• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Ryż i zboża wszelakie v
« Wstecz 1 … 12 13 14 15 16 … 24 Dalej »

kiepski kolor ryzowego

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
kiepski kolor ryzowego
ftw Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: jelenia gora
Nastrój: ok
#1
25-06-2008, 17:49
witam wszystkich! nastawilem wino ryzowe zgodnie z przepisem cieslaka ( nie dodawalem piro bo jestem przeciwnikiem chemii) wino ma 3 miesiace i wlasnie zlewam je drugi raz ma chlebowy posmak jest mocne ale ma fatalny kolor wody z blotem! czy to dlatego ze nie dodalem piro? czy jest jakis sposob na odzyskanie ladnego koloru? pozdrawiam!
Szukaj
Odpowiedz
Olmiś Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 107
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: ...:niewiem:
#2
25-06-2008, 18:30
Ja nastawiałem według Skrzycha, jedno czyste z rodzynkami, drugie ziołowe - obydwa mają delikatne, złote .... i klarują się idealnie.

Spróbuj poprawić kolor karmelem, pomału dawkując.
Szukaj
Odpowiedz
Maciek OiM
Unregistered
 
#3
26-06-2008, 08:19
ftw - proszę o więcej szczegółów. Najlepiej według wzoru tutaj
Dodawałeś może rodzynki? Jakie? Płukane? Siekane?
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#4
26-06-2008, 08:23
ftw,
a jak z klarownoscią? Wino juz nie pracuje? Jaki poziom cukru w winie?

Ja bym spróbował poprawić kolor dodając nektar aroniowy z kartonika. Dodawaj stopniowo i kontroluj barwę.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
maciekc Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2008
#5
26-06-2008, 09:53
ftw - potrzebujesz pomocy? nie ma problemu , ale daj nam taką szanse-więcej szczegółów prosze
Szukaj
Odpowiedz
ftw Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: jelenia gora
Nastrój: ok
#6
26-06-2008, 12:56
dzieki za odzew! szczegoly: wino ryzowe z rodzynkami rodzynki parzone cale przepis cieslaka. wino zlane drugi raz woda w rurce pracuje raz dziennie! jest ciemne jak mocno spalony karmel! klarownosc zero! smak ok! jak pisalem wczesniej nie dodawalem piro! winko stoi 3 miesiace! nie wiem jak z cukrem(nie mam cukromierza) ale jest mocne. cieslak pisze cos o bialku z jajka kurzego moze ktos tego probowal? pozdrawiam dzieki!
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#7
26-06-2008, 13:24
Tak na marginesie: czy Cieslak w ogóle podaje jakikolwiek przepis na ryżowe? :eyes:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#8
26-06-2008, 14:11
"Mój" Cieślak nie podaje. Natomiast o białku kurzym napisał tak:
"Białka używa się do klarowania win o dużej zawartości garbnika (wina czerwone)"
ftw, wynika z tego raczej jasno, że białko do ryżowca nie ma zastosowania.
W ryżowcu spodziewałabym się zmętnienia o charakterze białkowym właśnie, a to się sztucznie klaruje przy pomocy jakiegoś garbnika.
Szczerze mówiąc, nie lubię sztucznego klarowania, więc nawet nie mam w tym doświadczenia. Ostatnio udało mi się sklarować miód przy pomocy bardzo mocnej herbaty, ale czy to na ryż pomoże? W każdym razie, po pierwsze, zaczekaj jeszcze kolejne 3 miesiące, sam piszesz, że wino jeszcze powoli pracuje. Po drugie poczekaj na kogoś bardziej wprawnego w klarowaniu. Chyba herbata jako taka nie zaszkodzi na smak w mało garbnikowo-taninowym winie, Moon?
Szukaj
Odpowiedz
Natka Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 581
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Warszawa koło Marek
Nastrój: eeeehhh.....
#9
26-06-2008, 14:58
Poczekaj, aż się samo wyklaruje i dopiero myśl o kolorze. Przy mętnym trudno ocenić. Może się okazać że nie jest taki zły. A swoją drogą ryżowiec z rodzynkami i bardzo ciemny??? Jak karmel??? Dziwne.
Szukaj
Odpowiedz
Iceberg Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 216
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2007
Lokalizacja: Tczew
#10
26-06-2008, 17:25
Cytat:Wysłane przez ftw
dzieki za odzew! szczegoly: wino ryzowe z rodzynkami rodzynki parzone cale przepis cieslaka. wino zlane drugi raz woda w rurce pracuje raz dziennie! jest ciemne jak mocno spalony karmel! klarownosc zero! smak ok! jak pisalem wczesniej nie dodawalem piro! winko stoi 3 miesiace! nie wiem jak z cukrem(nie mam cukromierza) ale jest mocne. cieslak pisze cos o bialku z jajka kurzego moze ktos tego probowal? pozdrawiam dzieki!

Podaj dokładny przepis, i krok po kroku jak robiłeś to wino, to powinno wiele ułatwić;)
Szukaj
Odpowiedz
matysb19 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: okolice rawicza
Nastrój: Początki są zawsze trudne...
#11
06-08-2008, 19:25
a po zlaniu ile klarowąc ryżowca?
Szukaj
Odpowiedz
widget Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Gdynia
#12
06-08-2008, 20:11
To zależy jakiego chcesz pić :D
Pierwsze degustacje mojego były jeszcze mętne, zaraz po zlaniu z balona. Natomiast w litrowych butelkach, w których stoi winko od 3 miesięcy, jest kryształ z kilku milimetrowym osadem na dnie.
Szukaj
Odpowiedz
matysb19 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: okolice rawicza
Nastrój: Początki są zawsze trudne...
#13
06-08-2008, 21:51
w litrowych butelkach?a nie lepiej potrzymac to razem w balonie ?a jaki masz kolor tego winka?
Szukaj
Odpowiedz
widget Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Gdynia
#14
07-08-2008, 00:49
Jakiś czas po 2 zlaniu miałem okazje kupić pomarańcze po 1,80 zł/kg więc trzeba było opróżnić mój jedyny jak do tamtej pory dymionek aby pomarańczowe nastawić, a że przestało ryżowe pracować to w butelkach litrowych wylądowało.

Ryżowe ma kolor ciemno-słomkowy.
Szukaj
Odpowiedz
matysb19 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: okolice rawicza
Nastrój: Początki są zawsze trudne...
#15
14-08-2008, 16:00
a po zlaniu pierwszym dodawaćwody z cukrem czy samej wody???
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#16
14-08-2008, 18:53
matys, zlituj się. Dajesz tak, jak poleca przepis. Skąd mamy wiedzieć, według którego przepisu robisz??
Szukaj
Odpowiedz
matysb19 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: okolice rawicza
Nastrój: Początki są zawsze trudne...
#17
14-08-2008, 23:11
oki sorka no chciałem tylko zasięgnąć rady fachowców bo robie swoje pierwsze winko
Szukaj
Odpowiedz
widget Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Gdynia
#18
17-08-2008, 01:52
Zasadniczo to zależy od tego jakie wino chcesz zrobić (słabe, mocne, wytrawne czy słodkie), oraz jaki jest aktualny poziom cukru.
Dolewając samej wody obniżysz poziom alkoholu i cukru.
Jeżeli oczekujesz bardziej pomocnych wskazówek to przyda się przepis, według którego popełniasz winko. Oraz informacja jakiego wina się spodziewasz.
Szukaj
Odpowiedz
matysb19 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: okolice rawicza
Nastrój: Początki są zawsze trudne...
#19
20-08-2008, 21:25
dzieki za odp. dziaiaj włąśnie nastąpiło I zlanie i dodałem troche cukru ale na 4,5l ok 0,5 kg cukru, pewnie myslicie ze mało ale robiłem na wyczucie bo róznie mówili wiec wyszedłem z załozenia ze lepiej za duzo nie ryzykowac i dałem tylko tyle.pozdro
Szukaj
Odpowiedz
Natka Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 581
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Warszawa koło Marek
Nastrój: eeeehhh.....
#20
20-08-2008, 22:06
Cytat:Wysłane przez matysb19
dziaiaj włąśnie nastąpiło I zlanie i dodałem troche cukru ale na 4,5l ok 0,5 kg cukru, pewnie myslicie ze mało

Raczej myślimy, że za dużo. Jeśli ma już nie pracować po zlaniu, to będzie okrutnie słodkie.
Szukaj
Odpowiedz
matysb19 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: okolice rawicza
Nastrój: Początki są zawsze trudne...
#21
21-08-2008, 10:46
widze ze delikatnie bulknie raz poraz.ale 0,5 cukru to było na 4,5 l. wody którą dodałem a cały soczek ma 10 l obecnie
Szukaj
Odpowiedz
matysb19 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: okolice rawicza
Nastrój: Początki są zawsze trudne...
#22
22-08-2008, 20:31
mam pytanie zlełem wino dodałem cukru jak wyzej juz pisałem i teraz ostro bulka .to tobrze czy żle bo zyje w strachu czy wszytko ok z moim winkiem.pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
barracuda Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 141
Liczba wątków: 7
Dołączył: 03 2008
Lokalizacja: wawa/bca
#23
22-08-2008, 20:55
bardzo dobrze to znaczy, że drożdże nie padły.. ale dlaczego zlewałeś wino?? osad się wytącił ??
Szukaj
Odpowiedz
matysb19 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 55
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: okolice rawicza
Nastrój: Początki są zawsze trudne...
#24
23-08-2008, 07:50
no tak nie dokonca .ale tak było w przepisie ze po ok 15 dniach zlkeć, a poza tym bede miał problem ze sklarowaniem bo ryz dałem do wrzatku ni nie płukałem bo to moje pierwsze winko jest i wiadomo człowiek na błędach sie uczy.a drugie zlanie po jakim czasie sie robi???pozdro
Szukaj
Odpowiedz
widget Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2008
Lokalizacja: Gdynia
#25
24-08-2008, 22:04
Kolejne zlanie robisz jak drożdże przerobią cukier na oczekiwaną ilość % i wydzieli się duża ilość osadu. W Twoim przypadku pewnie będziesz czekał do max. %, aby obniżyć słodkość.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Ryż i zboża wszelakie v
« Wstecz 1 … 12 13 14 15 16 … 24 Dalej »

kiepski kolor ryzowego


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-06-2025, 15:01 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa