Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rohapect - zamiennnik pektopolu ?
#1
Witam,

Naczytałem się dużo o zaletach Pektopolu.
Chciałem go użyć do winka bananowego dla mojej drugiej połówki :)
Ale nie mogłem kupić - kupiłem Rohapect jako zamiennik. Coś takiego:

http://www.euro-win.pl/sklep/product_inf...cts_id=109

Czy ktoś może używał tego preparatu? Czy się nada do bananów?
Odpowiedz
#2
Nada się, Pektopolu już nie kupisz, bo zaprzestano produkcji. Rohapect to jego odpowiednik.
Odpowiedz
#3
Pektopol jeszcze to tu to tam się trafia, widocznie ze starych zapasów. Niedawno kupiłem w NOMI w Nowym Sączu a wczoraj całe pudło buteleczek spotkałem w Leroy Merlin w Krakowie (kier. Zabierzów).
Gdyby ktoś chciał uzupełnić zapasy to polecam.
Odpowiedz
#4
Dzięki,

To nastawiam banany :)
Odpowiedz
#5
Ja kupowałem pektopol w leroy'u tydzień temu.
Zbyszek, co do bananów, to nastaw się na ciężką pracę - szczególnie przy wyciskaniu oraz to, że na kolana Cię nie powali. Zapach podczas fermentacji będzie co najwyżej średni:)
Polecam rodzynki, daktyle, śliwki jako dodatek. Pomarańczowy sok ewentualnie.
Pozdr
Karol
Odpowiedz
#6
Dzięki,

Winko bananowe - dla kobiety. Ma być słodkie :) ehh...

Dałem 2 kg bananów, podgotowanych
0,4 kg rodzynków
0,6 l soku z białych winogron hortexu
pektopol 1 ml
bayanusy, pożywke

I na razie fermentacja z miazdze.

Pożyjemy, zobaczymy....... :polewam:
Odpowiedz
#7
ja użyłem tego http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?ma...cts_id=253
działanie zadowalające.
Odpowiedz
#8
A jak z wydajnością? Ulotka rohapectu mówi tylko o klarowaniu. A jaką ilość dodawać do owoców? Taką samą jak pektopolu?
Odpowiedz
#9
Mi ten rohapect sprawował się identycznie jak pektopol.
A to wino bananowe z mojego posta powyżej skończyło w kibelku... nie polecem bananowego ze skórką, dała taki posmak chemiczny jakby jakichś konserwantów, mimo, że wyszorowałem dokładnie skórkę.



Skocz do: