14-11-2008, 18:19
Witam wszystkich. Robie właśnie winko z ciemnego winogrona, i prosze o małą pomoc w obliczeniach%.
A więc miałem na poczatku 13l soku o zawartości blg 13-14 więc dosłodziłem 22blg, po 2 dniach poziom blg spadł do 10 więc dosłodziłem syropem do 16 blg, po kolejnych 3 dniach poziom blg spadł do 6 więc znowu dosłodziłem do 10 i czekam aż drożdż zjedza cały cukier. Według obliczeń za pomocą winomierza.
22blg - 10,4%
10blg - 3,9%
16blg - 7,3%
6blg - 1,9%
10blg - 3,9%
0blg - 0 %
Więc
10,4- 3,9=6,5 7,3-1,9=5,4 3,9-0=3,9 w sumie 15,8%
Licząc natomiast zawartość dodawanego cukru.
poczatkowe blg 13 w 13l nastawu daje nam 1690g aby zwiekszyć blg do 22 dodałem cukier rozmieszany w nastawie
1100g razem okolo 2800g cukru nastepnie dodałem 1600g z 2,5l wody i nakoniec dodałem 1000g z 2,5l wody co daje nam 18l nastawu i 5400g cukru 5400/18=300g\\l
wiadomo ze z 1kg cukru uzyskamy 0,47kg alkocholu
więc 300g=30blg 30X0,47=14,1%
Uzyskałem w ten sposób 2 różne wyniki 15,8% i 14,1%. Według mnie bardziej prawdziwy jest ten drugi 14,1%. Co o tym myślicie?
A więc miałem na poczatku 13l soku o zawartości blg 13-14 więc dosłodziłem 22blg, po 2 dniach poziom blg spadł do 10 więc dosłodziłem syropem do 16 blg, po kolejnych 3 dniach poziom blg spadł do 6 więc znowu dosłodziłem do 10 i czekam aż drożdż zjedza cały cukier. Według obliczeń za pomocą winomierza.
22blg - 10,4%
10blg - 3,9%
16blg - 7,3%
6blg - 1,9%
10blg - 3,9%
0blg - 0 %
Więc
10,4- 3,9=6,5 7,3-1,9=5,4 3,9-0=3,9 w sumie 15,8%
Licząc natomiast zawartość dodawanego cukru.
poczatkowe blg 13 w 13l nastawu daje nam 1690g aby zwiekszyć blg do 22 dodałem cukier rozmieszany w nastawie
1100g razem okolo 2800g cukru nastepnie dodałem 1600g z 2,5l wody i nakoniec dodałem 1000g z 2,5l wody co daje nam 18l nastawu i 5400g cukru 5400/18=300g\\l
wiadomo ze z 1kg cukru uzyskamy 0,47kg alkocholu
więc 300g=30blg 30X0,47=14,1%
Uzyskałem w ten sposób 2 różne wyniki 15,8% i 14,1%. Według mnie bardziej prawdziwy jest ten drugi 14,1%. Co o tym myślicie?