Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: odgazowywanie
burak
Winiarz
****


Avatar


Postów: 211
Zarejestrowano: 26-7-2008
Miasto: Łomianki
Offline

Nastrój: lubie lubie

[*] wysłano w 11-12-2008 o godz. 18:47
odgazowywanie


Witam,


byłem ostatnio w pewnym sklepie winiarskim i dowiedziałem się, że winko po zakończonej fermentacji dobrze jest odgazować. Odgazować oczywiście mechanicznie - albo łychą miąchać intensywnie, albo jakimś mieszadłem. Stosujecie takie zabiegi czy nie? Czy może to wpływać pozytywnie na klarowanie? Czy cały CO2 ulatnia się w trakcie długiego leżakowania?

czekam na wasze opinie.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
imager
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 137
Zarejestrowano: 31-8-2008
Miasto: Jelenia Góra
Offline

Nastrój: Śpię na gwoździach. Twarzą w dół.

[*] wysłano w 11-12-2008 o godz. 23:57


Moje najbardziej nagazowane do tej pory wino to "czerwona porzeczka". Trochę wpadłem w panikę jak go spróbowałem, a na forum jest nie za wiele rad na ten temat. Chyba dlatego, że cierpliwość robi swoje i podczas kolejnych klarowań i obciągów - wino odpuści ten gaz do zera. Przynajmniej u mnie tak było, bez stosowania dodatkowych zabiegów.
EDIT. Odgazować w ten sposób trzeba by było chyba tylko wino przeznaczone do natychmiastowego spożycia. Ale wolałbym zastosować burzliwe przelewanie niż mieszadło.




Kobiety są jak Warszawa... Z jednej strony Wola i Ochota... Z drugiej strony Bródno i Włochy...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
emto
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 2111
Zarejestrowano: 3-5-2006
Miasto: Ściana wschodnia
Offline

Nastrój: ...a drugie na Iran

[*] wysłano w 12-12-2008 o godz. 00:12


Cytat
Wysłane przez burak
Witam,
byłem ostatnio w pewnym sklepie winiarskim i dowiedziałem się, że winko po zakończonej fermentacji dobrze jest odgazować. Odgazować oczywiście mechanicznie - albo łychą miąchać intensywnie, albo jakimś mieszadłem. Stosujecie takie zabiegi czy nie? Czy może to wpływać pozytywnie na klarowanie? Czy cały CO2 ulatnia się w trakcie długiego leżakowania?
czekam na wasze opinie.

Hej,
tłumaczyli Ci może czemu ma służyć taka czynność? Moim zdaniem takie mieszanie łychą, mieszadłem może spowodować jedynie utlenienie wina. Systematyczne zlewanie znad osadu, siarkowanie, dojrzewanie w balonie z rurką powoduje skuteczne pozbycie się CO2 z wina. Cierpliwość przede wszystkim.




Bonum vinum laetificat cor hominis

"Łaknąć wody - smutna rzecz, bez niej życie idzie precz, lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach: to brak wina"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
imager
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 137
Zarejestrowano: 31-8-2008
Miasto: Jelenia Góra
Offline

Nastrój: Śpię na gwoździach. Twarzą w dół.

[*] wysłano w 12-12-2008 o godz. 00:29


Cytat
Wysłane przez emto
...dojrzewanie w balonie z rurką powoduje skuteczne pozbycie się CO2 z wina. Cierpliwość przede wszystkim.


No właśnie zapomniałem - podstawa - nie zamykaj tego wina na amen!! Rurka musi być.




Kobiety są jak Warszawa... Z jednej strony Wola i Ochota... Z drugiej strony Bródno i Włochy...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
AntoniBanan
Starszy winiarczyk
***




Postów: 59
Zarejestrowano: 22-12-2007
Miasto: Rzeszów
Offline

Nastrój: pozytywny

[*] wysłano w 12-12-2008 o godz. 16:13


Jeśli masz mały balon, to możesz ostrożnie, ach energicznie mieszać balonem. Wtedy wino się nie utleni, a odgazuje. Acha - na klarowanie to z pewnością wpłynie bardzo negatywnie (wydłuży jego czas). Ja mieszam balonem tylko zaraz po zlewaniu lub całkiem sklarowane wino. Oczywiście bezkonkurencyjny w odgazowywaniu wina jest czas...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
burak
Winiarz
****


Avatar


Postów: 211
Zarejestrowano: 26-7-2008
Miasto: Łomianki
Offline

Nastrój: lubie lubie

[*] wysłano w 13-12-2008 o godz. 10:36


a czemu takie mechaniczne odgazowywanie niby przeszkadza w klarowaniu?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
emto
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 2111
Zarejestrowano: 3-5-2006
Miasto: Ściana wschodnia
Offline

Nastrój: ...a drugie na Iran

[*] wysłano w 13-12-2008 o godz. 11:03


Pomysl tylko, cały osad, który się zbierze na dnie przy takim mechanicznym mieszaniu zostanie z powrotem rozprowadzony na powierzchnię nastawu więc odo nowa będzie musiał osiadać co wydłuży czas klarowania.



Bonum vinum laetificat cor hominis

"Łaknąć wody - smutna rzecz, bez niej życie idzie precz, lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach: to brak wina"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
burak
Winiarz
****


Avatar


Postów: 211
Zarejestrowano: 26-7-2008
Miasto: Łomianki
Offline

Nastrój: lubie lubie

[*] wysłano w 13-12-2008 o godz. 11:23


No ale przecież nikt nie będzie odgazowywał gdy na dnie jest zebrany osad. Można np. odgazować po zlewaniu z nad osadu gdy wino jest i tak wzburzone(w moim przypadku) po pierwszym siarkowaniu, gdy wynoszę baniak do piwnicy.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
emto
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 2111
Zarejestrowano: 3-5-2006
Miasto: Ściana wschodnia
Offline

Nastrój: ...a drugie na Iran

[*] wysłano w 13-12-2008 o godz. 13:43


Pytanie brzmi: po co?



Bonum vinum laetificat cor hominis

"Łaknąć wody - smutna rzecz, bez niej życie idzie precz, lecz straszniejsza jest przyczyna śmierci w mękach: to brak wina"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Łukasz84
Winiarski mistrz
*****




Postów: 720
Zarejestrowano: 31-7-2007
Miasto: Koluszki/Łódź
Offline


[*] wysłano w 13-12-2008 o godz. 14:57


Nigdy nie miałem problemu z nagazowanym winem - chyba, że z cydrem na ostatnim łódzkim zlocie, ale to zupełnie inna bajka... (była piękna fontanna cydrowa - spóźnialscy nie wiedzą co stracili)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group