27-11-2008, 22:33
Witam
Mam do Was pytanko. Od niedawna stałem się posiadaczem zestawu areometrów. Zestaw liczy sobie 14 szt. (no w sumie 13 bo jeden się powtarza).
Zastanawiam sie czy mi sie przydadzą w produkcji winka.
Niestety nigdy nie mierzyłem zawartośći alkoholu w moich winkach. Robiłem je zazwyczaj "na oko" i raczej sie udawały.
Określenie zawartości w nich alkoholu ograniczała sie tylko do stwierdzenia "mhmm, mocne!".
Może w końcu czas profesjonalniej podejść do tematu?
Poniżej zamieszczam zakres tych areometrów (w g/cm3):
0,600 - 0,700
0,700 - 0,800
0,800 - 0,900
0,900 - 1,000
1,100 - 1,200
1,200 - 1,300
1,300 - 1,400
1,400 - 1,500
1,500 - 1,600
1,600 - 1,700
1,700 - 1,800
1,800 - 1,900
1,900 - 2,000
Czy te zakresy nadają się przy produkcji winka?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Mam do Was pytanko. Od niedawna stałem się posiadaczem zestawu areometrów. Zestaw liczy sobie 14 szt. (no w sumie 13 bo jeden się powtarza).
Zastanawiam sie czy mi sie przydadzą w produkcji winka.
Niestety nigdy nie mierzyłem zawartośći alkoholu w moich winkach. Robiłem je zazwyczaj "na oko" i raczej sie udawały.
Określenie zawartości w nich alkoholu ograniczała sie tylko do stwierdzenia "mhmm, mocne!".
Może w końcu czas profesjonalniej podejść do tematu?
Poniżej zamieszczam zakres tych areometrów (w g/cm3):
0,600 - 0,700
0,700 - 0,800
0,800 - 0,900
0,900 - 1,000
1,100 - 1,200
1,200 - 1,300
1,300 - 1,400
1,400 - 1,500
1,500 - 1,600
1,600 - 1,700
1,700 - 1,800
1,800 - 1,900
1,900 - 2,000
Czy te zakresy nadają się przy produkcji winka?
Z góry dzięki za odpowiedź!
