Liczba postów: 48
Liczba wątków: 7
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Ruda Śląska
Nastrój: No Mood.
Wygląda na to że przesadziłem z dodatkiem kwasku cytrynowego do mojego wina czeresniowo-wisniowego i w smaku jest bardzo wytrawne, fermentacja sie juz prawie zakonczyła a winko ma 3,5 tygodnia. Czy jest jakas szansa na to ze troche straci na swojej kwasowosci czy pozostaje mi dosladzanie? Dodałem ok 4 kg cukru na 17l.
Liczba postów: 369
Liczba wątków: 20
Dołączył: 06 2003
Lokalizacja: Zabrze
Nastrój: No Mood.
Możesz także spróbowac odkwasic
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Życie jest piękne
Po pierwsze ile dałes tego kwasku?
Po drugie jesli to winko wytrawne to musi byc kwasne ( nie ksawszone ). Poczekaj do sklarowania, dosłodź ( jesli masz taki zamiar ).
Napisz na ile % ustawiałes i czy ma byc wytrawne, bo może się okazac, że jesli później dosłodzisz + ułożenie winka to wyjdzie akurat
A w ostatecznosci odkwasisz
Liczba postów: 48
Liczba wątków: 7
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Ruda Śląska
Nastrój: No Mood.
tak na oko wychodzi mi że winko może miec 8-9 promili kwasu na 1l natomiast cukru dodałem w ilosci ok 0,24 dg na 1l czyli ok 14% akloholu powinno miec bo juz cukier cały odfermentował
Natomiast chciałbym aby wyszło półwytrawne.
Odkwaszanie kredą zostawiam jako ostatecznosc. Co myslicie o tym:
1. Dosłodzic teraz wino 0.5-0.7 kg cukru i zobaczyc co z tego wyjdzie lub..
2. Pozostawic wino nad osadem przez dłuższy czas tak aby rozpoczoł sie proces naturalnego odkwaszania. I tu mam pytanie jak długo by można zwlekac z obciągiem wina i w jakim stopniu naturalne odkwaszanie zmienia kwasowosc?
Liczba postów: 558
Liczba wątków: 32
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: ;)
1. Jesli teraz dosłodzisz wznowisz fermentację, która i tak jeszcze nie ustała i podniesiesz procent alkoholu, a kwas i tak pozostanie.
2. Dłuższy czas to wg Ciebie ile ? Dosyc ryzykowne posunięcie.
Ogólnie dziwi mnie, że ktos chce miec w pełni "ułożone" 3,5-tygodniowe wino, w którym nawet fermentacja się jeszcze nie skończyła

Do wina trzeba CIERPLIWOsCI i czasu
Liczba postów: 169
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2004
Cytat:Originally posted by Phobos55
Wygląda na to że przesadziłem z dodatkiem kwasku cytrynowego do mojego wina czeresniowo-wisniowego i w smaku jest bardzo wytrawne, fermentacja sie juz prawie zakonczyła a winko ma 3,5 tygodnia. Czy jest jakas szansa na to ze troche straci na swojej kwasowosci czy pozostaje mi dosladzanie? Dodałem ok 4 kg cukru na 17l.
Mozna czesciowo odkwasic chemicznie , dodajac na kazdy litr 1,2 g czystego weglanu wapnia. Wystapi przy tym zjawisko silnego pienienia sie. Po tym zabiegu odstaw na 6 godz. po czym przecedz.
W ten sposob mozna odkwasic 2g kwasu na 1 litr.
Lecz jednak przed zabraniem sie do odkwaszania musisz sprawdzic zawartosc kwasu w winie.
Pozdrawiam
Mirek-R