Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
za kwaśne... czeresniowo-wisniowo
#1
Wygląda na to że przesadziłem z dodatkiem kwasku cytrynowego do mojego wina czeresniowo-wisniowego i w smaku jest bardzo wytrawne, fermentacja sie juz prawie zakonczyła a winko ma 3,5 tygodnia. Czy jest jakas szansa na to ze troche straci na swojej kwasowosci czy pozostaje mi dosladzanie? Dodałem ok 4 kg cukru na 17l.
Odpowiedz
#2
Możesz także spróbowac odkwasic:)
Odpowiedz
#3
Po pierwsze ile dałes tego kwasku?
Po drugie jesli to winko wytrawne to musi byc kwasne ( nie ksawszone ). Poczekaj do sklarowania, dosłodź ( jesli masz taki zamiar ).
Napisz na ile % ustawiałes i czy ma byc wytrawne, bo może się okazac, że jesli później dosłodzisz + ułożenie winka to wyjdzie akurat
A w ostatecznosci odkwasisz
Odpowiedz
#4
tak na oko wychodzi mi że winko może miec 8-9 promili kwasu na 1l natomiast cukru dodałem w ilosci ok 0,24 dg na 1l czyli ok 14% akloholu powinno miec bo juz cukier cały odfermentował
Natomiast chciałbym aby wyszło półwytrawne.
Odkwaszanie kredą zostawiam jako ostatecznosc. Co myslicie o tym:
1. Dosłodzic teraz wino 0.5-0.7 kg cukru i zobaczyc co z tego wyjdzie lub..
2. Pozostawic wino nad osadem przez dłuższy czas tak aby rozpoczoł sie proces naturalnego odkwaszania. I tu mam pytanie jak długo by można zwlekac z obciągiem wina i w jakim stopniu naturalne odkwaszanie zmienia kwasowosc?
Odpowiedz
#5
1. Jesli teraz dosłodzisz wznowisz fermentację, która i tak jeszcze nie ustała i podniesiesz procent alkoholu, a kwas i tak pozostanie.
2. Dłuższy czas to wg Ciebie ile ? Dosyc ryzykowne posunięcie.

Ogólnie dziwi mnie, że ktos chce miec w pełni "ułożone" 3,5-tygodniowe wino, w którym nawet fermentacja się jeszcze nie skończyła :o Do wina trzeba CIERPLIWOsCI i czasu :wykrzyknik:
Odpowiedz
#6
Cytat:Originally posted by Phobos55
Wygląda na to że przesadziłem z dodatkiem kwasku cytrynowego do mojego wina czeresniowo-wisniowego i w smaku jest bardzo wytrawne, fermentacja sie juz prawie zakonczyła a winko ma 3,5 tygodnia. Czy jest jakas szansa na to ze troche straci na swojej kwasowosci czy pozostaje mi dosladzanie? Dodałem ok 4 kg cukru na 17l.

Mozna czesciowo odkwasic chemicznie , dodajac na kazdy litr 1,2 g czystego weglanu wapnia. Wystapi przy tym zjawisko silnego pienienia sie. Po tym zabiegu odstaw na 6 godz. po czym przecedz.
W ten sposob mozna odkwasic 2g kwasu na 1 litr.

Lecz jednak przed zabraniem sie do odkwaszania musisz sprawdzic zawartosc kwasu w winie.

Pozdrawiam
Mirek-R



Skocz do: