Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Likier anyżowy
drajla
Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4833
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 10-10-2009 o godz. 16:50
Likier anyżowy


Likier anyżowy

0,5l spirytusu
0,375 l wody
0,5 kg cukru
1/4 szklanki anyżu ( 24g )

Wykonanie:
Przygotować syrop. zmieszać zanim ostygnie ze spirytusem, wsypać anyż, odstawić na 7 dni.
Przesączyć i butelkować.


Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
plecionka
Moderator Konkursowy
*******




Postów: 3518
Zarejestrowano: 27-3-2008
Miasto: "WikliNowy Tomyśl"
Offline

Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...

[*] wysłano w 10-10-2009 o godz. 16:52


Biedrzeniec anyż ,czy Badian?



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drajla
Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4833
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 10-10-2009 o godz. 17:53


Cytat
Wysłane przez plecionka
Biedrzeniec anyż ,czy Badian?


Biedrzeniec anyż.


Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Bogi
Nalewkarski arcymistrz
******


Avatar


Postów: 3451
Zarejestrowano: 27-8-2008
Miasto: Galicya, gród Rzecha
Offline

Nastrój: Permanentnie-Trusiowy :D

[*] wysłano w 10-10-2009 o godz. 21:09


A na gramy ile tego hanyżu?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
plecionka
Moderator Konkursowy
*******




Postów: 3518
Zarejestrowano: 27-3-2008
Miasto: "WikliNowy Tomyśl"
Offline

Nastrój: Czasu ciągle tak mało, mało...

[*] wysłano w 11-10-2009 o godz. 00:57


Właśnie,szklanka szklance nierówna.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
drajla
Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4833
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 11-10-2009 o godz. 08:49


Dokładnie to 24g.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
rados73
Winiarz
****


Avatar


Postów: 166
Zarejestrowano: 9-10-2009
Miasto: Pleszew
Offline

Nastrój: Prawie zawsze doskonały

[*] wysłano w 15-12-2009 o godz. 15:43


Cytat Wysłane przez drajla  
Likier anyżowy

0,5l spirytusu
0,375 l wody
0,5 kg cukru
1/4 szklanki anyżu ( 24g )

Wykonanie:
Przygotować syrop. zmieszać zanim ostygnie ze spirytusem, wsypać anyż, odstawić na 7 dni.
Przesączyć i butelkować.



Mam pytanie.
Czy anyżu gwiaździstego ma być 24g ???




"Cogito ergo sum"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Bogi
Nalewkarski arcymistrz
******


Avatar


Postów: 3451
Zarejestrowano: 27-8-2008
Miasto: Galicya, gród Rzecha
Offline

Nastrój: Permanentnie-Trusiowy :D

[*] wysłano w 15-12-2009 o godz. 16:43


Zwykłego. Sam drajla napisał, że to likier anyżowy, a nie badianowy.



-Co jest bardziej poetyckie od kieliszka absyntu?

-Truś!

Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
rados73
Winiarz
****


Avatar


Postów: 166
Zarejestrowano: 9-10-2009
Miasto: Pleszew
Offline

Nastrój: Prawie zawsze doskonały

[*] wysłano w 16-12-2009 o godz. 10:20


Czyli muszę zakupić bo mam tylko anyż gwiaździsty :(



"Cogito ergo sum"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
drajla
Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4833
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 16-12-2009 o godz. 11:06


Dobrej jakości jest firmy Kotanyi.
Tego używałem.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
rados73
Winiarz
****


Avatar


Postów: 166
Zarejestrowano: 9-10-2009
Miasto: Pleszew
Offline

Nastrój: Prawie zawsze doskonały

[*] wysłano w 16-12-2009 o godz. 15:09


Ok, dzięki :)



"Cogito ergo sum"
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Jurdziu
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 1473
Zarejestrowano: 19-9-2007
Miasto: POZnan* - Grunwald
Offline

Nastrój: Zawsze może być lepiej

[*] wysłano w 11-1-2010 o godz. 16:43


Zrobiłem i jak dla mnie to żadna rewelacja, do tego jak dla mnie za słodki ten likier. Połowę zlałem, a do drugiej połowy dołożyłem trochę kory cynamonu, może wprowadzi jakieś ulepszenia, jak nie to połowę zleję, a do reszty dołożę znowu czegoś:chytry:



Kurs dodawania zdjęć

byłem szczęśliwy przez pół roku, ale już nie jestem
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
drajla
Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4833
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 11-1-2010 o godz. 20:43


Likier musi być i słodki i mocny.

Ale faktycznie , co kto lubi. Komuś na forum nie smakowało ouzo. Innym anyż smakuje.

Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Jurdziu
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 1473
Zarejestrowano: 19-9-2007
Miasto: POZnan* - Grunwald
Offline

Nastrój: Zawsze może być lepiej

[*] wysłano w 13-1-2010 o godz. 13:17


Moim skromnym zdaniem to jeśli możesz to zmień temat wątku na Likierek Anyżkowy, bo dla mnie między Anyżem, a Anyżkiem jest przepaść różnicy. Głównie smakowej ;)



Kurs dodawania zdjęć

byłem szczęśliwy przez pół roku, ale już nie jestem
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
drajla
Nalewkarski arcymistrz
******




Postów: 4833
Zarejestrowano: 6-1-2008
Miasto: Pisz
Offline


[*] wysłano w 13-1-2010 o godz. 16:51


Mogę ale nic nie zmienię.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group