Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aronia i półsłodke, co dołożyć?
#1
Witam!
W zeszłym roku zrobiłem 2 z winogrona (mam 2 słoje, 15 i 35 litrów), wyszły super, tylko czekać na dojrzałe winogrona.

Teraz czekając na winogrona zdobyłem 5kg aronii i mniejszy słój chcę na to przeznaczyć, aronia właśnie się mrozi (sugestia z forum), chciałbym z tego zrobić wino półsłodkie.
Jakie proporcje wody i cukru dobrać, oraz jakie owoce dołożyć (najłatwiej mi zdobyć śliwki i jabłka) aby uzyskać półsłodkie?
Czy mieszać owoce od razu czy po pewnym czasie fermentacji aronii, jeśli tak to mniej więcej kiedy?

Z góry dzięki za pomoc...

PS.
szukałem na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem...
Odpowiedz
#2
aronia + jabłka = medal
Odpowiedz
#3
Można owoce (lub moszcz) mieszać od razu, można dodawać później, dopóki trwa fermentacja.
Dobrym połączeniem jest aronia z wiśnią (może byc nawet jakiś nektar wiśniowy z kartoników)
Aronii 75%, a wiśni 25%.
W smaku przypomina wino gronowe.
Odpowiedz
#4
Jeśli z jabłkami to ile ich dołożyć, jakie najlepsze i kiedy? jakie proporcje wody i cukru do tego dodatku jabłkowego?

Jeśli sok z wiśni (pozostaje mi z kartonu, ew. ze 2 litry domowego -dosyć słodkiego, mógłbym skombinować) to kiedy dolać i jakie proporcje ten dodatek mam mieć z woda i cukrem?

Wiem, że dla zaawansowanych winiarzy to pewnie oczywiste ale dopiero 2-gi sezon się w to bawię i wolę zapytać bardziej doświadczonych...
Odpowiedz
#5
Tu masz proporcje na różne rodzaje wina aroniowego (na 10 litrów). Resztę musisz sam przeliczyć.
http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm
http://old.wino.org.pl/frames/aronia.html
Odpowiedz
#6
Nastawiłem: 5kg aronii (przemrożonej) posiekanej w robocie kuchennym, 3 litry wody, 2 kg cukru, drożdże burgund (1.5 doby z sokiem sobie postały), 3g pożywki.
Czy dobrze?
Chce dodać ze 2-3 litry soku jabłkowego (z sokowirówki), kiedy najlepiej dolać ten sok i z jakich jabłek?
Czy dodawać wówczas cukru (z forum wnioskuję, że 0.5 kg należałoby)?
Kiedy fermentacja powinna ruszyć?
Po ilu dniach powinienem zacząć się niepokoić?

Pytam, bo to 2-gi sezon z winem, pierwszy z aroniowym -mogę mieć jej dużo i jeśli fajne wyjdzie w kolejnych latach większe ilości zrobię...
Odpowiedz
#7
1,5 doby to trochę mało dla MD, należało poczekać jeszcze co najmniej 12 godzin. Ja czekam 72h, im dłużej czekasz tym więcej drożdży się namnoży.
Z moich oszacowań wynika, że aronia + woda + cukier ~= 8,2 l. Śmiało możesz dolać 3 l soku, dosłodzić powinieneś tyle, ile będzie potrzeba cukru dla pożądanej ilości %%.

zgodnie z kalkulatorem na 15 l wina powinieneś użyć:
- 6 kg jabłek
- 5 kg aronii
- 3,8 kg cukru
- 6,3 l wody
- 5 g pożywki

Najlepsze jabłka to renety, jednak możesz użyć innych.
Fermentacja zwykle u mnie rusza po kilku godzinach od dodania MD.
Odpowiedz
#8
Mam mały (może duży) problem.
Wszystko było OK, wino ładnie fermentowało, po ok. 2 tygodniach dodałem soku z jabłek (plus cukier), przedwczoraj pozbyłem się owoców i wino przestało (prawie) fermentować. Tak optycznie to przed przecedzeniem pracowało z częstotliwością 2 "bulknięcia" na minutę, po jest to jedno na kilkanaście minut.
Dodam, że wino ma chyba dobre proporcje, nie jest za bardzo cierpkie, nawet fajny smak, dosyć słabe -ale to powinno z racji krótkiego czasu wynikać, cukier również jeszcze jest, nie mierzyłem ale można je obecnie porównać do słodkiego.
Co jest przyczyną ustania fermentacji i jak ją przywrócić?



Skocz do: