Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: RATUNKU!! wino ryżowe przestało fermentować!!!!
jaceg
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 8-4-2006
Miasto: Kędzierzyn-Koźle
Offline


[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 01:15
RATUNKU!! wino ryżowe przestało fermentować!!!!


Witam wszystkich.
jestem początkującym "winiarzem" i chyba zrobiłem straszną rzecz...
pod koniec grudnia nastawiłem wino ryżowe (15l). chodziło pięknie i równomiernie przez 3 miesiące. po tym okresie zebrało się już dużo osadu, więc postanowiłem drugi raz je oczyścić (pierwszy raz był po 2-ch tyg. - usunięcie ryżu z balona). wino było fantastyczne w smaku i zapachu. przelalem je do nowego balona, zakorkowalem, zalakowalem i szczesliwy odstawilem niech dalej fermentuje...
i tu pojawił się problem - w winie ustała fermentacja!!!! co mam zrobić? stoi juz tak ponad tydzień i nic sie w nim nie dzieje!! dlaczego tak sie stalo i co zle zrobilem? (korek jest szczelny)

przepraszam, jesli moj post sie powtorzyl lub mialem szukac pomocy gdzie indziej... zarazem z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
veeh
Winiarski mistrz
*****




Postów: 578
Zarejestrowano: 5-3-2005
Miasto: Poznań, Jarocin
Offline

Nastrój: bobasowy

[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 07:48


Spokojnie.

Jeśli nastawiałeś pod koniec grudnia to powinieneś mieć już po fermentacji i nawet sklarowane - czyli gotowe młode wino.

Na wszelki wypadek napisz więcej o tym winie - ile cukru w ilu ratach, ile rodzynek itd.

Zapewne nie masz cukromierza - błąd.




http://www.winiarze.pl

\"...jeśli pęka butelka po winie, to znaczy tylko, że wina było mało...\" KSU
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
fea
Winiarski mistrz
*****




Postów: 1076
Zarejestrowano: 25-8-2005
Offline

Nastrój: radio

[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 12:04


spoko spoko, po prostu wszystko co miało przefermentować przefermentowało ;p teraz w gąsiorze obserwujesz etap fermentacji cichej/dofermentowania. Jeszcze 2 obciągi co 6 tygodni, i jeśli zadnych oznak zycia w winie nie widzisz, butelkuj.
pzdr
fea




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Natka
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 658
Zarejestrowano: 25-10-2005
Miasto: Warszawa koło Marek
Offline

Nastrój: eeeehhh.....

[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 12:07


Masz szczęście ,że przestało fermentować , bo przy szczelnym korku, byłoby BUM!!



Cerveza si, trabajo no.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
veeh
Winiarski mistrz
*****




Postów: 578
Zarejestrowano: 5-3-2005
Miasto: Poznań, Jarocin
Offline

Nastrój: bobasowy

[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 13:56


fea - nie strasz chłopaka, że ma czekać jeszcze 12 tygodni. Na 90% ma już smaczne winko które moze pić. Moje nastawione pod koniec grudnia 2005 już prawie znikło.



http://www.winiarze.pl

\"...jeśli pęka butelka po winie, to znaczy tylko, że wina było mało...\" KSU
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4339
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 14:23


Cytat
Wysłane przez jaceg
dlaczego tak sie stalo


A podręcznik już jakiś przeczytał? :chytry:




FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
veeh
Winiarski mistrz
*****




Postów: 578
Zarejestrowano: 5-3-2005
Miasto: Poznań, Jarocin
Offline

Nastrój: bobasowy

[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 16:03


A musi w trzeciej osobie mówić? :jezor:

Nienawidze.




http://www.winiarze.pl

\"...jeśli pęka butelka po winie, to znaczy tylko, że wina było mało...\" KSU
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
jaceg
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 8-4-2006
Miasto: Kędzierzyn-Koźle
Offline


[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 16:32


Cytat
Wysłane przez Natka
Masz szczęście ,że przestało fermentować , bo przy szczelnym korku, byłoby BUM!!


nie byłoby bum bo przez "szczelny korek" mam na mysli korek, przez który nic nie ucieka "bokami" ;)
oczywiście do odprowadzania gazów jest odpowiedznia rurka fermentacyjna... :P

wino robiłem wg przepisu znalezionego na stronie old.wino.org.pl/ - przykład drugi... odpowiednie proporcje na 15l wina

do napisania postu skłoniło mnie zachowanie wina - dotychczas bardzo "mocno" fermentowało (4 razy/min), a po odciągu praktycznie w ogóle nie ruszyło... dlaczego tak gwałtownie ustała fermentacja?
poza tym wino jeszcze nie jest zupełnie klarowne choć faktycznie czyści się i dość dużo osadu już się zgromadziło na dnie...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
jaceg
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 8-4-2006
Miasto: Kędzierzyn-Koźle
Offline


[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 16:35


Cytat
Wysłane przez moonjava
Cytat
Wysłane przez jaceg
dlaczego tak sie stalo


A podręcznik już jakiś przeczytał? :chytry:


przeczytał tyle ile znalazł w internecie (głównie na old.wino.org.pl) i ywdawało mi się, że wiedzę niezbędną posiadłem ;) życie pokazało, że wcale tak nie jest:jezor: :kwasny:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4339
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 16:44


Cytat
Wysłane przez jaceg
po odciągu praktycznie w ogóle nie ruszyło... dlaczego tak gwałtownie ustała fermentacja?

Tak sie zawsze robi po obciągu. Są różne teorie.

Cytat
Wysłane przez jaceg
przeczytał tyle ile znalazł w internecie (głównie na old.wino.org.pl) i ywdawało mi się, że wiedzę niezbędną posiadłem ;) życie pokazało, że wcale tak nie jest:jezor: :kwasny:

Jakby co, to tu jest zestaw młodego winiarza ;) :
http://akropolis.pol.lublin.pl/users/tnowacki/1.zip ,
http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/1476 ,
http://www.winnica.golesz.pl/wina.html

Cytat
Wysłane przez veeh
A musi w trzeciej osobie mówić? :jezor:
Nienawidze.

Własnie obejrzałem Siekierezad(r)e i chwilowo Babcia Oleńka to moje alter ego. ;)




FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
jaceg
Nowy użytkownik
*




Postów: 4
Zarejestrowano: 8-4-2006
Miasto: Kędzierzyn-Koźle
Offline


[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 17:43


Wielkie dzięki... w takim razie niech jeszcze troche postoi... wyklaruje się i zabiorę się do picia... :D
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
fea
Winiarski mistrz
*****




Postów: 1076
Zarejestrowano: 25-8-2005
Offline

Nastrój: radio

[*] wysłano w 8-4-2006 o godz. 22:03


a widzisz veeh, jeszcze nieklarowne :P, kto widział nieklarowne ryżowe (które sie świetnie klaruje) butelkować? ;) Ja to bym poczekał :P cierpliwość to przeca nasza cecha cechowa ;)
pzdr
fea




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
veeh
Winiarski mistrz
*****




Postów: 578
Zarejestrowano: 5-3-2005
Miasto: Poznań, Jarocin
Offline

Nastrój: bobasowy

[*] wysłano w 9-4-2006 o godz. 11:07


Nie no kto to widział butelkować nieklarowne. Nie znaczy to jednak że nie można się podłączyć do balonu.....



http://www.winiarze.pl

\"...jeśli pęka butelka po winie, to znaczy tylko, że wina było mało...\" KSU
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
yetta
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 14
Zarejestrowano: 25-7-2007
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat

[*] wysłano w 25-7-2007 o godz. 21:29


Witam. Przepraszam, że odkopuję stary temat, ale mam podobny problem. Otóż robię wino z czereśni. Na balon 25 litrów ok 12-13 kg owoców. Dodałam drożdże, pożywkę, cukier (ok 4 kg), kwasek cytrynowy. Pięknie fermentowało i przestało. Nie wiem dlaczego. A wino robię od 3 lipca. Pomocy.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
TEQUILA
Dionizos
******


Avatar


Postów: 3424
Zarejestrowano: 14-9-2005
Miasto: San Quentin ;)
Offline

Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.

[*] wysłano w 25-7-2007 o godz. 21:56


Cytat
Wysłane przez yetta Pięknie fermentowało i przestało. Nie wiem dlaczego. A wino robię od 3 lipca. Pomocy.


Najprawdopodobniej przerobiło cukier . Sprawdź degustacyjnie jakie jest jak nie masz cukromierza .




MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group