Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
 Strony:  1    3  ..  10
Autor: Temat: wino z soku brzozy!!!
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 10-2-2004 o godz. 08:10
wino z soku brzozy!!!


Cóż możecie mi powiedziec i pomóc na temat ten , zbliża się wiosenka , mam dostęp (mieszkam w pobliżu wielu brzóz) do soku brzozowego i interesuje mnie jaka ilosc co dodac itp. rzeczy mam gąsiorek 25 litr., by wynik końcowy był zadowalający i bym mógł się pochwalic na jakims walnym gremium.
Pozdrawiam.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 10-2-2004 o godz. 12:16


cóż to nikt mi nie pomoże???
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Piekarz
Winiarz
****




Postów: 397
Zarejestrowano: 16-6-2003
Miasto: Zabrze
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 10-2-2004 o godz. 12:33


Nie za duzo ale troszke juz było o tym tutaj
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=1602
Uzyj opcji szukaj może jeszcze cos znajdziesz
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
ShRon
Admin Techniczny
********


Avatar


Postów: 1811
Zarejestrowano: 21-9-2003
Miasto: Bydoszcz
Offline

Nastrój: :diabelek:

[*] wysłano w 10-2-2004 o godz. 12:42


Joystik: ja wlasnie robie wino na soku z brzozy. Uwagi takie: ze cholernie wolno fermentuje. Nie wiem czy jest to wina drozdzy od zamoyskich (tokay) czy tez dodatek soku z pigwy to sprawil, ale pracuje baaardzo powoli (ale w miare skutecznie), wiec radze zrobic dobra matke drozdzowa (duuuuuzo jej :) ).
Ja robilem tak ze 11l soku z brzozu, dodalem syrop z pigwy (byl kwas i cukier w jednym) no i fermentuje! Pracuje juz drugi miesiac i zapowiada sie bardzo ciekawie, tylko chyba z duzo dalem pigwy, gdyz troche zdominowala ona smak, ale moze bedzie lepiej. Jak chcesz to wieczorem napisze jakies orginalne przepisy na to wino, ale sadze ze doskonale nadaje sie do niego dosladzanie miedem (jakims delikatnym np lipowy?), no i sok z cytryny, a nei jakis tam kwasek.
PS. nie wiem czy znowu nie zrobil to dodatek syropu z pigwy, ale strasznie sie to wino pieni i ucieka :)




.:. Pozdrawiam ShRon .:.
:.. Nocumenta documenta .:. Winnica Tarkowo ..:
..: FAQ czyli najczęściej zadawane pytania :..
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 10-2-2004 o godz. 13:18


oczywiscie że mam chęc na cos orginalnego miód też mam swój , z góry dziękuje za ciekawe przepisy.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Dorota
Zasłużony Nalewkarz
****


Avatar


Postów: 187
Zarejestrowano: 28-5-2003
Miasto: Wrocław
Offline

Nastrój: mam wszystkiego dosyć

[*] wysłano w 10-2-2004 o godz. 13:36


Myslę, że lepiej jednak użyc drożdży Sherry lub Portwein.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 11-2-2004 o godz. 14:00


I co z tymi przepisami Shron????:spie::spie: , jeszcze mam pytanie jaki sok mam wybrac z klonu (podobno słodszy) czy z brzozy , będę czciał miec około 25 litrów tego specjału.
Pozdrawiam .
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Dorota
Zasłużony Nalewkarz
****


Avatar


Postów: 187
Zarejestrowano: 28-5-2003
Miasto: Wrocław
Offline

Nastrój: mam wszystkiego dosyć

[*] wysłano w 11-2-2004 o godz. 14:19


Ja podaję przepis wg Nowickiego na 10L
10 l soku brzozowego lub klonowego
2,5 kg cukru
20 g kwasku cytrynowego
3 g pożywki
drożdże : Sherry
Sok (tutaj następuje wspaniały opis kiedy i jak zbierac sok) wymieszac z cukrem, kwaskiem i pożywką. Zaszczepic rozmnożoną matką drożdżową.
Dalej postepowac jak przy wyrobie ogólnym win owocowych.
Wino z soku w/w klaruje się dobrze, dojrzewa szybko i jest bardzo smaczne !!!!:big::big::big::lol:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
ShRon
Admin Techniczny
********


Avatar


Postów: 1811
Zarejestrowano: 21-9-2003
Miasto: Bydoszcz
Offline

Nastrój: :diabelek:

[*] wysłano w 11-2-2004 o godz. 14:30


Joystik
Przeoraszam ale mam wlasnie 3 dni egzaminow i nie mam czasu poszukac ksiazki. Jutro koncze wiec Ci na pewno odpisze, ale ja glownie wzorowalem sie na przepisie nowickiego, ktory podala Dorota :)




.:. Pozdrawiam ShRon .:.
:.. Nocumenta documenta .:. Winnica Tarkowo ..:
..: FAQ czyli najczęściej zadawane pytania :..
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 11-2-2004 o godz. 14:48


Dzięki Doroto za przepis ale mam jeszcze pyt. jaki sok jest lepszy brzozowy czy klonowy , ja mogę miec ten i ten???,
i jak zbierac zrobic dziurkę w drzewie kawałek rurki i na końcu butelkę 5l i po dwóch dniach przyjsc tancze: po pełną butelkę???:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 23-2-2004 o godz. 07:00


Mam pytanie w związku z sokiem , w jaki sposób go zebrac i zachowac żeby nie utraciło swoich własciwosci
Pozdr.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Dorota
Zasłużony Nalewkarz
****


Avatar


Postów: 187
Zarejestrowano: 28-5-2003
Miasto: Wrocław
Offline

Nastrój: mam wszystkiego dosyć

[*] wysłano w 23-2-2004 o godz. 13:19


Co do soku - własnie natknęłam się na sok z brzozy z dziką różą.
Natomiast jesli chodzi o zbiór to opisane jest i u Nowickiego i u Sarwy.
Pozwolę sobie zacytowac:
Sok nalezy zbierac w marcu lub kwietniu, w maksymalnej ilosci 3-5 l z jednego drzewa, gdyż większa ilosc niekorzystnie odbije sie na drzewie. Najlepiej zbierac sok z drzew przeznaczonych do scięcia.
W drzewie wywierca się swidrem dziurę głębokosci 8/10 cm (u Sarwy jest 1-2 cali)na wysokosci 0,6-1 m od podstawy drzewa, w otwór wciska się małą rurkę (krótki sztywny wąż gumowy lub plastykowyo sredm ok. 1 cm) i podstawia lub podwiesza naczynie na sciekający sok.
Najwięcej soku zbiera się po stronie słonecznej. Najlepiej jest więc robic 3 otwory w każdym drzewie: od wschodu, zachodu i południa. Po tym zabiegu należy szczelnie zatkac otwór.
Sposób na przechowywanie z Sarwy: Chcąc go zachowac od zepsucia i w swieżosci długi czas, zlewa się swieży do butelek, a do każdej z nich na wierzch trochę oliwy, tak trzymac w chłodzie.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 23-2-2004 o godz. 15:17


dzięki bardzo za informację , czyli wychodzi na to że w chłodzie nie traci ono swoich własciwosci!!!, mam nadzieję że pod drzewkiem dwa dni wytrzyma.
Pozdrowienia!!!
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 2-3-2004 o godz. 07:48


To znowu ja ,zbliżają się cieplejsze dni (mam nadzieję) , naczytałem się przepisów jak wino z soku brzozowego robic no i jestem na rozdrożu czy jak z głównej strony gdzie przepis mówi że 1/4 soku wygotowac czy żadnego gotowania tylko zlac do butli dodac rodzynek i cukru?, też niewiadomo jaka ilosc , czy ktos mi poradzi??
czekam na odzew.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 16-3-2004 o godz. 07:56


się naczekałem i nic żadnej pomocy , wiosna nadchodzi i wczoraj zrobiłem ten pierwszy krok , zrobiłem dwie dziurki w brzózkach zobaczymy czy cos poleci , zrobie tak że jak zbiore odpowiednią ilosc ( drzew mam dużo) to zleje do baniaka i dodam MD i cukier oczywiscie , nie wiem jak z rodzynkami ale chyba sobie odpuszcze i będzie czyste co wy na to???
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
ShRon
Admin Techniczny
********


Avatar


Postów: 1811
Zarejestrowano: 21-9-2003
Miasto: Bydoszcz
Offline

Nastrój: :diabelek:

[*] wysłano w 16-3-2004 o godz. 13:14


joystik: zobacz na ten temat: http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=2631



.:. Pozdrawiam ShRon .:.
:.. Nocumenta documenta .:. Winnica Tarkowo ..:
..: FAQ czyli najczęściej zadawane pytania :..
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 16-3-2004 o godz. 14:46


dzieki za odnoisnik ale to równiez za wiele mi nie wyjasniło , wracam po 15.00 do domu i sprawdzę czy soczek jest jakis w butlach przy drzewku, a jak zrobie winko jeszcze nie wiem . Podejrzewam że czyste.
Pozdrówka dla ShRona
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
ShRon
Admin Techniczny
********


Avatar


Postów: 1811
Zarejestrowano: 21-9-2003
Miasto: Bydoszcz
Offline

Nastrój: :diabelek:

[*] wysłano w 16-3-2004 o godz. 15:17


Powinno CI wyjasnic tyle, ze ja bym raczej nie gotowal. Rodzynek troche mozna dodac, ale uwaga gdyz jest tam czesto duzo chemii, wiec mozna je pominac. Z porad to zrob bardzo mocna matke drozdzowa no i mozesz dodac troche soku z cytryny i pomaranczy do smaku.



.:. Pozdrawiam ShRon .:.
:.. Nocumenta documenta .:. Winnica Tarkowo ..:
..: FAQ czyli najczęściej zadawane pytania :..
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 17-3-2004 o godz. 09:50


Dzięki za odzew i wskazówki , rano byłem przy moich brzózkach i jest soczek około 3 litrów , spróbowałem i myslałem że będzie bardziej słodki w zeszłym roku piłem sok z klonu i był o wiele słodszy i chyba z klonu też wezmę pare litrów.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 18-3-2004 o godz. 10:16


Niesamowita sprawa , wczoraj byłem na brzózkach zrobiłem dziureczki i szok rano byłem zobaczyc a tu pełen 5 litrowy baniak soku szok niesamowity. Dzis muszę już zatkac kołkami dziurki bo będę miał wystarczająco soku , zrobię MD na drożdzach sherry mam nadzieję że wszystko będzie ok.
Pozdrówka znad brzóz!!!! :tancze:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
ShRon
Admin Techniczny
********


Avatar


Postów: 1811
Zarejestrowano: 21-9-2003
Miasto: Bydoszcz
Offline

Nastrój: :diabelek:

[*] wysłano w 18-3-2004 o godz. 16:10


Joystik: tak z ciekawosci te brzozy to Twoje sa?



.:. Pozdrawiam ShRon .:.
:.. Nocumenta documenta .:. Winnica Tarkowo ..:
..: FAQ czyli najczęściej zadawane pytania :..
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 18-3-2004 o godz. 16:18
Joystik: tak z ciekawosci te brzozy to Twoje sa?


jest to zagadnienie nad którym można bardzo długo dyskutowac , jeżeli przyjrzymy się na to ze strony regionu geograficznego to potwierdzam te brzozy są moje!!! :big: , jeżeli popatrzę na to ze strony papierowej to formalnie one moje nie są , rosną one sobie na terenie w zasadzie niczyim , nie sąone własnoscią nadlesnictwa i nieinteresuje się nimi firma rolnicza która zakupiła liczne naokoło mnie ziemie na których apropo zasadziła ogromne ilosci truskawek (około 150h.)
i uważam że jak sobie wezmę troszkę soku nik na tym nie ucierpi i nie będzie to przestępstwo międzynarodowe.No to by było na tyle.
Pozdrówka!!!!
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
KrzychoG
Zasłużony Winiarz
*****




Postów: 1077
Zarejestrowano: 17-8-2003
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 18-3-2004 o godz. 19:09


Czyli klasycznie, wszedłes w szkodę ;)

POZDR K
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Joystik
Winiarz
****


Avatar


Postów: 245
Zarejestrowano: 30-12-2003
Miasto: Iława
Offline

Nastrój: wiosenno-porządkowy

[*] wysłano w 19-3-2004 o godz. 07:28


Najważniejsze że mam już soku oporowo ponad 20l. wszystkie dziurki w drzewkach :glupek:zakołkowałem więc soczek z nich już nie leci , oczywiscie podziękowałem drzewkom za udostępnienie soku , no i MD już się robi tak więc soczek mam nadzieję przeistoczy się za czas jakis w trunek o innej postaci.
Pozdr.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
majchal
Zasłużony Winiarz
*****




Postów: 1056
Zarejestrowano: 23-4-2003
Miasto: Poznań
Offline

Nastrój: Życie jest piękne

[*] wysłano w 19-3-2004 o godz. 09:11


Pozyskanie soku to jedna sprawa, a druga to czy to wino jest tak naprawdę dobre, że warto robic ała drzewkom? Pytam bo sam mam potencjalnie takie możliwosci, ale czy naprawdę warto? Dobre, bardzo dobre, rewelacyjne, czy po prostu pijalne????
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
 Strony:  1    3  ..  10

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group