Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miód kowieński [lipiec]
Sny, te dobre, trzeba realizować. Wielkie lipy odrzucić, małych trzeba do łatwiejszego zbioru.
Skoryguj lekko te sny :D
Pożywka pomaga w rozmnażaniu :lol:
Odpowiedz
(03-07-2012, 11:07)Castleman napisał(a): ...Pożywka pomaga w rozmnażaniu :lol:

Zjedz opakowanie pożywki Kombi i czekaj na efekt za 9 miesięcy :hahaha:
Odpowiedz
Chodziło o dróżdża, jest szybszy :lol:
Odpowiedz
Nastawione 4l półdwójniak kowieński z miodu lipowego nie sycony , jasna zółta barwa już ok.10 dni drożdze PDM aktywne suszone.
Ruszyło od razu ale wolno fermentuje i trzeba raz na tydzień porządnie zamieszać, jak zwolni za kilka miesięcy dodam sok z 1/3 cytryny.

Z ciekawości który lepszy miód z dodatkiem cytryny lub imbiru wielokwiatowy czy lipowy bo cena podobna ? i to samo pytanie czy tylko dotyczące 2jniaka i 3jniaka czy w przypadku innych proporcji rośnie któregoś z nich przewaga?
Z tego co widzę to popularniejsza jest lipa ale są może tacy co wolą prosty miód z cytryną na wielokwiacie?
Odpowiedz
(16-01-2013, 02:22)fanta87 napisał(a): Z ciekawości który lepszy miód z dodatkiem cytryny lub imbiru wielokwiatowy czy lipowy bo cena podobna ?

Ten, który dłużej leżakował.
Odpowiedz
No to teraz mam mały problem. Nastawiłem kowieńskiego 15l jakieś cztery miesiące temu. Pięknie przefermentował, klaruje się pięknie ale chyba mnie przczelarz trochę nabrał co do jakości tego miodu :chytry:. Miał być lipowy (z bardzo dużą zawartością lipowego) a okazało się po przefermentowaniu, że zawartość takowego była chyba znikoma lub nie we wszystkich słoikach taka sama(porównałem z innym nastawem) - brak typowego zapachu lipy. Szkoda mi tego nastawu. Mam pytanie do bardziej doświadczonych czy można go wspomóc kwiatem lipy? Mam teraz nieograniczoną jego ilość (już zerwany i się suszy). Ale jak się do tego zabrać? Zaparzyć wodą coś na kształt herbatki i dodać do nastawu + domiodzić? A może zlać ok. litra nastawu zagotować i zalać kwiaty? Czy też wsypać do balona susz i czekać? A może nic to nie da i dać sobie spokój? :mad: Może ktoś już to praktykował i zna efekt końcowy.
Odpowiedz
Nie praktykowalem , ale na twoim miejscu jsk juz praktycznie masz klar to wwalil bym susz i macerowal w nastawie bez podgrzewania.
Odpowiedz
Zrobić napar z mała ilością wody i dodać do nastawu a dodatkowo dodać kwiaty do nastawu i pozostawić.
Odpowiedz
A jakie sugerujecie ilości kwiatów do naparu/dosypania?
Odpowiedz
Do 10 l trójniaka dodawałem 300 gram czystych kwiatków, bez ogonków i przylistków.
Na surowo, bez zaparzania.
Wszystko to jest opisane w odpowiednim wątku.
Oj, leniuszki, nie chce się szukać.

Jacek
Odpowiedz
Ojtam, ojtam. Szukalim, znaleźlim :D Ale nie doczytałem, żeby ktoś praktykował dodawanie po fermentacji. Raczej przed. A różnica może wystąpić. Dlatego też moje męczące i dociekliwe pytania :diabelek:
Zapadła decyzja: na 15 l dam napar z 50g suszu + 50g kwiatków (też suszonych) do nastawu. Wg moich doświadczeń odpowiadać to będzie jakieś 400g świeżych kwiatków
Odpowiedz
A gdzie można kupić najlepszy kwiat lipy? Na aukcja wiadomo gdzie jest dużo ofert, ale jaka jest jakość?

I pytanie do R-Jacka: czy "przylistek", to ta część, która "robi za spadochron" dla opadających nasion?
Piszesz, że bierzesz czysty kwiat bez ogonków i przylistków. Obcinasz każdy kwiat osobno? Ile trzeba zakupić kwiatów aby uzyskać tylko kwiat bez przylistków i ogonków na 10 l trójniaka kowieńskiego? Dajesz kwiaty suszone czy świeże?
Odpowiedz
Notos... Ale chcesz "prawie Kowieński" czy Kowieński? Jak masz czysty miód lipowy, to nastaw Kowieński.
Odpowiedz
Witam.
Mam kilka litrów miodu lipowego, chcę nastawić z niego miód czysty, kowieński. Bez dodatku lipy. Z jakiego blg polecacie startować?
Mam kilka paczek drożdży Zamoyskich do miodów. Warto ich użyć, czy lepiej sprawdzonych aktywnych Enovini/G995?
Odpowiedz
31-37, taki typowy trójniak się powinien sprawdzić najbardziej.
Odpowiedz
Uzyj G995
Odpowiedz
(12-11-2013, 22:38)NOTOS napisał(a): A gdzie można kupić najlepszy kwiat lipy? Na aukcja wiadomo gdzie jest dużo ofert, ale jaka jest jakość?

I pytanie do R-Jacka: czy "przylistek", to ta część, która "robi za spadochron" dla opadających nasion?
Piszesz, że bierzesz czysty kwiat bez ogonków i przylistków. Obcinasz każdy kwiat osobno? Ile trzeba zakupić kwiatów aby uzyskać tylko kwiat bez przylistków i ogonków na 10 l trójniaka kowieńskiego? Dajesz kwiaty suszone czy świeże?

Najlepszy kwiat lipy to własnymi łapkami się zbiera. Im pszczół na lipie więcej tym kwiatki bardziej aromatyczne. Suszyłem bardzo krótko, dwa dni walczyłem z pszczółkami w trzeci dzień przygotowałem brzeczkę i siup już się kwiatki moczyły.
Przylistki to pewno nieprawidłowa nazwa, ale tak, to o te "spadochroniki" chodzi.

Jacek
Odpowiedz
Postanowiłem. Jutro odbieram od pszczelarza miodzik lipowy, nastawiam czysty "Kowieński", czyli z dodatkiem tylko soku z cytryny. Proszę uprzejmie o wskazówkę: ile soku z cytryny dodać na 10 l nastawu trójniaka? Czy dodać sok na początku fermentacji czy pod koniec fazy burzliwej? Wiem, że zdania są podzielone, dlatego będę wdzięczny praktykom, którzy już to przerabiali.
Wieczorową porą - pozdrawiam!
Notos
:fajka:
Odpowiedz
Przepraszam za uszczypliwość, ale wskazówki do Twojego pytania znajdują się już na forum. I chyba na zdrowy rozum można wywnioskować, że kwasek/sok dodajemy do smaku po zakończeniu fermentacji wedle własnej woli. CO2 i tak zakwasi nastaw więc po co utrudniać pracę drożdżom? Pozdrawiam
Odpowiedz
(16-11-2013, 12:13)vislausduxsilesiae napisał(a): Przepraszam za uszczypliwość, ale wskazówki do Twojego pytania znajdują się już na forum. I chyba na zdrowy rozum można wywnioskować, że kwasek/sok dodajemy do smaku po zakończeniu fermentacji wedle własnej woli.

Uszczypliwość zbędna.
Primo! - Robię kowieński po raz pierwszy, więc wolę się upewnić niż popełnić błąd.
Secundo - zdania są podzielone co do czasu podawania soku z cytryny lub kawsku.

Życzliwie pozdrawiam!
Notos
Odpowiedz
A powiedz mi proszę czy się różni kowieński od naturalnego w wykonaniu? Skoro robisz miody to może warto wypracować własną technikę? Pewnie dlatego zdania są podzielone. Poza tym cała reszta już była wałkowana po wielokroć.
Życzę udanego nastawu i miłej lektury forum!
Odpowiedz
Do czystych kowieńskich dawałem zazwyczaj między 3-5g i raczej przed fermentacją.
Odpowiedz
(16-11-2013, 12:36)Bogi napisał(a): Do czystych kowieńskich dawałem zazwyczaj między 3-5g i raczej przed fermentacją.

Rozumiem, że było to 3-5 g kwasku cytrynowego? A gdybym chciał ilość tę (na 10 l nastawu) zastąpić sokiem z cytryny, to ile musiałbym tego soku dać? Wiem, że cytryna cytrynie nierówna, ale choć w przybliżeniu?

Notos

PS
Miodzik już w balonie czeka, za chwilę będę uwadniał bajanusy. Jakiż wspaniały aromat ma ten miodzik!!!:slinka:
Odpowiedz
@NOTOS, leniuszek z Ciebie:tak:
15ml = 1g
Kwasek cytrynowy a cytryna
kwasek - sok z cytryny
sok z cytryny zamiast kwasku
Odpowiedz
(16-11-2013, 14:40)lukihah napisał(a): @NOTOS, leniuszek z Ciebie:tak:
15ml = 1g

Mea maxima culpa!
Podziękował bardzo!:polewam:
Notos