Skrzychu, próbuję wreszcie rozgryźć obliczanie % alkoholu, szczególnie w DR czy Rodzynkowym, ryżowym itp
Przebrnąłem przez polecany przez Ciebie wątek:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...86#pid1586
Jednak mój typowo humanistyczny umysł ma trudności z przykładem powyżej
Rozumiem 10,7 ( powiększenie objętości przez cukier )
To 2850 przy cukrze 2,8 kg czyli dodane 50 g to rodzynki
Poprawka na niecukry przyjmowana 0 lub -1 ( podobnie będzie przy DR)
No i teraz.
SKĄD OBLICZYŁEŚ POPRAWKĘ NA ALKOHOL 3,86
Próbowałem podstawić do wzoru:
P=% * 0,1974 (stała) + 1,3 (stała)
gdzie P- poprawka na alkohol
%- przewidywana procentowość
przewidywana procentowość to pierwszy pytajnik:
gdy próbowałem ją wyprowadzić ze wzoru 2850:10,7 (objętość):17 (umowne 17g cukru potrzebne do 1% w 1l) wychodzi 15,6
Wiec ze wzoru
P=15,6*0,1974+1,3
P=ok 4,4
(Skąd twoje 3,86)
DRUGIE PYTANIE SKĄD OBLICZENIE CUKRU RESZTKOWEGO?
Przy 2850 g na 10,7 l roztworu ilość cukru na 1 l to 2850:10,7=266
Ze względu na końcowe Blg 2 przyjmuję ok.20g nie przerobionego cukru na l
Od poprawki na alkohol 4,4 odejmuję przyjęte -1 na niecukry
czyli 3,4 (34g) + 20g(końcowy Blg)=54g i znów inny wynik
Ostatecznie 266-54=212
Dzielę przez 17 (umowna ilość cukru na 1%)
212:17=12,47 czyli w zaokrągleniu 12,5 %
CZY MÓGŁBYŚ DLA FRAKCJI HUMANISTYCZNEJ ROZWINĄĆ JESZCZE RAZ TE OBLICZENIA KROK PO KROKU?
Wydaję mi się że wielu osobom to rozjaśni, w niektórych wątkach spotykałem ludzi na granicy obłędu, czyli podobnych mi
Oczywiście różnica nie jest wielka i jak zaznaczał kilka razy Maciej, zawsze będą to obliczenia circa
ALE BĘDĘ WDZIĘCZNY RÓWNIEŻ INNYM ZA WSKAZANIE EWENTUALNYCH BŁĘDÓW W MOICH OBLICZENIACH
(pierwsze poważne po ukończeniu liceum czyli jakies 12 lat temu z okladem
i ROZWINIĘCIU DLA POCZĄTKUJĄCYCH KROK PO KROKU
pozdrawiam i dzięki za pomoc