• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 14 Dalej »

jak odróżnić drożdże kożuchujące od pleśni

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Lutek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
22-07-2011, 22:10
Witam,

Jestem nowicjuszem w tej dziedzinie i proszę o ocenę fachowym okiem. Uczę się z książki Cieślaka i z tego forum za co bardzo serdecznie wszystkim dziękuje.

Wczoraj nastawiłem nastaw z czerwonych porzeczek a dzisiaj mam już biały osad, kożuch czy może pleśń. Co z tym dalej zrobić. Nie mierzyłem cukru ale dodawałem wg. tabeli.

Szukaj
Odpowiedz
Lutek Offline
Nowy użytkownik

23-07-2011, 09:51
Witam ponownie,

Jeszcze nie zdążyłem otrzymać odpowiedzi na poprzednie pytanie a już mam kolejne. Wczoraj wieczorem nastaw wyglądał jak w powyższym poście. Dziś rano powstało coś takiego. Muszę jakoś zareagować tylko nie wiem co z tym zrobić....

Szukaj
Odpowiedz
LeBoucher Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 204
Liczba wątków: 11
23-07-2011, 13:14
Nie mam pojęcia co to jest, ale nie wygląda to na zwykłą pianę :/
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
23-07-2011, 13:26
Lutek,
nie zapomniałeś nam czasem napisać czy dałeś do nastawu drożdże winiarskie?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Lutek Offline
Nowy użytkownik

23-07-2011, 17:38

Przedstawię sprawę od początku. Z góry przepraszam za moje amatorskie słownictwo. Mam nadzieję, że za jakiś czas samo wejdzie mi to w krew.
A więc:

Zmiksowałem 1750g czerwonych porzeczek do tego dodałem po przeliczeniu proporcji ok 0,35g pirosiarczynu potasu i 1g drożdży PDM Fermivin.
Odstawiłem to na 3 dni i po tym czasie uzyskałem oddzielony sok od miąższu. Powstały sok odlałem a z reszty owoców wycisnąłem resztkę soku. Wszystkiego nazbierało się 1200ml.

Obliczyłem że do ilości 1200ml należy dodać wodę z cukrem w ilości 2400ml. Dodałem więc 720g cukru i wody do 2400ml. (ok 2000ml wody i 720g cukru dało mi 2400ml roztworu cukrowego)

Do soku z porzeczek 1200ml dodałem 1400ml roztworu cukrowego a pozostały 1000ml postanowiłem dodać po kilku dniach.

Nastaw fermentuje dość burzliwie. W rurce cały czas bulgocze i w ciągu ostatnich kilku godzin utworzył się pęcherzyk na wysokość 1/4 wysokości dymionu oraz warstweka "normalnej piany" o grubości ok 1cm. Zapach drożdży jest intensywny, smaku nie sprawdziłem bo narazie wolę tego nie próbować :)

Podpowiedzcie proszę co z tym zrobić bo do jutra rana pewnie będę miał balonik pełny pod korek.
Szukaj
Odpowiedz
LeBoucher Offline
Winiarczyk
*
23-07-2011, 20:07
Jaką to ma konsystencję? Czy opada/znika, kiedy mocno zamieszasz balonem?
Szukaj
Odpowiedz
Lutek Offline
Nowy użytkownik

23-07-2011, 22:15
Nie chcę mieszać balonem bo nie wiem czy nie będę musiał ściągnąć nastaw spod "tego czegoś". Generalnie nastaw wydaje się być w porządku.
Po kilku godzinach okazuje się, że pod tym kożuchem jest powietrze a nie piana. Piany jest tylko jakieś 7mm a reszta to powietrze. W poprzednim poście jest aktualne zdjęcie. Pół godziny temu zrobiłem zdjęcie które teraz zamieszczam.
Przed chwileczką właśnie w trakcie pisania tego postu balonik pękł i opadł na pianę. Ale dalej nie wiem czy to normalne i czy można to wypić później bo może lepiej od razu to wylać i skoczyć do monopolowego po zwykłą butelkę :)

Załączone pliki Miniatury

Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Nastrój: roztargniony
23-07-2011, 22:27
Ja bym mieszała i tyle. Drożdże kożuchujące potrzebują dużej ilości tlenu, a ty masz nastaw zamknięty i sam piszesz, że fermentuje. Jak fermentuje, to wytwarza CO2, a nie tlen.
Jeśli nastaw zacznie ci "wychodzić" z balonu, zastosuj espumisan w kroplach.
Szukaj
Odpowiedz
LeBoucher Offline
Winiarczyk
*
23-07-2011, 22:29
Na tym zdjęciu wygląda to już jak normalna piana. Myślę że będzie ok ;)
Szukaj
Odpowiedz
gn0m Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
07-04-2012, 20:59
Odświeżę temat bo mam podobny problem
Wzięło mnie ostatnio na zrobienie octu jabłkowego.
Powie ktoś - nic trudnego, wystarczy zrobić wino i poczekać aż się zepsuje ;)
Niestety - jestem taki zdolny że nawet zepsuć jak należy nie potrafię

Pokrótce. Wziąłem słój 5 litrów, wrzuciłem 2kg jabłek obranych i pociętych w ćwiartki - ogonki i gniazda nasienne poleciały lotem koszącym do kosza, sam miąsz i obierki wylądowały w słoju, zalałem to ponad 2 litrami wody (w przepisie stało 2 litry ale lałem pod korek - czy raczej pod zakrętkę... pod gazę... no, do końca w każdym razie. Następnie dosłodziłem (wybaczie herezję ale ile tam tej sukrozy poleciało to nie pamiętam - kilka łyżek chyba). Na koniec przykryłem gazą, założyłem gumkę coby muszki mi nie wprowadziły wkładu mięsnego i zostawiłem w kuchni - niech dzikusy na spółkę z bakteriami octowymi robią swoje.

Mieszałem co dzien jak Bozia przykazała, objawów fermentacji brak ale i nie oczekiwałem ich więc rozczarowania nie było. Później kilka dni do słoja nie zaglądałem (doba z gumy nie jest niestety).... a później zajrzałem... i zobaczyłem to:

http://img641.imageshack.us/img641/2221/...213044.jpg
http://img857.imageshack.us/img857/3019/...213054.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/8127/...213118.jpg
http://img839.imageshack.us/img839/3751/...213131.jpg
http://img837.imageshack.us/img837/6605/...213139.jpg
http://img803.imageshack.us/img803/1077/...213154.jpg

Przepraszam za jakość zdjęc - jednak aparat komórkowy służy do dzwonienia a nie zdjęć pstrykania.
Cóż... podejrzewam że to drodże kożuchujące robią sobie imprezę moim kosztem ale z drugiej strony... nigdy octu nie robiłem więc może tak ma być.
Wiem że jeśli to drożdżaki wredne to ratować można przez zlanie spod osadu :) i szybkie zużycie - ale octu przecież do obiadu pić nie będę. Jabłka to też majątek niewielki więc może posłać wszystko przez okno, niech glębę użyźnia i nastawić ocet ponownie...
Cóż... poradzcie dobrzy ludzie co robić, co robić?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
08-04-2012, 22:33
To raczej nie są drożdże kożuchujące. Miałem takie w jednym nastawie i wyglądało toto jak meduza pływająca przy powierzchni. Wyrzucić zawsze zdążysz. Ja bym to przemieszał i wygniótł trochę te jabłka żeby im się pływać nie chciało. Tam nie ma aż takiej fermentacji żeby je do góry porywało.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!

\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
WaclawChrobry Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 32
01-04-2014, 22:10
Żeby nie tworzyć nowego wątku. W sobotę zlałem winko żytnie z sokiem z wiśni. Ze dwa dni temu przestało pykać. Dzisiaj zajrzałem, do balonika i ujrzałem takie oto cudo na powierzchni. BLG na wstępie 27, teraz 14. Cały nastaw zachowany w czystości z użyciem piro. Co to za goście i jak je wyplenić?

[Obrazek: URL%5D]

przepraszam za bb, nie potrafię inaczej

Załączone pliki Miniatury

Szukaj
Odpowiedz
gynek63 Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.291
Liczba wątków: 1
Nastrój: kto pije to żyje
05-04-2014, 19:25
WacławChrobry--
Z byle czego wina nie zrobisz?:nie:
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): « Wstecz 1 2

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 14 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-02-2026, 11:45 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa