15-08-2008, 18:43
Witam!
W zeszłym roku zrobiłem 2 z winogrona (mam 2 słoje, 15 i 35 litrów), wyszły super, tylko czekać na dojrzałe winogrona.
Teraz czekając na winogrona zdobyłem 5kg aronii i mniejszy słój chcę na to przeznaczyć, aronia właśnie się mrozi (sugestia z forum), chciałbym z tego zrobić wino półsłodkie.
Jakie proporcje wody i cukru dobrać, oraz jakie owoce dołożyć (najłatwiej mi zdobyć śliwki i jabłka) aby uzyskać półsłodkie?
Czy mieszać owoce od razu czy po pewnym czasie fermentacji aronii, jeśli tak to mniej więcej kiedy?
Z góry dzięki za pomoc...
PS.
szukałem na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem...
W zeszłym roku zrobiłem 2 z winogrona (mam 2 słoje, 15 i 35 litrów), wyszły super, tylko czekać na dojrzałe winogrona.
Teraz czekając na winogrona zdobyłem 5kg aronii i mniejszy słój chcę na to przeznaczyć, aronia właśnie się mrozi (sugestia z forum), chciałbym z tego zrobić wino półsłodkie.
Jakie proporcje wody i cukru dobrać, oraz jakie owoce dołożyć (najłatwiej mi zdobyć śliwki i jabłka) aby uzyskać półsłodkie?
Czy mieszać owoce od razu czy po pewnym czasie fermentacji aronii, jeśli tak to mniej więcej kiedy?
Z góry dzięki za pomoc...
PS.
szukałem na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem...