Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: wino z ziemniaków
Moon
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 31-1-2006
Offline


[*] wysłano w 6-2-2006 o godz. 19:45
wino z ziemniaków


czy ktoś robił wino z ziemniaków z takiego przepisu:

Ziemniaki należy dokładnie oczyścić, następnie gotować w skórce, aż zmiękną i przecedzić przez gęste płótno. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone pomarańcze i cytryny wg przepisu i gotować przez 15 minut. Po ochłodzeniu przecedzić, zadać zaczynem drożdży a po kilku godzinach dodać 1/3 przepisanego cukru (w postaci roztworu oczywiście). Resztę cukru dodać po 2-3 dniach

wino 17%
3,5kg ziemniaków
7,5l wody
5 pomarańczy
3 cytryny
12dkg imbiru
2,8kg cukru
4g pożywki

planuje je zrobić ale nie wiem czy się opłaca więc prosze o jakieś komentarze tych którzy degustowali :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
lulek
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 133
Zarejestrowano: 11-11-2005
Miasto: Gniezno
Offline

Nastrój: stateczny

[*] wysłano w 6-2-2006 o godz. 20:45


Przejdź na "Wino z przemrożonych ziemniaków" i nie zapomnij o przemrożeniu. Ja nie próbowałem.



Niech fermentuje nam przyjaźń (winna), między narodami !!!

www.szydageodeta.pl
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Mirek-R
BAN do 26.02.2014
****


Avatar


Postów: 175
Zarejestrowano: 29-7-2004
Offline


[*] wysłano w 6-2-2006 o godz. 20:45


Nie wiem co ci z tego wyjdzie?! Mysle, ze szkoda czasu na tego typu experymenta.

Uwazam, ze na nastaw 17% za malo masz cukru. Wedlug mojego obliczenia powinno byc 3,4 kg.

:sloik:





Olewam was pajace i wasze forum. Forum snobów. Pocałujcie mnie w 4 litery. ;)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Han_ka
orthografos purista
********




Postów: 638
Zarejestrowano: 27-1-2006
Miasto: Poznań
Offline

Nastrój: niespokojny, za mało winny

[*] wysłano w 6-2-2006 o godz. 23:53


A co wy tak go krytykujecie?! Czyżby ryż był szlachetniejszy od naszych poczciwych ziemniaków? A jakie dobre wino daje... Fakt, że z klarowaniem tej skrobii ziemniaczanej może być ciężko - ale któż to wiedzieć może. Zwłaszcza obecność imbiru sprawia, że nie potępiam w czambuł tego przepisu.
Moon, jak zrobisz to wino, napisz co ci wyszło.
Powodzenia
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Oleńka i Maciuś
Wyrejestrowany




Postów: N/A
Zarejestrowano: N/A
Offline


[*] wysłano w 7-2-2006 o godz. 00:02


Cytat
Wysłane przez Moon
planuje je zrobić ale nie wiem czy się opłaca więc prosze o jakieś komentarze tych którzy degustowali :)

Nikt nie próbował a się wypowiadaja lulek i Mirek-R . Pozdro dla Han-ka :)
Oleńka i Maciuś
Wyrejestrowany




Postów: N/A
Zarejestrowano: N/A
Offline


[*] wysłano w 7-2-2006 o godz. 00:03


Uważamy że warto eksperymentowac , czekamy na wyniki
azbestckuat
Winiarz
****


Avatar


Postów: 266
Zarejestrowano: 25-7-2005
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: Zawsze miodzio :-)

[*] wysłano w 7-2-2006 o godz. 09:53


Eksperymentować warto, już robiłem, klarowało się bez problemów. Przepis który podałeś jest z takiej małej książeczki Pradla, prawda?
Zerknij tutaj:
- http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=10536#pid103735
- http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=10079#pid97929
- http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=4904#pid38059
Miłej zabawy :) Moje kolejne ziemniaczane czeka w gąsiorku na napływ butelek :)




\" It's a trick. Get an axe.\"
\"You see this? THIS... is my BOOM STICK!\"
\"Hail to the king, baby.\"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Mirek-R
BAN do 26.02.2014
****


Avatar


Postów: 175
Zarejestrowano: 29-7-2004
Offline


[*] wysłano w 7-2-2006 o godz. 17:32


No tak, jesli ktos tak bardzo bedzie chcial, to i z kaszanki zrobi szynke.

:hahaha:





Olewam was pajace i wasze forum. Forum snobów. Pocałujcie mnie w 4 litery. ;)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Dionizos
******


Avatar


Postów: 4345
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 7-2-2006 o godz. 18:54


Ten imbir pewnie swieży ale dla pewności nie dawaj całego od razu, zeby nie wyszło zbyt ostre.

Kolejne patrie cukru nie dajesz po XY dniach, tylko kiedy blg spadnie w okolice zera.

Ja bym wogóle te ziemniaki uparował a potem zatarł ze słodem w stos. 120g słodu na 1kg skrobi, żeby z nich jakiś smak był.




FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Han_ka
orthografos purista
********




Postów: 638
Zarejestrowano: 27-1-2006
Miasto: Poznań
Offline

Nastrój: niespokojny, za mało winny

[*] wysłano w 7-2-2006 o godz. 20:54


Moonjava, co to znaczy: "zatarł ze słodem w stos" ? I z jakim słodem?
Z góry przepraszam za ignorancję.
:nie_powiem:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
greg_x
Admin
*********




Postów: 1797
Zarejestrowano: 7-2-2005
Miasto: Wrocław
Offline


[*] wysłano w 7-2-2006 o godz. 21:22


Słodem jęczmiennym, rzecz jasna w rzeczy samej... ;)



Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Dionizos
******


Avatar


Postów: 4345
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 8-2-2006 o godz. 14:46


...lub od bidy owsianym (tyle ze większa ilość) albo żytnim (ale sterylnym). ;)



FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
greg_x
Admin
*********




Postów: 1797
Zarejestrowano: 7-2-2005
Miasto: Wrocław
Offline


[*] wysłano w 8-2-2006 o godz. 16:58


i tym sposobem zaczynamy niebezpiecznie zbliżać się do czarnej oliwki... :rtfm: :big:



Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Dionizos
******


Avatar


Postów: 4345
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 8-2-2006 o godz. 17:17


Wniosek: nie da sie zrobić wina z ziemniaków. :rotfl: ;)



FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Moon
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 31-1-2006
Offline


[*] wysłano w 20-2-2006 o godz. 20:04


no wiec zamiast ziemniaczanego aperitiwu zrobilem 20 litrow herbacianego na herbatce Saga :D koszt calego wina to 40 zł jesli to kogos interesuje :) obawiajac sie ze winko bedzie wolno lub co gorsza nie bedzie fermentowac zrobilem dwie osobne matki drożdżowe i po wlaniu do wina fermentuje az milo :) to co mi sie nie podoba to drożdże uniwersalne zamojskich, niestety innych nie bylo... no ale zobaczymy co z tego wyjdzie :) zapowiada sie dobrze
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group