• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Zestaw areometrów...

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Zestaw areometrów...
Aesculapus Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2007
#1
27-11-2008, 22:33
Witam
Mam do Was pytanko. Od niedawna stałem się posiadaczem zestawu areometrów. Zestaw liczy sobie 14 szt. (no w sumie 13 bo jeden się powtarza).
Zastanawiam sie czy mi sie przydadzą w produkcji winka.
Niestety nigdy nie mierzyłem zawartośći alkoholu w moich winkach. Robiłem je zazwyczaj "na oko" i raczej sie udawały.
Określenie zawartości w nich alkoholu ograniczała sie tylko do stwierdzenia "mhmm, mocne!".
Może w końcu czas profesjonalniej podejść do tematu?
Poniżej zamieszczam zakres tych areometrów (w g/cm3):

0,600 - 0,700
0,700 - 0,800
0,800 - 0,900
0,900 - 1,000
1,100 - 1,200
1,200 - 1,300
1,300 - 1,400
1,400 - 1,500
1,500 - 1,600
1,600 - 1,700
1,700 - 1,800
1,800 - 1,900
1,900 - 2,000

Czy te zakresy nadają się przy produkcji winka?

Z góry dzięki za odpowiedź!:pomocy:
Szukaj
Odpowiedz
Reynevan Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.321
Liczba wątków: 29
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: tylko spokój może nas uratować
#2
27-11-2008, 22:38
Zapewne przydadzą się ale do określenia zawartości cukru i innych składników moszczu/wina, zawartości alkoholu w winie nie da się zmierzyć, jest ona wynikiem obliczeń ile cukru drożdże przerobiły od początku do końca fermentacji.
Szukaj
Odpowiedz
Aesculapus Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2007
#3
27-11-2008, 22:41
O to mi chodziło. Źle sprecyzowałem pytanie. Dochodzą jeszcze niecukry. Chodziło mi czy ten zakres jest odpowiedni. Czy nie jest za duży albo za mały. Reszte tzn przeliczanie sobie doczytam;) Dzięki:)
Szukaj
Odpowiedz
Abstynent Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 184
Liczba wątków: 2
Dołączył: 11 2006
#4
28-11-2008, 08:20
Cytat:Wysłane przez Aesculapus


0,600 - 0,700
0,700 - 0,800
0,800 - 0,900
0,900 - 1,000
1,100 - 1,200
1,200 - 1,300
1,300 - 1,400
1,400 - 1,500
1,500 - 1,600
1,600 - 1,700
1,700 - 1,800
1,800 - 1,900
1,900 - 2,000

Czy te zakresy nadają się przy produkcji winka?

Z góry dzięki za odpowiedź!:pomocy:

Witam, niestety wydaje mi się, że w Twoim nowym komplecie dokładnie brakuje takiego, który mógłbyś użyć do pomiaru cukru w moszczu :(. Dla użytecznego zakresu 0-24° Blg, należy właśnie używać brakującego areometru 1,000-1,100, np. 18° Blg odpowiada gęstości 1,074 g/cm3. Więcej przeliczeń dostępnych jest pod adresem http://www.fermsoft.com/gravbrix.php (skale Brix'a i Balling'a są bardzo zbliżone lub wręcz identyczne jeśli pomiar odbywa się w tej samej temperaturze - patrz http://en.wikipedia.org/wiki/Brix).

Pozdrawiam, Piotr
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#5
28-11-2008, 12:26
Ale w takim razie do miodów mogą się przydać następne dwa.

Paweł
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 8 Dalej »

Zestaw areometrów...


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 14:02 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa