Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wycieczki szlakiem winnic
Witam serdecznie. Jak w temacie. Temat poświęcony wycieczką szlakiem winnic. Jeśli macie za sobą jakieś wycieczki proszę piszcie o waszych przeżyciach a przede wszystkim podajcie jakieś namiary na biura turystyczne które organizują takie wyjazdy. Niestety ja za wiele nie znalazłem takich ofert. Proszę pomóżcie bo chciałbym jakoś powoli planować urlop na przyszły rok 

Poniżej kilka linków które udało mi się znaleźć w sieci.

http://www.jointex.pl/pl/imprezy.zagrani..._5_18.html Węgry
http://wycieczka.invia.pl/szlakiem-winni...id=2694262 ze względu na cenę dla mnie nie osiągalne ale może komuś z grubym portfelem się przyda

Czekam na namiary do biur turystycznych jak i na wasze sprawozdania z takich wypraw
Odpowiedz
na forum jest już cały dział poświęcony temu tematowi
"podróze winne i nie-winne"

do adminów: zmieńcie w nazwie słowo "Podróze" na "Podróże" bo nasza wyszukiwarka po wpisaniu "Podróże" nie odnajduje tego działu :kwasny:

tępić niechlujstwo w pisaniu! :fajka:
Odpowiedz
SERVATOR uprzedziłeś mnie :lol:
Jedyne co mogę dodać to jeżeli chodzi o Węgry to nie trzeba przepłacać w biurze turystycznym. Ja pojechałem (dwie rodziny po 3 osoby) zupełnie w ciemno - bez żadnych rezerwacji i udało mi się znaleźć nocleg ( na 6 osób ) bez większego problemu i to na początku sierpnia. Najważniejsze abyś wcześniej wiedział co chcesz zobaczyć. Warto też popytać miejscowych lub naszych forumowiczów. Mi wyczerpujących informacji udzielił mcb ( mam nadzieję, że nie przekręciłem nicka :nie_powiem: ).
Odpowiedz
niektóre opisy podróży są też w Hyde-parku.....

Może ktoś by to przeniósł?
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez kalinowa
SERVATOR uprzedziłeś mnie :lol:
Jedyne co mogę dodać to jeżeli chodzi o Węgry to nie trzeba przepłacać w biurze turystycznym. ...

Podajcie gdzie chętnie byście się wybrali. Mam kolegę, który prowadzi biuro podróży. Podrzucę mu temat, po czym podam koszty wyjazdu (wysoce promocyjne) i proponowaną trasę. Może by akurat wypalił wyjazd w "rodzinnym gronie"?.
Odpowiedz
Podobno najlepsze wina węgierskie pochodzą z rejonu Villany. Tak więc tam chętnie bym się wybrał + oczywiście okolice Egeru i rejon Szekszard ( też wyśmienite wina).
Odpowiedz
Podobno najlepsze wina węgierskie pochodzą z rejonu Villany. Tak więc tam chętnie bym się wybrał + oczywiście okolice Egeru i rejon Szekszard ( też wyśmienite wina).
Ja się łapie na coś takiego :big:
Odpowiedz
Właśnie taką reakcję mi chodziło :) może by to wypaliło aby się zebrać w kupę i pojechać gdzieś w "gronie" winiarzy wspólny wyjazd więc gdzie by to nie było ja jestem chętny.
Odpowiedz
Ja sugeruję Morawy ( rejony Palavy ).
Taniej niż na Węgrzech, ładniej ( park krajobrazowy ) a i Czesi jacyś milsi od Węgrów.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez Mordimer
Ja sugeruję Morawy ( rejony Palavy ).
Taniej niż na Węgrzech, ładniej ( park krajobrazowy ) a i Czesi jacyś milsi od Węgrów.

Co do okolicy i wina się nie wypowiadam - nie wiem, nie byłem. Ale co do tego,że Czesi są "milsi" od Węgrów to bym polemizował. Węgrzy byli naprawdę bardzo mili co więcej część wina z piwnicy w Bogacs kupiłem za złotówki ( nie miałem forintów). W Czechach (Praga) byłem raz i z tego co pamiętam wystarczyło odezwać się w po polsku a już były jakieś uszczypliwości i inne niemiłe rzeczy czy sytuacje. O policji czeskiej - z przyzwoitości nie wspomnę.
Odpowiedz
Cytat:Wysłane przez kreczmar
Właśnie taką reakcję mi chodziło :) może by to wypaliło aby się zebrać w kupę i pojechać gdzieś w "gronie" winiarzy wspólny wyjazd więc gdzie by to nie było ja jestem chętny.
Jestem jak najbardziej "za". Byłaby świetna sprawa gdyby udało nam sie zebrać w kilkanaście osób i zwiedzić europejskie winnice. Te pobliskie - Morawy, Węgry, a może nawet odleglejsze regiony winiarskie. Trzeba by tylko podawać termin z dużym wyprzedzeniem, aby każdy mógł zaplanować urlop na wyjazd.
Cytat:Wysłane przez tata1959
Podajcie gdzie chętnie byście się wybrali. Mam kolegę, który prowadzi biuro podróży. Podrzucę mu temat, po czym podam koszty wyjazdu (wysoce promocyjne) i proponowaną trasę. Może by akurat wypalił wyjazd w "rodzinnym gronie"?..
Pogadaj z kolegą. Na pewno zbierze sie spora grupka osób.
Odpowiedz
Podobno najlepsze wina węgierskie pochodzą z rejonu Villany.

Podpisuję się pod tym 'obiema ręcami'. W ubiegłym roku byliśmy w Tokaju i Villany. Jak dla mnie, Villany zdecydowanie górą. Po pierwsze, rewelacyjne wytrawne czerwone wina [polecam gorąco kekfrankos], piwniczka co krok, bardzo klimatowo i nie ma aż tylu turystów (jeszcze) - a byliśmy we wrześniu.

Pozdrawiam
Hanka
Odpowiedz
Jak kolega wróci z Octoberfest zarzucę mu temat i podam wyniki na forum
Odpowiedz
Do dyskusji na temat wspólnej wycieczki szlakiem winnic zapraszam do specjalnie w tym celu założonego wątku: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid163480
gdzie przedstawiam konkretną propozycję.

Skocz do: