Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: przyprawy do ryżowego
mik
Winiarski mistrz
*****




Postów: 441
Zarejestrowano: 23-11-2004
Miasto: Zabierzów k/Krakowa
Offline

Nastrój: jak po skosztowaniu winka

[*] wysłano w 4-2-2005 o godz. 10:02
przyprawy do ryżowego


znam skład przypraw do ryżowego ( ten baaaaardzo długi ), znam ten krótszy ( 5 składnikowy ). chciałem sobie zrobić kompozycję z tego krótkiego, ale wczoraj nie dostałem w markecie tymianku i imbiru.
czy któś zna inne dodatki ( możliwe do zakupu ) któreby poprawiły smak winka ryżowego?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kress
Starszy winiarczyk
***




Postów: 119
Zarejestrowano: 25-9-2003
Miasto: Straszyn k. Gdańska
Offline


[*] wysłano w 4-2-2005 o godz. 11:23


Według mnie nic sie nie stanie jeśli imbir i tymianek dodasz tydzień później. Swoją drogą to raczej niewyszukane przyprawy i nawet u mnie na wsi są dostępne. Myślę , że warto żebyś sprawdził w najbliższym sklepie spożywczym. Co do innych składników poprawiających - różnie sie komponują czasami dając nieciekawe zbitki. Wiem coś o tym. Eksperymenty warto robić ale raczej na eksperymentalnych ilościach.



Pozdrawiam

Kress
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4340
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 4-2-2005 o godz. 16:00


sproszkowany imbir kupisz chyba w kazdym spozywczym, chyba ze chciałeś świeży, to najcześciej jest w duzych hipermarkietach. Przy Bagateli na Krupniczej jest tez bardzo dobrze zaopatrzony sklepik z korzeniami i przyprawami. Tymianek tez chyba w spozywczych, jak nie to w zielarskim, w niektorych aptekach.

arek
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Skrzych
Zasłużony winiarz
******


Avatar


Postów: 3289
Zarejestrowano: 9-11-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: może być...

[*] wysłano w 4-2-2005 o godz. 16:46


Tymianek i imbir są w każdym spożywczym (no, może prawie w każdym ;) ) Z doświadczenia ostrzegam przed przedawkowaniem gałki muszkatołowej.

Krzysztof




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
wojpap32
Nowy użytkownik
*




Postów: 3
Zarejestrowano: 11-1-2005
Miasto: CHORZÓW
Offline

Nastrój: ''nie''winny:)

[*] wysłano w 15-2-2005 o godz. 05:04


SPRÓBUJ DODAĆ KILKA SZTUK SUSZONYCH ŚLIWEK(OK7-10DKG/5L)



PO KIELICHU KIEŁBI WE ŁBI
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
mik
Winiarski mistrz
*****




Postów: 441
Zarejestrowano: 23-11-2004
Miasto: Zabierzów k/Krakowa
Offline

Nastrój: jak po skosztowaniu winka

[*] wysłano w 15-2-2005 o godz. 09:34


udało się zdobyć te przyprawy, ciekawy jestem efektu końcowego, ale mam nadzieję, że to będzie to. o śliweczce też myślałem od dawna, dziękuję za radę, na kolegów winiarzy zawsze można polegać.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Rafcz
Nowy użytkownik
*




Postów: 5
Zarejestrowano: 26-2-2005
Miasto: Gdańsk
Offline


[*] wysłano w 26-2-2005 o godz. 19:59


Czy próbował ktoś z Was dodawać kardamonu? Lubie jego aromat a właśnie eksperymentuję z moim pierwszym winem ryżowym. Jak na razie w jednym z przepisów z forum (na 25 l) zamieniłem część cukru na miód (gryczany). Czekam na efekty....

Rafał
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Skrzych
Zasłużony winiarz
******


Avatar


Postów: 3289
Zarejestrowano: 9-11-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: może być...

[*] wysłano w 27-2-2005 o godz. 16:47


Dodaj i opisz efekty - za rok będzie jak znalazł. Wszelkie nowe pomysły są mile widziane.

Krzysztof




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
mik
Winiarski mistrz
*****




Postów: 441
Zarejestrowano: 23-11-2004
Miasto: Zabierzów k/Krakowa
Offline

Nastrój: jak po skosztowaniu winka

[*] wysłano w 28-2-2005 o godz. 08:42


kupiłem przyprawy, dodałem do winka ryżowego ( dzięki Skrzychu za ostrzeżenie - dot. ilości ), wczoraj pierwszy raz próbowaliśmy ( małżonka ) tego wermutu. jakież było moje zdziwienie ( jeszcze większe mojej małżonki ) kiedy smak przypominał - przewyższał !!! wino znane pod marką Ciociosan. mam nadzieję że po dłuższym leżakowaniu będzie jeszcze lepsze.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
dzejzi
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 11
Zarejestrowano: 4-3-2005
Miasto: Szczecin-Warszawa
Offline

Nastrój: uwiebiam poranki winem pachnące :)

[*] wysłano w 4-3-2005 o godz. 21:10
kiedy dodawać przyprawy do winka ryżowego?


Tytuł mówi chyba sam za siebie. Bedę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie tej drobnostki, gdyż nie chcę zmarnować mojego pierwszego wina. dzięki
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
dar_man
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 47
Zarejestrowano: 1-2-2005
Miasto: Bytom
Offline


[*] wysłano w 5-3-2005 o godz. 14:25


No wlasnie, moge dodac jeszcze przyprawy po 7 tygodniach fermentacji??



dar_man
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
weinberg
Nowy użytkownik
*




Postów: 2
Zarejestrowano: 6-3-2005
Miasto: olsztyn
Offline


[*] wysłano w 6-3-2005 o godz. 12:22


jestem ciekaw jak smakuje wasze ryżowe z dodatkiem przypraw.....
ostatnio wpadły w moje ręce przyprawy do piernika .jak pewnie wiecie ciacho ma posmaczek korzenno-ziołowy.
postanowiłem doprawić własnie nimi winko z ryżu.
efektu końcowego jeszcze nie znam .do końca fermentacji zostła około miesiąc.wtedy dokonam pierwszej degustacji :)))):szampan:
proporcje przypraw oczywiście według indywidualnych upodobań .




Rodzynka stroskane winogrono.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Margot
Winiarz
****


Avatar


Postów: 350
Zarejestrowano: 23-2-2005
Miasto: Warszawa
Offline

Nastrój: wytrawny

[*] wysłano w 9-3-2005 o godz. 12:38


polecam ryżowe z imbirem (korzeń!!!),
mam teraz nastaw ryżowego na etapie oddzielenia części stałych.
Imbir spowodował, że aktualnie winko ma zdecydowany smak, który określiłabym jako orzeźwiający, pachnie też przyjemnie.
Korzeń imbiru dodałam przez przypadek (sparzony i posiekany), po prostu zostało mi trochę imbiru z nastawu wina imbirowego.
pozdrawiam




_______________________________
\"balkonowcy\" to dopiero pasjonaci ...
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
Si Qiang
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 21
Zarejestrowano: 24-10-2005
Miasto: Poznań
Offline


[*] wysłano w 31-10-2005 o godz. 11:17


a macie moze przepis na vermouth?
z ryzu?
jakie skladniki i w jakich dawkach uzywacie?




\"Kto nie przepije ten ma\"
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4340
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 31-10-2005 o godz. 11:52


strona macierzysta > Przepisy szczegółowe > wermut domowy



FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Si Qiang
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 21
Zarejestrowano: 24-10-2005
Miasto: Poznań
Offline


[*] wysłano w 31-10-2005 o godz. 13:10


dziekuje
jakos jeszcze sie nie rozeznje w stronie




\"Kto nie przepije ten ma\"
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Skrzych
Zasłużony winiarz
******


Avatar


Postów: 3289
Zarejestrowano: 9-11-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: może być...

[*] wysłano w 31-10-2005 o godz. 17:45


Cytat
Wysłane przez Margot
polecam ryżowe z imbirem (korzeń!!!),


Jakie proporcje zalecasz?

Krzysztof




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
marcin9994
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 105
Zarejestrowano: 22-10-2005
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Offline

Nastrój: Pelen loozik

[*] wysłano w 4-11-2005 o godz. 10:31


MOŻESZ DODAĆ PRZYPRAWE DO WIN I PIW GRZANYCH KTÓRA ZAWIERASZ WSZYSTKIEGO PO TROCHE: TYMIANEK , IMBIR, GAŁKA, CYNAMON ITD/ do zakupu w każdym sporzywczym ja osobiście używam z PRYMATU.



Marcin:)

DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE

WIERNI PO PORAŻCE

GKS 1 9 6 2
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
KrzysiekWRC
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 44
Zarejestrowano: 24-10-2005
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Offline

Nastrój: do końca nie odgadniony...

[*] wysłano w 4-11-2005 o godz. 18:41


Cytat
Wysłane przez marcin9994
ja osobiście używam z PRYMATU.


W końcu do Prymatu mamy z 500m w linii prostej ;) :D




Życie jest jak szachy, albo...
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4340
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 5-11-2005 o godz. 15:28


Cytat
Wysłane przez marcin9994
MOŻESZ DODAĆ PRZYPRAWE DO WIN I PIW GRZANYCH KTÓRA ZAWIERASZ WSZYSTKIEGO PO TROCHE: TYMIANEK , IMBIR, GAŁKA, CYNAMON ITD/ do zakupu w każdym sporzywczym ja osobiście używam z PRYMATU.


tam są na pewno same zioła i korzenie? :chytry: Raz w podobnym widziałem jakieś glutaminiany i inne wspomagacze. :kwasny:




FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
KrzysiekWRC
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 44
Zarejestrowano: 24-10-2005
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Offline

Nastrój: do końca nie odgadniony...

[*] wysłano w 5-11-2005 o godz. 21:54


Na opakowaniu wypisane są jako skład same nazwy przypraw, bez żadnych dodatków. Jednak czy "wspomagaczy" tam rzeczywiście nie ma, to Bóg jeden raczy wiedzieć, choć z drugiej strony podawanie fałszywego składu przypraw na opakowaniu grozi chyba powaznymi karami dla producenta wiec chyba by nie ryzykowali... :niewiem:

no i znalazłem właśnie link do tej przyprawy z podanym składem i opisem
http://www.prymat.pl/produkty.php?inf=89




Życie jest jak szachy, albo...
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Skrzych
Zasłużony winiarz
******


Avatar


Postów: 3289
Zarejestrowano: 9-11-2003
Miasto: Kraków
Offline

Nastrój: może być...

[*] wysłano w 5-11-2005 o godz. 22:12


Jakie proporcje prymatowskiej przyprawy na 1l nastawu zalecacie, drodzy przyjaciele?

Krzysztof




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
KrzysiekWRC
Młodszy winiarczyk
**


Avatar


Postów: 44
Zarejestrowano: 24-10-2005
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Offline

Nastrój: do końca nie odgadniony...

[*] wysłano w 6-11-2005 o godz. 20:12


Opakowanie zawiera 40g przyprawy. Po otwarciu i "przeliczeniu" na łyżeczki wyszlo mi, że przyprawy jest ok. 8 łyżeczek do herbaty. Łącznie w skład przyprawy wchodzi 7 składników: cukier, goździki, gałka muszkatowa, imbir, ziele angielskie, cynamon, kolendra. A wiec ja przyjąłem sobie, że każdego ze skłdników jest w przybliżeniu niecałe 1,5 łyżeczki.

Ryżowe nastawiłem według Twojego przepisu (Skrzych) gdzie w zależności od preferencji smakowych zalecane było średnio 2 - 3,5 łyżeczki danej przyprawy na 25l o ile dobrze pamietam. Moje winko jest ok. 2 razy mniejsze, liczy bowiem 12-13 litrów, zatem proporcje te zmniejszylem również o połowę i zgodziło mi się właśnie 1 - 1,5 łyżeczki każdej z przypraw.
Reasumujac - dodałem torebkę 40g przyprawy na 12-13 litrów.




Życie jest jak szachy, albo...
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Mycha
Winiarski arcymistrz
*****


Avatar


Postów: 1754
Zarejestrowano: 15-5-2005
Miasto: Żory
Offline

Nastrój: niecierpliwy przednalewkowy

[*] wysłano w 7-11-2005 o godz. 10:39


Pewnie każda przyprawa oraz jej ilość daje odmienne efekty smakowe. Mnie z wermutów najbardziej smakuje Martini Extra Dry i takie coś chciałabym uzyskać. Może ktoś, kto zna to martini, ma jakieś sugestie co do propocji i rodzajów ziół?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group