Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: grzybek tybetański
georgit
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 12
Zarejestrowano: 29-8-2008
Offline


[*] wysłano w 31-8-2008 o godz. 11:43
grzybek tybetański


Witam
Zasłyszałem o takim tworze jak grzybek tybetański, który zanurzany w mleku na 24 h tworzy swoisty jogurt. Mam pytanie - czy rzeczywiście taki grzybek ,co go sprzedają na allegro jest autentyczny, czy to tylko jakaś podpucha i tak naprawdę jest to jakaś kultura, którą wykorzystuje się w mleczarniach?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
1stgreen
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 3302
Zarejestrowano: 29-2-2004
Miasto: Wołomin piwPPnice
Offline

Nastrój: miodkowy eksperymentatorski

[*] wysłano w 31-8-2008 o godz. 22:10


Autentyczny i 'rośnie' nawet ;)



KALENDARZ WYDARZEŃ

-----------------------------------------------
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
-----------------------------------------------
Pozdrawiam.
Paweł P.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
georgit
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 12
Zarejestrowano: 29-8-2008
Offline


[*] wysłano w 1-9-2008 o godz. 12:20


:uczen: cieszy mnie ta wiadomosc, trzeba tylko go zdobyc z zaufanego zrodla i mozna robic jogurt:P
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Han_ka
orthografos purista
********




Postów: 635
Zarejestrowano: 27-1-2006
Miasto: Poznań
Offline

Nastrój: niespokojny, za mało winny

[*] wysłano w 2-9-2008 o godz. 12:18


Ciekawe, czy to ten sam grzybek, który zamienia mocną słodką herbatę w przepyszny orzeźwiający i ponoć bardzo zdrowy napój ? W zamierzchłych czasach miałam takiego grzybka, i naprawdę była to rewelacja! Służył mi zresztą przez bardzo długi czas - zwłaszcza latem super się sprawdzał. Chętnie bym go sobie znowu pohodowała ....
Pozdrawiam
Hanka
A jogurt możesz zrobić nawet bez grzybka :-)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
adam1804
Nowy użytkownik
*




Postów: 2
Zarejestrowano: 31-1-2008
Miasto: Racibórz
Offline


[*] wysłano w 22-9-2008 o godz. 23:04


Han_ka! Ten grzyb, który fermentuje posłodzoną herbatę to tzw. KOMBUCHA (używa się spolszczonej nazwy KOMBUCZA). W wyniku jego działania powstaje musujący orzeźwiający napój. Grzyba można bez problemu kupić na allegro.pl. Jak podają książki (m. in. "Kombucza - cudowny grzyb" Herald Tietze) jest on stosowany nawet jako lekarstwo na raka. W krajach zachodnich można kupić gotowy napój z Kombuchy w butelkach.

Co do grzybka tybetańskiego - z całą pewnością mogę stwierdzić ponieważ jest to spokrewnione z moim kierunkiem studiów i takie wiadomości podaje fachowa literatura - ziarna tego "grzybka" powstają tylko w specyficznych warunkach klimatycznych na Kaukazie, w drewnianych kadziach, w których przetrzymuje się mleko. Wartości zdrowotne nieocenione!
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Han_ka
orthografos purista
********




Postów: 635
Zarejestrowano: 27-1-2006
Miasto: Poznań
Offline

Nastrój: niespokojny, za mało winny

[*] wysłano w 23-9-2008 o godz. 00:58


Adam,

Dzięki za informacje - chociaż jestem trochę zaskoczona. Nabyłam kiedyś rzeczoną Kombuchę w Czechach bądź na Słowacji i bylo to ohydne w smaku. Natomiast herbatkę przefermentowaną we własnym zakresie - z pomocą grzybka - piłam z dużą przyjemnością. Czyżby znowu okazalo się, że jak coś jest robione na skalę przemysłową to do niczego się nie nadaje ???

Pozdrawiam serdecznie
Hanka
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
adam1804
Nowy użytkownik
*




Postów: 2
Zarejestrowano: 31-1-2008
Miasto: Racibórz
Offline


[*] wysłano w 23-9-2008 o godz. 10:41


Również miałem okazję próbować tego napoju produkowanego na skalę przemysłową - ohydne to mało powiedziane. Jestem w posiadaniu Kombuchy i tego kupnego napoju nie porównywałbym w ogóle do mojego domowego.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
FILEMON
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 69
Zarejestrowano: 7-9-2008
Miasto: Sosnowiec
Offline

Nastrój: -=Życie jak w Madrycie=-

[*] wysłano w 28-11-2010 o godz. 22:56


Powiem wam, że przeraża mnie to jakoś :D Ciekawe czy nie ma jakichś skutków ubocznych... ?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
alehandro
Winiarz
****




Postów: 367
Zarejestrowano: 31-5-2009
Miasto: Gorlice
Offline


[*] wysłano w 28-11-2010 o godz. 23:10


A kefir też Cię przeraża ;)? U niektórych ma skutki uboczne. Ten grzybek to kultury kefirowe (nie jogurtowe) czyli takie symbiotyczne kolonie drożdży i bakterii.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group