Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ważne pytanie [miód nie ruszył]
#1
Zrobiłem trójniaka syconego naturalnego. Użyłem drożdży z Biowinu do miodów pitnych, zrobiłem wszystko zgodnie z recepturą z tym, że oprócz soku dodałem odrobinę pożywki a oprócz cukru także miodu. W Poniedziałek koło godziny 15 wlałem matke drożdżową do nastawu (3l) i do dzisiaj nie ma "bulkania" z rurki. Wytworzyła się pianka na powierzchni cieczy a gdy potrząsne butlą to wtedy następuje gwałtowna ucieczka gazu z nastawu. Ostatnim razem gdy robiłem nastaw na trójniaku nie syconym bulkanie nastapiło już dnia następnego. Choć wtedy balon stał w gorącym pokoju, gdyż był to czerwiec. Wczoraj po południu zniosłem balon w cieplejsze miejsce...

Moje pytanie brzmi: Po jakim czasie mogę zacząć się denerwować, że nastaw nie ruszył? Ile dni bez "bulkania" jest rzecza normalną?
#2
Cytat: W Poniedziałek koło godziny 15 wlałem matke drożdżową do nastawu (3l) i do dzisiaj nie ma "bulkania" z rurki. Wytworzyła się pianka na powierzchni cieczy a gdy potrząsne butlą to wtedy następuje gwałtowna ucieczka gazu z nastawu. Ostatnim razem gdy robiłem nastaw na trójniaku nie syconym bulkanie nastapiło już dnia następnego. Choć wtedy balon stał w gorącym pokoju, gdyż był to czerwiec. Wczoraj po południu zniosłem balon w cieplejsze miejsce...

Moje pytanie brzmi: Po jakim czasie mogę zacząć się denerwować, że nastaw nie ruszył? Ile dni bez "bulkania" jest rzecza normalną?

To czy zachodzi fermentacja sprawdza się na podstawie wskazań cukromierza nie na podstawie bulkania ( także nie na podstawie bąblenia, plumkania)
Według mnie jest wszystko OK, a Ty masz nieszczelność w układzie balon-korek-rurka.
#3
Czy MD ruszyła gdy ją wlewałeś?
Jeśli nie to trzeba zrobić nową, najlepiej na aktywnych.
Na drożdże z biowinu trzeba trafić, nie wiadomo w jakich warunkach były przechowywane.
Co do bulkania najlepiej zaopatrz się w cukromierz, będziesz widział rzeczywiste zmiany zawartości cukru, bulkanie nie jest miarodajne, choć podczas fermentacji burzliwej rzeczywiscie powinno być.
Co do pytania, jeśli nie masz cukromierza i nie widać śladów fermentacji, lepiej pomyśl o nowej MD.

edit 12:28
oho, zostałem wyprzedzony
#4
"Czy MD ruszyła gdy ją wlewałeś?"

W butelce gdzie miałem MD zgromadziła się pianka z osadu na powierzchni tak jak ostatnim razem gdy wszystko było OK
#5
w takim razie pewnie temperatura albo nieszczelność jak napisał Maciek OiM.
#6
Miejmy nadzieje, że to o to chodzi. Postaram się wszystko doszczelnić.

Pozdrawiam
#7
Z moim czwórniakiem miałem podobną sytuację, jedynym objawem zachodzącej fermentacji był spadek Blg i niewielka piana na powierzchni. Widocznie burzliwa fermentacja nie zawsze przebiega aż tak burzliwie jak byśmy oczekiwali. :)
Kup cukromierz, będziesz spokojniejszy. :)
#8
Nie będę...właśnie popatrzyłem na butle i piana zniknęła...już sam nie wiem co mam robić :mad:
#9
Będziesz spokojniejszy jeśli ustalisz, czy spada poziom cukru. Jeżeli nie spada, wtedy możesz się martwić i szukać ratunku. Póki co tego nie wiemy, być może martwisz się bez powodu.
#10
ok postaram się kupić ten cukromierz
#11
Dzięki kolejny raz za pomoc! Jednak na to forum można liczyć jak na żadne inne! Okazało się, że to nieszczelność ;) Teraz wszystko ładnie pracuje.

Pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz
#12
Ok. Więc zamykam wątek.



Skocz do: