Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Suszone pomidory - zastosowanie
piper
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 612
Zarejestrowano: 11-11-2003
Miasto: Kraków (Skawina)
Offline

Nastrój: __winny__

[*] wysłano w 16-9-2008 o godz. 20:57
Suszone pomidory


Cytat
Wysłane przez sasza

(...........) dodać pokrojone suszone pomidory (............)

/sasza


Suszone pomidory- od dawna za nimi przepadam. I tak się zabierałem, zabierałem- aż w końcu zawziąłem się i w weekend zrobiłem. Wyszły rewelacyjne. Trochę szokująca ilość- z ok. 4 kg słoik ok. ...0,35 l. Ale warto było. Polecam.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5049
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 16-9-2008 o godz. 21:05


piper, z nieba mi spadasz! Też miałam znienacka fazę na suszenie pomidorów, osiągnęłam pięć słoików po dżemie w tym jeden takich wysuszonych na wióry, bo za długo siedziały w suszarce. A teraz poproszę jakiś subtelny przepisik, a temat o suszonych pomidorach Frida potem oddzieli ewentualnie...
Jak suszyłeś, nota bene?




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
plecionka
Moderator Konkursowy
*******




Postów: 3512
Zarejestrowano: 27-3-2008
Miasto: "WikliNowy Tomyśl"
Offline

Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...

[*] wysłano w 16-9-2008 o godz. 21:30


Bardzo proszę :

różne rodzaje zieleniny np sałata lodowa ,masłowa,rzymska,endywia,rukola
biała mozzarella
czarne oliwki
100 gram wędzonego łososia
ząbek czosnku
pomidory suszone
oliwa
białe wino
Świeża bazylia

pomidory namoczyć w oliwie z odrobiną białego wina i pokroić w małe cząstki
sałatę i bazylię porozrywać na małe kawałki,łososia, mozzarellę i oliwki pokroić,czosnek rozdusić
Połączyć wszystkie składniki i polać oliwą od pomidorów.
Pozdrawiam




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Reynevan
Winiarski mistrz
*****




Postów: 1315
Zarejestrowano: 30-9-2005
Miasto: Łódź
Offline

Nastrój: tylko spokój może nas uratować

[*] wysłano w 16-9-2008 o godz. 21:40


Suszone pomidory, mniam, :slinka: stosuje je nader często, a bywa że potrafię kilka zjeść bez dodatków.
Odpowiedni gatunek do suszenia już jest (tzw śliwkowe, o wydłużonym kształcie, uprawa polna, pyszne, mięsiste i aromatyczne) czosnek, bazylia sól kamienna lub morska też, tylko Słońca Brak:(, można się wspomagać suszarkami do warzyw ale to już nie to samo a i koszt wysoki. No, a ususzone do słoika i zalać aromatyczną oliwą.
Może jeszcze będzie ciepło:eyes::(




Zapraszamy na stronę: Łódzki Klub Winiarzy.

FAQ czyli najczęściej zadawane pytania


"...Nikt się od miodu po ziemi nie toczy,
Miód tylko lepszej dodaje miny,
Najeża wąsy, stroi czupryny,
Moc leje w piersi, odwagę w oczy..."
Tomasz Zan
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
plecionka
Moderator Konkursowy
*******




Postów: 3512
Zarejestrowano: 27-3-2008
Miasto: "WikliNowy Tomyśl"
Offline

Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...

[*] wysłano w 16-9-2008 o godz. 21:41


Jeszcze jeden

Pierś z kurczaka,
makaron penne,
świeży ogórek,
pomidory suszone,
2 ząbki czosnku,
tymianek świeży lub zioła prowansalskie.

mięso płuczemy kroimy w kostkę i smażymy na lekko rumiany kolor z dodatkiem soli i rozduszonego ząbka czosnku,makaron gotujemy al dente ,pomidory i ogórki kroimy .Całość łączymy w jedną całość dodając drugi ząbek czosnku,tymianek lub zioła i oliwę z oliwek.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
piper
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 612
Zarejestrowano: 11-11-2003
Miasto: Kraków (Skawina)
Offline

Nastrój: __winny__

[*] wysłano w 16-9-2008 o godz. 21:48


Cytat
Wysłane przez Megana
piper, z nieba mi spadasz!


Miło tak komuś spaść z nieba...
A robiłem to tak: na placu targowym wypytywałem sprzedawczynie o pomidory najbardziej mięsiste, z dużą ilością stosunkowo suchego miąższu i minimalną ilością pestek. Na odmianach nikt się za bardzo nie znał, ale podobno najlepsze są bawole serca lub malinówki (te ostatnie przy okazji ładnie pachną). Na początek kupiłem 3 kg. Opłukałem i zacząłem pozbywać się pestek: najpierw kroiłem na ćwiartki (od góry), wycinałem szypułkę- i już. Drugi sposób: na połówki (z boku), potem szypułka- i też dobrze, nawet łatwiej. Dobrze, jak kawałki są w miarę podobnej wielkości.
Następnie do piekarnika włożyłem blachę (wyłożoną folią aluminiową- mniej mycia!) i na ruszt (siatkę) poukładałem pomidorki lekko (minimalnie) posypane solą. Temperaturka na ok. 100 stopni (przy termoobiegu wystarczy pewnie ok. 75). No i po ok 7-10 godzinach (ja wolę takie nie na wiór wysuszone, tylko sprężyste jeszcze trochę) do słoiczka, ząbek czosnku, trochę bazylii, oliwa z oliwek. I silna wola, żeby chociaż troszkę postało. Bo smakuje rewelacyjnie.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
plecionka
Moderator Konkursowy
*******




Postów: 3512
Zarejestrowano: 27-3-2008
Miasto: "WikliNowy Tomyśl"
Offline

Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...

[*] wysłano w 16-9-2008 o godz. 21:49


Jeszcze:

suszone pomidory i świeżą bazylię oraz odrobinę rozmarynu kroimy bardzo drobno i wyrabiamy z serem feta ,lub serem ricotta, jeśli ktoś woli łagodny smak,na jednorodną pastę z dodatkiem oliwy z oliwek i smarujemy tum grzanki podajemy posypane ziołami.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5049
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 16-9-2008 o godz. 22:28


Też kupiłam te podłużne, ale raz posiedziały w suszarce za długo i chrupały. Mam nadzieję, że w oliwie zmiękną. Jakby zmiksować i zrobić sos? plecionko, będzie inny niż z koncentratu, prawda?



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
plecionka
Moderator Konkursowy
*******




Postów: 3512
Zarejestrowano: 27-3-2008
Miasto: "WikliNowy Tomyśl"
Offline

Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...

[*] wysłano w 16-9-2008 o godz. 22:40


Megano, te mocno wysuszone zetrzyj na tarce, lub rozdrobnij w inny sposób ,wymieszaj z suszonym i roztartym rozmarynem ,bazylią ,czosnkiem granulowanym ,lub własnym suszonym i solą morską .Uzyskasz doskonałą przyprawę do mozzarelli .

Jeśli już moczysz w oliwie musisz dodać białego wina i odrobinę octu balsamicznego inaczej nie zmiękną zbyt mocno.

Zmiksować owszem ,ale też z winem octem i oliwą z oliwek do tego zioła ,czosnek i oliwki też zmiksowane ,powstanie coś w rodzaju pesto ,doskonałe do kanapek i drobiu saute.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Megana
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 5049
Zarejestrowano: 22-8-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: roztargniony

[*] wysłano w 16-9-2008 o godz. 23:07


Drobiu nie jadam, ale i tak dzięki za inspiracje :)
Swoją drogą, te połówki pomidorów w oliwie w słoiczkach wyglądają prześlicznie...




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
plecionka
Moderator Konkursowy
*******




Postów: 3512
Zarejestrowano: 27-3-2008
Miasto: "WikliNowy Tomyśl"
Offline

Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...

[*] wysłano w 16-9-2008 o godz. 23:17


Przepraszam Meganko ,zapomniałem że jesteś wege w takim razie zastosuj taką pastę do pieczonych bakłażanów lub smażonej cukinii, lub pieczonych i drążonych połówek ziemniaków ze skórką.

Pozdrawiam




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Frida
Moderator
******


Avatar


Postów: 3128
Zarejestrowano: 20-9-2005
Miasto: Warszawa/Ząbki
Offline

Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...

[*] wysłano w 17-9-2008 o godz. 10:53


Dla Megany i nie tylko
Cukinie faszerowane

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć w środku w łódeczkę

Farsz
paczka kaszki kus-kus
1 słoik pomidorów suszonych,
ser żółty 25 - 30 dag
zioła wg fantazji, sól, pieprz, łyżeczka masła

Odmierzyć odpowiednią ilość wody, zagotować, rozpuścić we wrzątku masło, zdjąć z ognia, wsypać kaszę, zamieszać, przykryć. Po 10 minutach zamieszać widelcem, zostawić do ostygnięcia.
Ser utrzeć na drobne wiórki, pomidory wyjąć z oliwy, pokroić drobno, ale bez przesady, dołożyć do kaszy pomidory, ser, wsypać zioła, przyprawić do smaku. Farsz słabo się klei, ale w czasie pieczenia ser zadziała jak lepiszcze.
Cukinie wypełnić farszem, zrobić górkę, posypać jeszcze trochę serka na wierzch dla ozdoby.
Foremkę natłuścić oliwą spod pomidorów, piec ok. 30 do 40 minut w temp. +-150 st. C – czas zależy od wielkości cukini.
Podawać z sosem, np. pomidorowym. Smaczne są również na zimno.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Maciek OiM
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 3241
Zarejestrowano: 16-10-2005
Miasto: Łomża
Offline


[*] wysłano w 17-9-2008 o godz. 11:31


Danusiu - a Twoja słynna sałatka z pomidorami suszonymi? Ta, która należy do żelaznego menu naszych spotkań.



Tu duży bije małego, a gdy skończy
Wtedy mały wstanie i pobije jeszcze mniejszego...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Frida
Moderator
******


Avatar


Postów: 3128
Zarejestrowano: 20-9-2005
Miasto: Warszawa/Ząbki
Offline

Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...

[*] wysłano w 17-9-2008 o godz. 11:53


Muwisz, masz!
Pół paczki makaronu - koniecznie kokardki,
1 mały słoiczek czarnych oliwek,
3-4 średnie ogórki małosolne (mogą być kiszone, ale niezbyt kwaśne),
1 mały słoiczek marynowanych pieczarek,
1 słoik suszonych pomidorów w oliwie,
1 czerwona papryka,
suszona bazylia, albo zestaw "zioła do sałatki",
sól, pieprz, natka od pietruszki (dowolnie).

Makaron ugotować, ma być jęrny i zachować kształt, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, wlać łyżkę oliwy spod pomidorów, wymieszać, żeby się nie zlepił.
Ogórki pokroić, ale nie bardzo drobno, pieczarki na cienkie plasterki, oliwki na 3 kółka, pomidory w paski, natkę posiekać, dodać zioła, sól (ostrożnie, bo ogórki są słone), pieprz - najlepiej zmielić wprost do sałatki, dodać trochę oliwy spod pomidorów. Wszystkie składniki wymieszać.
Sałatka może stanowić samodzielne danie.





Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Dingo
Winiarz
****


Avatar


Postów: 231
Zarejestrowano: 1-8-2007
Miasto: wieś podkarpacka
Offline

Nastrój: lekko winny

[*] wysłano w 17-9-2008 o godz. 13:24


Najlepsze pomidorki na suszone to podłużne lima, granit, red hunter (miesiste i twarde).
Ulubiony przepis w jesiennym sezonie:
1) makaron al dente,
2) usmażone na masełku kurki z cebulką i ząbkiem czosnku,
3) pokrojone suszone pomidorki,
4) parmezan do posypania,
5) sól, pieprz do smaku.
1-3 wymieszać, pokropic olejem (słonecznikowym bo oliwa dominuje smak pomidorów) z pomidorów, posypać 4, do tego lampka wytrawnego wina własnej produkcji - dla mnie bomba.
Dla bywalców rykowiska można wypróbować wersję z rydzami.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
plecionka
Moderator Konkursowy
*******




Postów: 3512
Zarejestrowano: 27-3-2008
Miasto: "WikliNowy Tomyśl"
Offline

Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...

[*] wysłano w 17-9-2008 o godz. 21:02


Pomidory ,pół słoika posiekać bardzo drobno lub zmielić maszynką do mięsa.
Posiekać ząbek czosnku, wszystko bardzo dokładnie wymieszać z kostką miękkiego masła.
Doskonałe do chlebka.




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group