• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Dlaczego liczymy % wina objętościowo a nie wagowo ?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
marcell Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 7
23-08-2008, 02:04
Być może coś przeoczyłem, ale naszło mnie takie jedno zapytanie. Dlaczego przy oznaczaniu % w winie defakto wyznaczamy stosunek objętości alkoholu do wody ?
Przecież logiczniej by było wyznaczyć stężenie procentowe, a to uzależnione jest od masy(która jest ilością substancji), a nie od objętości. Wtedy wyniki wyszły by całkiem inne, bo trzeba by było uwzględnić gęstość alkoholu (0,79g/cm^3)
Przykładowo gdy mamy 1 m3 gazu A i 1m3 gazu B, przy czym gęstość gazu A, jest np 100 razy większa od gazu B, to po zmieszaniu głupotą było by stwierdzenie, że mamy w mieszaninie tyle samo gazu A co i B.

Co ciekawe w instrukcji na moim winomierzu podano przeliczenie WAGOWE dla ustalenia % w winie, a nie objętościowe, podane jest, że dla blg=22(-4 niecukry), można uzyskać 10,34% wino, a przecież można 13%, a co mniej ciekawe jakoś posłuchałem tej instrukcji, chociaż zawsze liczyłem inaczej, i teraz muszę kombinować z dodatkiem wody :kwasny:
Szukaj
Odpowiedz
leonow32 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 16
23-08-2008, 10:16
No właśnie też mnie to zastanawia. Masa jest stała i koniec kropka. Natomiast objętości zależą od kontrakcji, temperatury, ciśnienia, gęstości... Łatwiej jest wyznaczyć masę (chociażby dlatego, że 1'Blg to 10g cukru w kilogramie roztworu, a nie w litrze)

O jakiej instrukcji piszesz? Tej od cukromierza z biowinu?
Szukaj
Odpowiedz
marcell Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
23-08-2008, 11:39
Chyba jest z biowinu, nie mam pewności.
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
23-08-2008, 19:35
Nie tylko % wina liczony jest objętościowo, również wódek, czy innych trunków, np piwa.
Stanowi o tym Polska Norma (PN)
Pozdrowienia.
M.
Ps: Powodem tego jest rozpuszczanie jednej cieczy w drugiej cieczy, a nie np. soli o postaci stałej, czyli kryształków tej soli w cieczy.
Szukaj
Odpowiedz
Gandalf Offline
Konsultant
Liczba postów: 2.043
Liczba wątków: 21
Nastrój: ..W Kraju Kwitnącej Wiśni...
23-08-2008, 20:07
Cytat:Wysłane przez marcell
[....]
Co ciekawe w instrukcji na moim winomierzu podano przeliczenie WAGOWE dla ustalenia % w winie, a nie objętościowe[...]
Ponieważ cukromierz (balingomierz) mierzy gęstość właściwą roztworu [g/cm.sześć.]...
przez porównanie np. z gęstością wody.
Objętość wypartej cieczy w/g prawa Archimedesa - czyli jej masę równoważy masa zanurzonej części cukromierza.
W ten sposób stwierdził znany fizyk również sfałszowanie złota - miała korona królewska ( niby ze złota) - inną gęstość , niż powinna mieć.
Pozdrowienia.
Szukaj
Odpowiedz
jacuś Offline
Winiarz
Liczba postów: 827
Liczba wątków: 6
Nastrój: Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami.
23-08-2008, 20:40
Cytat:Wysłane przez Gandalf
... cukromierz (balingomierz) mierzy gęstość właściwą roztworu [g/cm.sześć.]...
No to Gandalfie znowu pojechałeś po bandzie jak uczniak z jedną gwiazdką. A toż to Carl Josef Napoleon Balling w grobie się przewraca czytając takie herezje. A może tego nie czyta? To i lepiej.
Stopnie Ballinga to nie są gramy na litr. Nie mieszaj młodzieży w głowach.
A jeżeli chodzi o to czemu % vol (objętościowe ) a nie wagowe, równie dobrze można by zapytac czemu nie ułamek molowy, wagowy czy inny sposób wyrazania stężeń. Po prostu tak ktoś kiedyś zaczął określać zawartość alkoholu w napojach, bo tak jest chyba najprościej i to się przyjęło. Koniec.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Szukaj
Odpowiedz
greg_x Offline
Admin
Liczba postów: 1.786
Liczba wątków: 79
23-08-2008, 21:47
Fakt jest faktem, 1 stopień Ballinga oznacza 1g cukru w 100g roztworu. Czyli procent wagowy.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
rafple Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 19
Nastrój: Ujdzie...
23-08-2008, 22:05
Cytat:Wysłane przez leonow32
No właśnie też mnie to zastanawia. Masa jest stała i koniec kropka. Natomiast objętości zależą od kontrakcji, temperatury(...)
Temperatura też ustalona.
"1 stopień Bllg = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu."
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
czyzo3 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 14
Nastrój: Mmm... Miodzo pitne w gębie xD
23-08-2008, 22:21
Ejj... ludzie :P Nie kombinujcie tu za dużo... bo jeszcze ktoś coś sensownego wymyśli i będziem musieli się przerzucić na inne obliczanie alk. Dla mnie, np.: wódka ma 40% i raczej mi się nie widzi, by to zmieniać :P No bo jak to...
Szukaj
Odpowiedz
JosefBB Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 117
03-08-2009, 20:59
ja posiadam tabelę przeliczeniową tj. ile dane Blg zawiera g cukru na 1L cieczy.
i tak np.:
15st Blg to 160 g/L
30st Blg to 340 g/L
itd...
Szukaj
Odpowiedz
jacuś Offline
Winiarz
Nastrój: Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami.
03-08-2009, 22:28
Cytat:Wysłane przez JosefBB
ja posiadam tabelę przeliczeniową...
Witaj JosefBB, taka tabela przeliczeniowa dla różnych skal cukrowych funkcjonuje na forum od zarania dziejów, nie mówiąc o wykresie .
Z lektury Twoich postów wynika, że ten pierwszy wątek czytałeś dzisiaj, ale okazuje sie bardzo pobieżnie, bardzo.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Szukaj
Odpowiedz
JosefBB Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 117
03-08-2009, 22:38
Dzięki za namiary. Nigdy bym tego nie znalazł, w przepastnym forum i niezliczonej liczbie różnych wątków.

Szukaj
Odpowiedz
Ivan. Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 10
Nastrój: Ok
03-08-2009, 22:41
przypuszczam, że podawanie zawartości alkoholu w % na litr uzasadnione jest pewnie tym, że kupując w sklepie płacimy za objętość a nie za wage. Pewnie gdyby był to stosunek % do masy, producenci musieli by również podawać dokładną masę trunku.
Szukaj
Odpowiedz
Makowiec Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 66
Liczba wątków: 1
Nastrój: powoli ale do przodu ;)
13-09-2009, 08:43
Witam

Mam pytanie natury technicznej:

Czy jeżeli do nastwu wrzucimy 1KG cukru i gdy zostanie on przetworzony na alko przez drożdze to czy waga nastawu się zmieni???

Pytam bo czytałem że z 1kg cukru wychodzi 0,6kg alko, a mierze wszystko wagowo zwłaszcza fermentację w miazdze i nigdy mi się nie zgadza waga.
Szukaj
Odpowiedz
jacuś Offline
Winiarz
13-09-2009, 09:18
Cytat:Wysłane przez jacuś w innym wątku, bardzo dawno temu
1 kg cukru w nastawie = 0,6 l.
Z 1 kg cukru powstaje dziwnym zbiegiem okoliczności 0,6 l alko.
Z tego wynika, objętość nastawu w czasie fermentacji się nie zmienia.
Co innego masa ( ciężar ) nastawu, ten niestety maleje.
0,6 l alko waży ok 0,5 kg.
Drugie brakujące 0,5 kg to nieszczęsne CO2, które sobie ucieka nie dając nam pożytku.
Powyższe obliczenia są tylko "cirka ebaut" gdyż jak wiemy fermentacja nie przebiega tylko w kierunku C2H5OH.
Forum jest wielkie i zawiera wszystko.
Pozdrawiam Jacek.
Szukaj
Odpowiedz
Makowiec Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 66
Liczba wątków: 1
Nastrój: powoli ale do przodu ;)
23-09-2009, 16:48
A no właśnie i wszystko jasne.

dzięki Jacek.... tak wiem jeszcze pogrzebie i poszukam o tym.

Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 11:28 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa