Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
 Strony:  1  2
Autor: Temat: Wino z białych winogron (fermentacja w miazdze- prośba do ekspertów)
kknd99
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 32
Zarejestrowano: 6-8-2008
Miasto: Kraków
Offline


[*] wysłano w 28-8-2008 o godz. 19:36
Wino z białych winogron (fermentacja w miazdze- prośba do ekspertów)


Witam! Jestem nowicjuszem. W tym roku postanowiłem przyrządzić swoje pierwsze wino. Jako materiał wybrałem białe winogrona.

Przepis: (Gąsiorek 15 l, chce uzyskać ok 10 l wina)

6 kg białych winogron
2.6 kg cukru
5 l wody źródlanej ( takiej sprzedawanej w 5 l baniakach)
3 g pożywki

W wiaderku wcześniej sparzone winogrona zmiażdżyłem tłuczkiem do ziemniaków tak aby nie uszkodzić pestek. Dodałem do tej miazgi dwie szczypty pożywki i wymieszałem. Do sporządzenia MD użyłem drożdży aktywnych. Po tym jak wystartowały (ok 35 min) wlałem je do wiadra z zmiażdżonymi owocami i zamieszałem (była godz ok 11 wieczorem). Wiadro przykryłem ściereczką i poszedłem spać. Rano resztki owoców wypłynęły do góry a po zamieszaniu widać i słychać było wydobywający się gaz.

Pytania:

Wnioskuje, że drożdże działają ale mam pytanie.

1) Jak długo trzeba fermentować w tym wiaderku?? Dzień , dwa a może dłużej?

2) Czy jest wskazane mieszanie zawartości wiaderka , tak aby gaz się bardziej ulatniał?

Kolejne kroki które mam zamiar wykonać , czy wydają się one rozsądne?

Po X czasie wycisnąć zawartość wiaderka przez pieluchę, bądź ścierkę, dodać do soku który uzyskam cukier a raczej syrop cukrowy ok. połowę zamierzonej dawki + 5 l wody przegotowanej źródlanej + 3 g pożywki. Taki nastaw zakorkować szczelnie i fermentować aż do czasu kiedy bąbelkowanie zacznie ustawać. Potem mam zamiar ściągnąć wino z nad osadu i dodać resztę cukru który był w przepisie.

Proszę o odpowiedz. Jak już wyżej napisałem jestem nowicjuszem i boje się żebym czegoś nie zepsuł tzn czy to co napisałem ma sens i czy kolejność wykonywanych działań zwłaszcza przy początku pracy and winem jest poprawna??




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
male
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 532
Zarejestrowano: 10-7-2008
Miasto: Jelenia Góra
Online

Nastrój: miodowy

[*] wysłano w 28-8-2008 o godz. 20:06


Białe winogrona nie powinny fermentować w miazdze dłużej jak dobę.
Mieszanie jest jak najbardziej wskazane.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Ola OiM
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 553
Zarejestrowano: 19-11-2007
Offline


[*] wysłano w 28-8-2008 o godz. 20:09


Białych winogron nie fermentuje się w miazdze. Kropka.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Natka
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 660
Zarejestrowano: 25-10-2005
Miasto: Warszawa koło Marek
Offline

Nastrój: eeeehhh.....

[*] wysłano w 28-8-2008 o godz. 20:14


Czy nie za dużo wody jak na tę ilość winogron? Zlewaj znad osadu dopiero po dodaniu obydwu dawek cukru i po jego zjedzeniu przez drożdże.



Cerveza si, trabajo no.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kknd99
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 32
Zarejestrowano: 6-8-2008
Miasto: Kraków
Offline


[*] wysłano w 28-8-2008 o godz. 20:22


Cytat

"Białych winogron nie fermentuje się w miazdze. Kropka. "


Czy to oznacza że moja praca poszła na marne??? Skoro białych winogron nie fermentuje się miazdze?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5020
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 28-8-2008 o godz. 20:49


Wyciśnij sok i wlej do balona. Kup cukromierz i sprawdź balling. Przeczytaj jakieś przepisy na wino winogronowe, gdzieś DarekRz opisał to krok po kroku. Przemyśl ilość wody. Oblicz ile % chcesz uzyskać, a co za tym idzie, ile cukru trzeba będzie dodać, pamiętając o cukrze w owocach.
Miejmy nadzieję, że nie zdążyło się bardzo utlenić.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Skrzych
Zasłużony winiarz
******


Avatar


Postów: 3291
Zarejestrowano: 9-11-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: może być...

[*] wysłano w 28-8-2008 o godz. 21:12


Łopatologicznie i z obrazkami

Krzysztof




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kknd99
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 32
Zarejestrowano: 6-8-2008
Miasto: Kraków
Offline


[*] wysłano w 29-8-2008 o godz. 10:37


Dziękuje za porady!! Bez nich pewnie trzymał bym to wszystko w wiadrze jeszcze z dzień i było by po winie...:(

według wskazówek:
Wycisnąłem sok, przecedziłem przez sito, dolałem do niego ok 5 l wody z cukrem (1.4 Kg) + pożywkę. Wlałem to wszystko do gąsiorka. Rano wytworzyła się piana i wszystko ładnie pracuje. :jupi: Temperatura w pomieszczeniu utrzymuje się na poziomie 25-26*C

Tak fermentuje moje wino
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
mimazy
Winiarz
****


Avatar


Postów: 177
Zarejestrowano: 31-8-2008
Miasto: Radom- Warszawa
Offline

Nastrój: kwitnący

[*] wysłano w 2-9-2008 o godz. 09:48


Cytat
Wysłane przez Ola OiM
Białych winogron nie fermentuje się w miazdze. Kropka.


nurtuje mnie problem- czy nikt nigdy nie robił wina czerwonego(technologicznie) z białych winogron?? Bo ciekaw jestem jak by smakowało- czy jak czerwone i różniło się tylko kolorem, czy inaczej??
bo różowe(czyli białe technologicznie) jednak smakuje inaczej niż białe z białych.




Bez eksperymentu nie dowiemy się niczego.
Lengyel, magyar, két jó barát, együtt harcol, s issza borát
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Boullii
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4086
Zarejestrowano: 16-6-2006
Miasto: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Offline

Nastrój: Miodowy

[*] wysłano w 2-9-2008 o godz. 10:03


Cytat
Wysłane przez mimazy

nurtuje mnie problem- czy nikt nigdy nie robił wina czerwonego(technologicznie) z białych winogron?? Bo ciekaw jestem jak by smakowało- czy jak czerwone i różniło się tylko kolorem, czy inaczej??
bo różowe(czyli białe technologicznie) jednak smakuje inaczej niż białe z białych.


Nie rozumiem tego pytania.

Z białego nie zrobisz czerwonego. Są za to wina białe robione z czerwonych winogron. Niektóre odmiany czerwonych winogron mają biały sok. Wtedy robi się bez maceracji czyli tak jak białe.




Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
mimazy
Winiarz
****


Avatar


Postów: 177
Zarejestrowano: 31-8-2008
Miasto: Radom- Warszawa
Offline

Nastrój: kwitnący

[*] wysłano w 2-9-2008 o godz. 10:15


wedle mojej wiedzy technologia produkcji wina polega na fermentacji soku(wina białe) albo fermentacji miazgi(wina czerwone), gdzie wina różowe są winem białym robionym z czerwonych winogron.
Być może to wiedza uproszczona, albo wręcz błędna (jeśli tak to proszę o sprostowanie)
chodziło mi o wino z białych winogron fermentowanych w miazdze- czy próbowaliście takich??




Bez eksperymentu nie dowiemy się niczego.
Lengyel, magyar, két jó barát, együtt harcol, s issza borát
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
DarekRz
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 3858
Zarejestrowano: 25-4-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 2-9-2008 o godz. 10:25


Wina różowe nie są "winem białym" tylko różowym. Czasami mają nazwę z wyrazem "biale" np. "White Zinfandel". Zupełnie biale z czerwonych winogron robi sie Champagne (z Pinot Noir) tzw. "Blanc de Noirs". A co do mozliwosci wyrobu win bialych z wykorzystaniem technologii czerwonych - coz... na tym forum jest WSZYSTKO- wułala: http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=14&page=1#pid15



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
mimazy
Winiarz
****


Avatar


Postów: 177
Zarejestrowano: 31-8-2008
Miasto: Radom- Warszawa
Offline

Nastrój: kwitnący

[*] wysłano w 2-9-2008 o godz. 11:36


Merci bocu, jak mawiają francuzi:lol:



Bez eksperymentu nie dowiemy się niczego.
Lengyel, magyar, két jó barát, együtt harcol, s issza borát
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kknd99
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 32
Zarejestrowano: 6-8-2008
Miasto: Kraków
Offline


[*] wysłano w 3-10-2008 o godz. 10:59


Po 5 tygodniach i po 1 dniu od czasu nastawienia, Wino jest po pierwszym zlaniu znad osadu i wygląda tak:


[img][/img]




Na dnie po 1 dniu od zlania jest sporo osadu. Wino jeszcze minimalnie fermentuje Blg=3 Martwię się , że będzie problem z klarowaniem.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
plecionka
Moderator Konkursowy
*******




Postów: 3513
Zarejestrowano: 27-3-2008
Miasto: "WikliNowy Tomyśl"
Offline

Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...

[*] wysłano w 3-10-2008 o godz. 14:46


Spokojnie czekaj,ładnie się sklaruje ,nawet nie będziesz wiedział kiedy.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Maneater
Nowy użytkownik
*




Postów: 1
Zarejestrowano: 7-10-2008
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Offline


[*] wysłano w 7-10-2008 o godz. 21:49


Jak większość osób sugeruje wina białych winogron nie fermentuje się w miazdze. Zamierzam wiec do balonu wlać jak najszybciej tylko to co wytłoczę. Chciałbym jednak do wyciskania soku wykorzystać pektopol (by podnieść wydajność) . Na opakowaniu pektopolu sugerują by owoce postały pod przykryciem 9-15 godzin w ciepłym miejscu.

1 Czy podczas tych 15 godzin nie zacznie się już jakiś "szkodliwy" dla białych winogron proces

2 Czy pirosiarczyn mozna dodać bezpośrednio razem z pektopolem czy sugerowane są jakieś przerwy?
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
horoszko
Winiarz
****


Avatar


Postów: 165
Zarejestrowano: 22-9-2009
Miasto: Nowy Sącz / Kraków na co dzień
Offline


[*] wysłano w 22-9-2009 o godz. 17:53


Chciałbym aby ktoś kto się na tym zna skomentował fragment książki z biowinu "Wyrób wina i piwa domowego moim hobby" aut. Ewy Kwapisz. Jestem początkujący i chce w tym roku zrobić moje pierwsze wino dlatego pogłębiam moją wiedzę jak mogę zanim zabiorę się do roboty.

( aż przepisze )

dział 27. Przepisy na wina i miody pitne - "sprawdzone przepisy"

strona 96

"25. WINO BIAŁE GRONOWE, PÓŁSŁODKIE

Receptura przygotowana została dla winogron wyhodowanych w Polsce. Grona oberwane z kiści wkładamy do białego, plastikowego wiaderka, lekko miażdżymy dodajemy cukier rozpuszczony w 1l wody, pożywkę oraz szczepionkę drożdży. Całość pozostawiamy pod przykryciem na 3-4 dni. Po tym czasie tłoczymy sok, wlewamy go do balonu. (...)"

Dodam że jest to jedyny gotowy przepis podany w tej książce na wino z białych winogron.

Co prawda wcześniej w tej publikacji możemy przeczytać (str 39-40)

Mowa tutaj o owocach pestkowych i jagodowych: "Proponowane są 3 techniki obróbki tego typu miazg owocowych : 1. kilkudniową fermentację w miazdze, 2. podgrzanie, 3. obróbkę enzymatyczną"

... pierwsza metoda polecana m.in dla ciemnych winogron, ale dalej nigdzie nie jest napisane jaka jest polecana dla białych a fermentacja w miazdze nie jest też odradzana w przypadku białych winogron

Moje pytania :
Dlaczego białych winogron nie fermentujemy w miazdze, jakie to ma następstwa ? Chciałbym się też dowiedzieć jakie są skutki korzystania z każdego sposobu obróbki ? No i dlaczego jedna z największych firm winiarskich w Polsce proponuje coś czego, jak czytamy na forum "nie robi się i koniec."


Pozdrawiam,
Kuba
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Maciej
Konsultant Spamkiller
********


Avatar


Postów: 5508
Zarejestrowano: 24-9-2003
Miasto: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
Offline


[*] wysłano w 22-9-2009 o godz. 19:20


Cytat
Wysłane przez horoszko Moje pytania :
Dlaczego białych winogron nie fermentujemy w miazdze, jakie to ma następstwa ?

Kuba, nie wyobrażasz sobie, jak wkurzają pytania zadawane do odpowiedzi, które już dawno padły. Jeszcze bardziej te, na których odpowiedzi padły całkiem niedawno. Wygląda, jakbyś umiał pisać, a nie umiał czytać. A może Ci się nie chce? Odpowiedź na to pytanie masz w linku podanym przez DarkaRz pięć postów wyżej.

Cytat
Chciałbym się też dowiedzieć jakie są skutki korzystania z każdego sposobu obróbki ?

1. Fermentacja w miazdze: generalnie skutki dla owoców czerwonych są dobre, bo fermentacja w miazdze sprzyja ekstrakcji barwników i tanin, a dla białych są złe, bo fermentacja w miazdze sprzyja ekstrakcji barwników i tanin.
2. Podgrzanie (pasteryzacja?): generalnie skutki są złe, bo pozbawiasz przyszłe wino wielu aromatów. W szczególnych przypadkach stosuje się termoekstrakcję, ale w szczególnych. To, co wyżej, dotyczy winogron i większości owoców. Ale już czarny bez TRZEBA ogrzać przed fermentacją.
3. Enzymy pektolityczne: zwiększają wydajność moszczu, ułatwiają tłoczenie. Ja mam mieszane uczucia - od trzech lat enzymów nie stosuję.

Cytat
No i dlaczego jedna z największych firm winiarskich w Polsce proponuje coś czego, jak czytamy na forum "nie robi się i koniec."
Może Biowin nie jest firmą winiarską i zwyczajnie nie zna się na technologii winifikacji? Nie wnikając w głębię i szczegóły: dodatek wody do wina gronowego nie jest dozwolony przepisami UE; IJHARS ukarał jesienią zeszłego roku jednego z krajowych winiarzy za niedozwolone praktyki winiarskie, polegające na dodawaniu wody karą finansową.
A może kluczem jest stwierdzenie: Receptura przygotowana została dla winogron wyhodowanych w Polsce...? Tylko nie bardzo wiem, dlaczego mój Pinot Noir czy Pinot Gris miałby się różnić od niemieckiego czy czeskiego...

Alem się rozpisał...




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
horoszko
Winiarz
****


Avatar


Postów: 165
Zarejestrowano: 22-9-2009
Miasto: Nowy Sącz / Kraków na co dzień
Offline


[*] wysłano w 22-9-2009 o godz. 20:33


Nie chce się z nikim sprzeczać, więc zapomnę o uwadze że nie potrafię czytać.

Przeczytałem 5 postów wyżej, że wino powstałe w wyniku początkowej fermentacji w miazdze wraz ze szypułkami...

"Mialoby przepiekny zapach lisci i trawy, mozliwa zielona papryka. W smaku byloby gorzkie i sciagajace tak bardzo, ze wysuszaloby sluzowki. Slowem istne cudo. A powaznie blagam nie robcie eksperymentow z bialymi winogronami i fermentacja na szypul;kach."

Ponieważ link do strony RP nie działa więcej cennych informacji nie znalazłem.

W książce jest mowa o od szypułkowanych owocach (- więc powód dla którego na mnie nakrzyczałeś traci sens gdyż czytam ze zrozumieniem całkiem nieźle to doświadczenia mi brak i tutaj szukam pomocy ) i 4 dniach. Jeszcze gdzieś na tym forum przeczytałem, że góra jeden dzień można fermentować w miazdze białe winogrona i jeszcze w innym poście piszę że wcale.

Napisałem tutaj o pomoc dlatego że każdy mówi co innego, a ja chciałem usystematyzować zebrane informacje. A prawda jest taka że nie wiem dalej dlaczego dokładnie nie przefermentować owoców (odszypułkowanych) w miazdze np przez jeden dzień... (jestem początkujący i nie mam prasy do owoców a ponoć właśnie taka wstępna fermentacja ułatwiła by mi wyciskanie soku)


Do sedna...
Moje pytanie : PRAWDA CZY FAŁSZ ?

"Białych nie fermentujemy w miazdze nawet samych owoców bo będzie gorzkie i niedobre a książka biowinu ("Wyrób wina i piwa domowego moim hobby" aut. Ewy Kwapisz ) to kłamstwo i trzeba im zwrócić uwagę ze piszą głupoty i wprowadzają ludzi błąd przepisem na białe wino o którym wspominałem wcześniej "



PS. odnośnie dodawaniu wody do wina to w w/w książce piszą że należy robić to ponieważ kwasowość naszych polskich winogron jest zbyt wysoka... nie uznaje tej książki za wyrocznie. Chce żeby ktoś to skomentował a nie zbył mnie bez udzielenia informacji.


Pozdrawiam,
Kuba
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kilis
Admin Techniczny
*********


Avatar


Postów: 1742
Zarejestrowano: 23-11-2006
Miasto: wieś pod Warszawą
Offline


[*] wysłano w 22-9-2009 o godz. 21:13


Te polskie winogrona, o których pisze pani E.Kwapisz to amerykańskie winogrona. Jeszcze do niedawna niemalże tylko takie uprawiano. One nie nadają się na wino. Do jedzenia zresztą też. Od niedawna natomiast w Polsce zeczęto uprawiać europejskie odmiany winorośli. To jakieś takie dziwne. Ich kwasowość jest idealna na wino. Czasami nawet za niska (takie przypadłości ma np. odmiana Regent)

Paweł




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Maciej
Konsultant Spamkiller
********


Avatar


Postów: 5508
Zarejestrowano: 24-9-2003
Miasto: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
Offline


[*] wysłano w 22-9-2009 o godz. 21:35


Cytat
Wysłane przez horoszko Do sedna...
Moje pytanie : PRAWDA CZY FAŁSZ ?

"Białych nie fermentujemy w miazdze nawet samych owoców bo będzie gorzkie i niedobre..."

Prawda.

Cytat
...a książka biowinu ("Wyrób wina i piwa domowego moim hobby" aut. Ewy Kwapisz ) to kłamstwo i trzeba im zwrócić uwagę ze piszą głupoty i wprowadzają ludzi błąd przepisem na białe wino o którym wspominałem wcześniej

Nie wiem, czy kłamstwo, czy nieporozumienie, czy brak wiedzy, czy co tam jeszcze.
Fermentacji w miazdze białych winogron nie prowadzi się w normalnych technikach winifikacji. Nie znam takich, gdzie fermentuje się białe w miazdze.
Zdarza się, że korzystna jest krótka (kilkudniowa) maceracja (nie fermentacja!) w bardzo niskich temperaturach, celem wydobycia aromatów.

Cytat
odnośnie dodawaniu wody do wina to w w/w książce piszą że należy robić to ponieważ kwasowość naszych polskich winogron jest zbyt wysoka...

Jeśli ktoś zbiera owoce wg jakiegoś tajemniczego kalendarza, książki, czy "na smak", to kwasowość każdych winogron, nie tylko uprawianych w Polsce, może być zabójcza. Jeśli uprawia się odmiany dostosowane do lokalizacji i zbiera na podstawie pomiaru ekstraktu i kwasowości, to kwasowość jest taka, jakiej potrzebujesz do zaplanowanego rodzaju wina.
Słusznie pisze Paweł: jeśli zapomnisz się odrobinkę, to np Regent często miewa zbyt niską kwasowość. W moim Pinot Noir 2007 też kilku osobom brakuje nieco kwasowości.


PS. Za uwagi dotyczące umiejętności czytania przepraszam, ale to naprawdę denerwujące jest... Pod linkiem Darka jest nieco więcej informacji. A w teksty pisane przez Agę możesz wierzyć bez zastrzeżeń.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
DarekRz
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 3858
Zarejestrowano: 25-4-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 22-9-2009 o godz. 22:08


Horoszko - w starym poście (z 2003 r) było nie tylko o fermentacji miazgi z szypułami, ale także o ekstrakcji polifenoli o taninach i roznicach tych związkow w winogronach jasnych i ciemnych. Powinien cie zastanowić juz sam fakt - że znany francuski naukowiec przeprowadzil w 2003 r eksperyment (Niezwykle zdrowe Chardonnay), po ktorym słuch zaginął - półki jakoś nie uginają się od Chardonnay A'La Pierre-Louis. Przypuszczam, ze Aga miała rację w swej przepowiedni i "toto" nie za bardzo nadawało sie do picia :podstep:
Tak na moje widzimisię - to jesli masz zamiar robić wino winogronowe - z dodatkiem wody (jeśli masz takie winogrona , które mają zbyt wysoką kwasowość) - to mozesz pofermentowac w miazdze ten jeden dzień odszypulkowane jasne winogrona. Drożdże alkoholu za wiele nie wytworzą, to i polifenoli za wiele nie przejdzie do moszczu. Pewnie to samo jesli chodzi o wydajnośc tłoczenia) uzyskałbyś trzymając lekko zasiarowaną miazgę w lodowce przez 24-48 godz. - bez drożdży. Fermentacja 3-4 dni to w przypadku bialego wina gronowego - WYTRAWNEGO - zbrodnia. z tym, ze wino z przepisu Pani Ewy nie jest winem gronowym a tylko winogronowym, w dodatku jeśli ma być doslodzone cukrem buraczanym do wlaściwej mocy i jeszcze do smaku polsłodkiego, słodkiego - to w zasadzie nie ma znaczenia technologia - aby dało się uzyskac moszcz, sfermentować go, nie zakazić i sklarować. zawsze cos pijalnego wyjdzie.

Co zaś do polskich winogron - to własnie specjalnie dla ciebie zmierzylem przed chwilą zawartośc cukru w gronach odmiany Solaris (białe) - wyszło 26Bx, co po poprawce na niecukry daje 241 g/l cukrów. mogę śmiało zrobić z tej odmiany wino gronowe (bez wody i bez dodawania grama cukru buraczanego) o mocy 12% - półsłodkie (ok. 40 g/l cukru resztkowego) - ale pewnie nie zrobie, bo już po smaku sądząc Solaris jest za mało kwaśny na odmianowe półsłodkie (oczywiscie przy zbiorze sprawdz to dokładniej niż "po smaku")




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
horoszko
Winiarz
****


Avatar


Postów: 165
Zarejestrowano: 22-9-2009
Miasto: Nowy Sącz / Kraków na co dzień
Offline


[*] wysłano w 23-9-2009 o godz. 15:10


Dziękuje bardzo za wyczerpujące odpowiedzi teraz mój pogląd na te sprawę jest pełniejszy, wy jesteście ekspertami z wieloletnim doświadczeniem i macie zgoła inny pogląd na sprawę niż ja.

Ja dopiero zaczynam, winogrona mam polskie nie mam pojęcia jakiej odmiany (gdy były sadzone to nikt nie myślał o winie, tylko miały zasłonić od strony sąsiada), kwasowość i zawartość cukru jeszcze nie znam dlatego bo zamówiłem kwasomierz i areometr-cukromierz wysyłkowo (jeśli parametry będą dobre zrobię gronowe jeśli nie to wino winogronowe). Szczerze to zależy mi żeby to co mi powstanie nie było trujące i przyjemne w smaku. Jeśli coś z tego wyjdzie to planuje w ogrodzie w przyszłym roku zrobić sobie małą winnice ale puki co eksperymentuje z owocami których mi nie szkoda, chyba lepiej uczyć się na takich.

Więc nie będę kombinował tylko dodam pektopolu i wycisnę sok użyje enzymu bo nie mam jeszcze profesjonalnej prasy do owoców a tak będzie mi łatwiej wycisnąć sok.


Jeszcze ostatnie piszecie obydwoje o trzymaniu w niskiej temperaturze zasiarkowanej miazgi białych winogron przez krótki czas w celu maceracji która ułatwi wyciskanie i sprawi że nabierze aromatu...
-polecacie takie praktyki ?
-musi być lodówka czy wystarczy temperatura np 10 stopni Celsjusza ? (mam taką w piwnicy)
-jeśli chce przy tym stosować pektopol to dopiero po wyjęciu z chłodu prawda ?
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Maciej
Konsultant Spamkiller
********


Avatar


Postów: 5508
Zarejestrowano: 24-9-2003
Miasto: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
Offline


[*] wysłano w 23-9-2009 o godz. 17:39


Cytat
Wysłane przez horoszko ...winogrona mam polskie nie mam pojęcia jakiej odmiany (...) jeśli parametry będą dobre zrobię gronowe jeśli nie to wino winogronowe (...) zależy mi żeby to co mi powstanie nie było trujące i przyjemne w smaku.

Trujące nie będzie, przy zachowaniu minimum higieny (pleśń, np. wytwarza niebezpieczne toksyny), a czy smaczne, zależy niestety nie tylko od parametrów. Jeśli Twoja odmiana to jakaś v. labrusca bądź prosty mieszaniec, to chyba lepiej rób winogronowe, niezależnie od parametrów.

Cytat
Jeśli coś z tego wyjdzie to planuje w ogrodzie w przyszłym roku zrobić sobie małą winnice ale puki co eksperymentuje z owocami których mi nie szkoda, chyba lepiej uczyć się na takich.
Chyba nie. Jeśli masz podłą odmianę wszelkie próby zrobienia z niej porządnego wina muszą zakończyć się niepowodzeniem.
Za to jeśli posadzisz w swojej winniczce coś sensownego, to z odrobinką umiejętności i staranności musisz zrobić pijalne wino.

Cytat
Jeszcze ostatnie piszecie obydwoje o trzymaniu w niskiej temperaturze zasiarkowanej miazgi białych winogron przez krótki czas w celu maceracji która ułatwi wyciskanie i sprawi że nabierze aromatu...
-polecacie takie praktyki ?

Tak, ale dla aromatycznych odmian przerobowych wysokiej jakości. Przecież nie zależy Ci na tym, żeby wyciągnąć aromat brudnej ścierki z nieznanej odmiany.

Cytat
musi być lodówka czy wystarczy temperatura np 10 stopni Celsjusza ? (mam taką w piwnicy)
-jeśli chce przy tym stosować pektopol to dopiero po wyjęciu z chłodu prawda ?

10oC to za dużo - są drożdże, które ruszą w tej temperaturze. Wskazane około 0oC. Pektopol, jeśli musisz - od razu.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
horoszko
Winiarz
****


Avatar


Postów: 165
Zarejestrowano: 22-9-2009
Miasto: Nowy Sącz / Kraków na co dzień
Offline


[*] wysłano w 25-9-2009 o godz. 00:51


Dzięki za pomoc Maćku!



Pozdrawiam,
Kuba
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
 Strony:  1  2

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group