Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Bania z nierdzewki po mleku 30L z lat 80' Myślicie ze to może byc dobry materiał na zbiornik fermentacyjny?
jarekotw
Winiarz
****


Avatar


Postów: 193
Zarejestrowano: 4-4-2013
Miasto: Otwock
Offline

Nastrój: Po winku najlepszy :D

[*] wysłano w 10-4-2013 o godz. 15:06
Bania z nierdzewki po mleku 30L z lat 80' Myślicie ze to może byc dobry materiał na zbiornik fermentacyjny?


Witam.
Przerobiłem banie 30L po mleku z lat 80' na zbiornik fermentacyjny tj. przewierciłem dziurę i włożyłem rurkę fermentacyjną. Są jakieś przeciw wskazania co do takiego pojemnika? Oczywiście wyczyszczony i odkażony piro.:sloik:




In vino veritas, in aqua sanitas.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
vanKlomp
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 906
Zarejestrowano: 31-10-2012
Miasto: Łódź i okolice
Offline


[*] wysłano w 10-4-2013 o godz. 15:17


Wiem, że taka bańka służyła zawsze do następnego procesu po fermentacji.:lol: Jak chcesz rozwiązać sprawę rurki fermentacyjnej? A poza tym jeśli w tej bańce latami transportowano mleko to tego zapaszku tak łatwo się nie pozbędziesz.



Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
jarekotw
Winiarz
****


Avatar


Postów: 193
Zarejestrowano: 4-4-2013
Miasto: Otwock
Offline

Nastrój: Po winku najlepszy :D

[*] wysłano w 10-4-2013 o godz. 15:26


rurka już jest :D przewierciłem i uszczelniłem.
Ojciec wcześniej zadbał u siebie w mleczarni żeby była wymyta jak należy. Po za tym była otwarta całe ponad 20lat na strychu nic nie czuć. Miała służyć do bimbru lecz urodziliśmy sie ja i moja siostra ;) Wolałem zapytać o przeznaczenie na wino boje się zeby nie było metalicznego posmaku ale nie powinno chyba być:)




In vino veritas, in aqua sanitas.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
vanKlomp
Winiarski mistrz
*****


Avatar


Postów: 906
Zarejestrowano: 31-10-2012
Miasto: Łódź i okolice
Offline


[*] wysłano w 10-4-2013 o godz. 15:48


Wiesz wino fermentuje się w zbiornikach stalowych ale jest to kwasówka. A z czego jest ta bańka to nie wiem.



Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
jarekotw
Winiarz
****


Avatar


Postów: 193
Zarejestrowano: 4-4-2013
Miasto: Otwock
Offline

Nastrój: Po winku najlepszy :D

[*] wysłano w 10-4-2013 o godz. 15:55


Tata mówi że kwasówka, przy wierceniu otworu na rurkę 3 wiertła do metalu poszły się :) zepsuły się po prostu :)



In vino veritas, in aqua sanitas.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
lukihah
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 1250
Zarejestrowano: 5-10-2012
Miasto: WLKP, PCT
Offline


[*] wysłano w 10-4-2013 o godz. 17:36


Jeśli jest z kwasówki to jak najbardziej możesz używać do wina. Ale produkowane też były z aluminium lub w ocynku, a te nie wiem czy nadają się do kontaktu z alkoholem.



Pozdrawiam, Łukasz :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
jarekotw
Winiarz
****


Avatar


Postów: 193
Zarejestrowano: 4-4-2013
Miasto: Otwock
Offline

Nastrój: Po winku najlepszy :D

[*] wysłano w 10-4-2013 o godz. 19:57


No i masz ci los !!! Szykowalem MD potem wziolem sie za powtorne odkarzenie piro i co? Okazalo sie ze jest mikro dziurka i cieknie:( pójde do profesjonalnego warsztatu spawalniczego moze co zrobia bo MD czeka i reszta skladnikow tez :)



In vino veritas, in aqua sanitas.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group