Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2008
Witam jestem nowy na forum i chcialem sie przywitac ale do rzeczy a mianowice; mam duzo owocow aroni tej czarnej
lecz sama aronia jest nie dobra wiec myslalem i tu moje pytania czy moge dodac do tego gruszek lub winogron??
co z tych owocow polecacie za zestaw moze wszystko razem???
prosze o porady i sugestie
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
Moim zdaniem gruszka bardzo dobrze będzie pasować do aronii.
Winogrono - zależy jakie : ciemne - raczej nie, białe - lepiej.
Dobrą bazą dla aronii jest również jabłko.
Aronia jest specyficzna, więc jeśli to pierwsze eksperymenty z aronią to raczej nie dodawaj jej więcej niż 1/3 nastawu.
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Kobyłka
Nastrój: OK
ja zawsze do winogron ciemnych dodaje aronie i wychodzi pychota wino
Liczba postów: 347
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2006
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: zmęczona zimnem!
sama aronia jest faktycznie specyficzna i ciężka w smaku, to znaczy bardzo cierpka, dlatego takie wino tylko raz popełniłam

i więcej się nie pokuszę, a teraz aronię mieszam z winogronami ciemnymi i jasnymi i dodatkowo jeszcze np. śliwka węgierka albo czeremcha (chociaż czeremcha to też cierpki owoc - ale wyszło niezłe!).
W tym roku dodaję grona jasne ciemne, czeremchę i jeszczez dziką różę
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2008
co myslicie o 1/3 aroni
1/3 winogron jasnych
1/3 gruszek zimowych
co wy na to ??? wyjdzie cos ciekawego z tego? moze juz ktos tak prrobowal.....
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
Coś czuję, że powinno wyjść fajne wino. Mam nadzieję, że nie są to winogrona z supermarketu?
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
Cytat:Wysłane przez Frida
Mam nadzieję, że nie są to winogrona z supermarketu?
Z dwojga złego to i tak lepsze niż labrucha
Liczba postów: 86
Liczba wątków: 0
Dołączył: 01 2006
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Nastrój: zaplątany w winorośli
Polecam półwytrawne 13% :
-Aronia. w prop. 1-sok/1,3 roztwór -50% nastawu.
-Czarny bez -25% nastawu, prop. 1/3
-Rodzynki -25% nastawu, 1kg na 3l
Aronia i rodzynki w miazdze ok 8 dni, bez przez parownik.
Jestem bardzo zadowolony, w tym roku powtarzam.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2008
winogrona oczywiscie wlasne z dzialki tak samo zreszta jak i reszta owocow,wszytko swojskie

a i co myslicie o dodaniu do tego rodzynek???
Liczba postów: 3.136
Liczba wątków: 307
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Wołomin piwPPnice
Nastrój: miodkowy eksperymentatorski
Cytat:Wysłane przez naturalhigh
...
a i co myslicie o dodaniu do tego rodzynek???
Poczytaj o winach rodzynkowych na forum to się 'obeznasz' i będziesz wiedział co i jak.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2008
nie wiem czy to dobry dzial jak nie to prosze o przeniesienie
chcialbym tu prosic o wasze rady na temat mojego wina
a wiec:mam gasior 15l
1.6 kg aroni obralem i dalem do zamrazalnika jutro to wyciagne i zmiazdze
dam tez 1.6 kg gruszek musze je obrac i pokrojic na cwiartki tak???
i 1.8 kg winogron
jest to razem 5kg owocow starczy to na 15l baniak?ile wody i cukru powienienm dodac do tego??
kupilem juz drozdze winiarskie z pozywka
a teraz tak jak zmiazdze aronie (do dam ja do glinianego gara) dam tez do tej aroni te winogrona i gruszki pokrojone i mam to zalac woda pzegotowana z cukrem tak????prosze o rady
aha i jakie to wino wyjdzie slodkie pol wytrawne itp.?
ja chcialbym je slodkie lub pol slodkie
prosze o rady i korekte jesli trzeba mojego przepisu
Mocno polecam łączenie aronii ze śliwkami. W zeszłym roku nastawiłem aronię z mirabelkami w stosunku 3:1. Od fermentacji w miazdze razem. Ani śladu aroniowej goryczki, pełna klarowność. W tej chwili na mirabelki niestety za późno. Obecnie zabieram się za tegoroczną aronię. Spróbuję ją połączyć z jakimiś dostępnymi jeszcze śliwkami (pewnie węgierki) i gruszkami-sam poszukuję obecnie jakiejś sprawdzonej proporcji.