota siarkowego w gąsiorze i niech stoi zamknięte dalej, jutro wino tam wlane zostanie.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
takiego knota siarkowego.

i przy okazji - jest wiele innych tematów na forum gdzie można się kłócić o siarkowanie lub nie, emm, mam inne zdanie na ten temat :glupek:


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#3
Zoidberg, ale te knoty służą do zupełnie innych celów, nie do siarkowania wina. Na razie odkaziłeś sobie balon - i bardzo dobrze - ale skąd wiesz, ile SO2 będziesz miał w winie?
Moszcze i wina siarkuje się precyzyjnie, do zadanego poziomu SO2, a nie "na oko". Sam knotów używam od czasu do czasu do okadzania piwnicy. Zawsze po tym szlag trafia wszystkie pająki i zaczynają pięknie pleśnieć.
Odpowiedz
#4
No chodziło głównie o zasiarkowanie balonu czyli odkażenie.

Czyli jednak ktoś uźywa jeszcze siarki :)
Odpowiedz
#5
Oczywiście że używa:) Ja także odkażam nimi balony:)
Odpowiedz
#6
To można kupić gdzieś przez internet? Chyba na działce zastosuję, bo szlag mnie trafia od ciągle nowych pajęczyn w piwnicy
Odpowiedz
#7
Można, o tutaj na przykład...
Odpowiedz
#8
albo tu http://winnica.bazarek.pl/opis/128567/pa...zania.html
Odpowiedz
#9
Do okadzania piwnicy znacznie prościej i taniej kupić zwykłą sproszkowaną siarkę elementarną na znanym portalu aukcyjnym.
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez Maciej...Sam knotów używam od czasu do czasu do okadzania piwnicy. Zawsze po tym szlag trafia wszystkie pająki i zaczynają pięknie pleśnieć.

Witam, kupiłem niedawno knoty siarkowe http://www.browamator.pl/szczegoly.php?P...sortuj=kod z BA i chciałbym odkazić "pomieszczenie gospodarcze" (poziom ok. 40-50 cm niżej niż poziom gruntu na zewnątrz, wymiary ok. 3 x 5 x 2,7m i spora część zajęta przez gąsiory, wiadra i różne graty). Ile takich knotów spalić? 1? 2? 1/2? 1/4? Zależy mi, żeby zredukować nawet trochę liczbę fruwających w powietrzu i siedzących wszędzie bakterii i grzybów.

I najważniejsze: pomieszczenie to mogę zamknąć nie do końca szczelnymi drzwiami, a obok najpewniej parę razy dziennie będą się "kręcić" inni domownicy - nie ma przy takim okadzaniu ryzyka zatrucia SO2? Długo trzeba wietrzyć pomieszczenie po okadzaniu, żeby można było do niego bezpiecznie wejść?

Troche dużo pytań ale będę bardzo wdzięczny jeśli ktokolwiek podzieli się swoim doświadczeniem.

pozdr.
:helo:
Odpowiedz
#11
Ja palę jednorazowo 8-10 knotów w kilku miejscach na raz. SO2 jest cięższy od powietrza, więc knoty raczej warto powiesić troszkę wyżej - SO2 opadając pewnie trochę wymiesza się z powietrzem.
Co do szkodliwości i czasu wietrzenia: nikt nie powie, jak to będzie w Twoim przypadku - jaki przewiew/wentylacja jest w pomieszczeniu, jaka wilgotność (u mnie jest po prostu mokro, SO2 na pewno wiąże się z wodą). Zapal knoty i przez 2-3 dni nie wchodź do piwniczki. A kolejnego dnia - ostrożnie.
Odpowiedz
#12
Ewentualnie można zastosować specjalne świece dymne do odkażania np Fumagrar/Fumicyde.
Co prawda osobicie ich nie stosowałem bo pajączki mi nie przeszkadzają ale hodowcy drobiu namiętnie ich używają.
Odpowiedz
#13
Ja mam 1kg czystej siarki i na oko biorę 1/3 łyżeczki i spalam w butli 25l. Wcześniej zwilżyłem butlę, aby SO2 się związało. Myślę że odpowiednio odkaziło butlę.
A co do siarkowania wina to nie wiem. Mam 1 nastaw na 15l ryżówki i 1 nastaw 5l jabkowego. Na klarownie wpakuję do piwnicy.



Skocz do: