Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: przycinanie winorośli
fazio
Nowy użytkownik
*




Postów: 6
Zarejestrowano: 16-9-2005
Offline


[*] wysłano w 16-9-2005 o godz. 12:26
przycinanie winorośli


Zasadziłem na wiosnę ok. 100 krzewów winorosli (50 new york muskat i 50 alwood). wyrosły już dośc duże (niektóre nawet do 1,5 metra). Kiedy i w jaki sposób zacząć je przycinać?
I czy z tych odciętych gałązek można wyhodować nowe sadzonki?




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
DarekRz
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 3858
Zarejestrowano: 25-4-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 16-9-2005 o godz. 12:31


Dlaczego akurat te odmiany?

Jesli zdrewniałe latorosle będą miały przy cięciu grubość min. 6-7 mm srednicy to nadaja się na sadzonki.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Misza
Winiarz
****


Avatar


Postów: 282
Zarejestrowano: 23-4-2004
Miasto: Rybnik
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 16-9-2005 o godz. 12:44


Dołączę się do pytania Darka: co masz zamiar zrobić w przyszłości z taką ilością owoców alwooda i ny muskata? :kwasny:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
fazio
Nowy użytkownik
*




Postów: 6
Zarejestrowano: 16-9-2005
Offline


[*] wysłano w 16-9-2005 o godz. 13:45


sadzonki te polecili mi hodowcy. Ponoć nadają się na wino...
Czy może ktoś ma doświadczenia z robieniem winka z tych odmian?




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
DarekRz
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 3858
Zarejestrowano: 25-4-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 16-9-2005 o godz. 13:53


Fazio - wybacz, ale nie mogę wyjśc z podziwu dla Twej łatwowierności - jeden gosć polecil Ci NY muskata i Alwooda a Ty od razu kupiłeś 100 sadzonek??? :(. Bez poszukania opinii innych? Chocby w sieci? Nawet znajdując same opisy odmian i trochę informacji ogólnych o winorosli dowiedziałbys się, że są to odmiany z duzym udziałem genów winorosli amerykańskiej vitis labrusca - w dodatku i Alwood i NY Musc. są odmianami raczej deserowymi niż winiarskimi - przynajmniej dla mnie - bo zjeść to jeszcze bym dal radę - wino najwyzej z NY M - i to winogronowe mógłbym zaakceptować (z Alwooda nie pilem - ale wali labruchą więc proste :) ). Skoro nasadziłeś taką ilość i myslisz o ich rozmnażaniu to pewnie masz nadzieję na sprzedaż wina z nich w przyszłości???? To informuję Cię, jesli jeszcze nie znalazłeś takiej informacji, że w Unii Europejskiej nie wolno produkować w celach komercyjnych wina z odmian z udziałem v. labrusca.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Maciej
Konsultant Spamkiller
********


Avatar


Postów: 5512
Zarejestrowano: 24-9-2003
Miasto: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
Offline


[*] wysłano w 16-9-2005 o godz. 14:20


Fazio, śledzę ten temat i, podobnie jak Darek, nie mogę wyjść z podziwu.
Sytuacja dojrzała już chyba, żeby powiedzieć przykrą prawdę: jeśli masz zamiar robić wino, a potem jeszcze pić bez przymusu, to łatwiej będzie rozstać Ci się z Twoimi krzaczkami już teraz i zastąpić je czymś przyzwoitym.
Ja, jeśli poczekałbym na pełne owocowanie (trzy lata), dbając i chuchając na winniczkę, pracując przy uprawie, inwestując w słupy, druty, sprzęt do uprawy i produkcji wina, a wtedy dopiero dowiedziałbym się, że z NYM i Alwooda wina, nawet "jako takiego" zrobić się nie da czułbym się odrobinkę zawiedziony.
Powiedz proszę, jacy "hodowcy" polecili Ci te odmiany na wino?




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
greg_x
Admin
*********




Postów: 1798
Zarejestrowano: 7-2-2005
Miasto: Wrocław
Offline


[*] wysłano w 16-9-2005 o godz. 14:27


Przepraszam, że się wtrącam... Jesteś z okolic Zielonej Góry... Czy sadzonki nie są przypadkiem od p. Telatyńskiego?



Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
fazio
Nowy użytkownik
*




Postów: 6
Zarejestrowano: 16-9-2005
Offline


[*] wysłano w 16-9-2005 o godz. 14:51


no to ładnie minie teraz pocieszyliście...
To co zrobić? Zaorać pole i jeszcze raz zasadzić? Może jednak coś się z tego da zrobić? Przecież ludzie w końcu po coś to uprawiają?
Jakie odmiany moglibyście mi polecić na winko, mając na uwadze oczywiscie nasz klimat i warunki do uprawy winorośli?
P.S.
Jestem z Żar, pana Telenowskiego nie znam... może na szczęście...




Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Maciej
Konsultant Spamkiller
********


Avatar


Postów: 5512
Zarejestrowano: 24-9-2003
Miasto: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
Offline


[*] wysłano w 16-9-2005 o godz. 15:23


Cytat
Wysłane przez fazio To co zrobić? Zaorać pole i jeszcze raz zasadzić?
Ja bym tak zrobił :(

Cytat
Może jednak coś się z tego da zrobić? Przecież ludzie w końcu po coś to uprawiają?
Może zeżreć w stanie surowym się da. Wina z tego nie zrobisz. A ludzie? Cóż, ludzie robią jeszcze dziwniejsze rzeczy, niż uprawa NYM.
Cytat
Jakie odmiany moglibyście mi polecić na winko, mając na uwadze oczywiscie nasz klimat i warunki do uprawy winorośli?
W Żarach masz rewelacyjny klimat, jak na polskie warunki. Na początek poczytaj sobie w Winach Gronowych o uprawie winorośli.



Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
KrzychoG
Zasłużony Winiarz
*****




Postów: 1079
Zarejestrowano: 17-8-2003
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 16-9-2005 o godz. 18:56


:placze:
Pozwól, że najpierw zapłaczę.
Ech żal...

Dobra do sedna.
Jesliś narwał gdzieś sztobrów i narobił sam sadzonek to Twoja sprawa i odpowiedzialność. Jeśli jedank ktoś Ci to sprzedał za cieżkie pieniądze i przy tym zareklamował na wino, to możesz mieć śmiało pretensje ale do niego. Zrozumiałbym, a raczej wybaczył, rekomendacje tych odmian jako desery, jednak rekomedowanie ich na wino powinno być chyba karalne.

Chcesz pocieszenia? Znam jendą osobę, która uważa, że alwood potrafi być bardzo smaczny i cenię jej opinie.
Trzeba niby tylko wiedzieć kiedy ją rwać.
Co więcej ponoć kilka osób również uznało ją za bardzo smaczną, coś zatem musi być na rzeczy. Próbowałem w zeszym roku ale nie byl wlaściwie dojrzały i nic nie pokazał.
Tobie bedzie dojrzewał zawsze.
Dopuszczam do głowy myśl, że niektóre labruski tj odmiany o sporym udziale Vits labrusca mogą być smaczne - w bezpośrednim spożyciu. Jednak ich zastowanie do wina jest wieeeelce dyskusyjne.

Zostaw klika krzaków, zrób wino i za karę niech wypiją polecający :D.
Nic orać nie musisz. Wykop, wsadz w doniczki i sprzedaj lub jakoś wymień u tego sprzedawcy na coś innego? Albo wykop z korzeniami po sezonie i oddaj jako sadzonki kopane :)
Sam nie wem ale ratuj się chłopie jeśli chcesz się raczyć dobrym winem za lat kilka.


POZDR K




http://www.e-sadzonka.pl - Profesjonalne sadzonki winorośli
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
wihenek
Winiarz
****




Postów: 211
Zarejestrowano: 10-12-2003
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 16-9-2005 o godz. 21:33


Cytat
Wysłane przez fazio

To co zrobić? Zaorać pole i jeszcze raz zasadzić? Może jednak coś się z tego da zrobić?


Możesz spróbować szczepić wiosną, to co się uda to rok do przodu.


Cytat

P.S.
Jestem z Żar, pana Telenowskiego nie znam... może na szczęście...


Może szkoda coś tam lepszego na wino by się u niego znalazło

Heniek
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
kubej
Winiarz
****


Avatar


Postów: 162
Zarejestrowano: 4-3-2005
Miasto: Gdynia
Offline


[*] wysłano w 18-9-2005 o godz. 12:24


Hej jeśli chodzi o Alwooda to p.R. Myśliwiec nawet pisze o ich przeznaczeniu: "Krzewy tych odmian służą zazwyczaj do pokrywania różnych konstrukcji ogrodowych, jak: altany, pergole, trejaże, wysokie mury, ściany, filary itp. Są to mieszańce pochodzące wprost od amerykańskiego gatunku winorośli lisiej (Vitis labrusca). Przy silnym cięciu owoce są często nawet całkiem duże - średnica jagód dochodzi do 2 cm. Gorzej niestety ze smakiem owoców. Miąższ śluzowaty lub galaretowaty, nie zrośnięty ze skórką, o specyficznym, rzadko lubianym posmaku i aromacie"

Teraz to już po fakcie. Ale na przysżłość to może lepiej zaciągnąc opinii u kilku handlarzy sadzonek, no i oczywiście podstawa to to forum :)




\"Vino pellite curas\"
Horacy
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
RAF
Winiarz
****




Postów: 353
Zarejestrowano: 21-7-2005
Offline


[*] wysłano w 18-9-2005 o godz. 20:15


siemka
Tak sie składa że mam 2 młode labruski i jedną starą ma chyba ze 25 lat i troche szkoda jej wyciąć.
Czy jakbym zaszczepił na nich jakąś inną odmianę to czy nie oddziedziczyła by po labrusce [jako podkładce] jakiś złych cech?
Ten stary krzak był ścięty do zera 2 lata temu i chyba dałoby się jeszcze coś na nim zaszczepić, a ponadto ma rozbudowany system korzeniowy.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
KrzychoG
Zasłużony Winiarz
*****




Postów: 1079
Zarejestrowano: 17-8-2003
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 18-9-2005 o godz. 20:19


Próbuj ale życzę dużo powodzenia...
Nic złego nie odziedziczy jeśli tyko zaszczepisz skutecznie.

POZDR K




http://www.e-sadzonka.pl - Profesjonalne sadzonki winorośli
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
RAF
Winiarz
****




Postów: 353
Zarejestrowano: 21-7-2005
Offline


[*] wysłano w 18-9-2005 o godz. 20:31


Na szczepieniu się troche znam więc nie powinno być problemu teraz tylko musze znaleźć w okolicy jakąś dobrą odmianę. A tego starego krzaka to chyba zaszczepie tak by labrucha jeszcze rosła bo jak by sie coś nie udało to będę jeszcze raz szczepił.


A próbował ktoś uprawy winogron w sadzie jabłkowym. Wykorzystując rusztowania do wiązania jabłonek?
Gdyby rósł po górze to miałby wystarczająco dużo światła i nie wadził by jabłoniom.

Ja tak będę go prowadził po rusztowaniach i będę go silnie cioł by się nadmiernie nie rozrastał.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Eliot
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 11
Zarejestrowano: 14-8-2005
Miasto: Strzegom
Offline


[*] wysłano w 18-9-2005 o godz. 20:39


ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/0121.htm

Znajdują się tu ODMIANY WINOROŚLI PRZEZNACZONE DO UPRAWY W CELU POZYSKIWANIA WINOGRON DO WYROBU WIN GRONOWYCH
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
nikodem
Winiarski mistrz
*****




Postów: 451
Zarejestrowano: 5-6-2004
Miasto: Gliwice
Offline

Nastrój: pozytywny

[*] wysłano w 19-9-2005 o godz. 23:30


Żal mi fazia.... 100 sadzonek... :niewiem:
ale sam wyleczyłem się już z robienia wina z 'byle czego', dobra odmiana to podstawa,
Fazio, posłuchaj KrzychaG i innych, naprawdę szkoda Twojej pracy z takimi odmianami. Możesz zostawić parę krzaczków, ale tylko dlatego, żeby się przekonać, że ci, którzy Tobie TUTAJ radzą mają rację.
Powodzenia i głowa do góry, jeszcze nie wszystko stracone!
Pozdrawiam, Nik
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
thor2
Nowy użytkownik
*




Postów: 5
Zarejestrowano: 22-9-2005
Offline


[*] wysłano w 22-9-2005 o godz. 13:40


mam pytanie dlaczego nie wolno w uni produkować win z dodatkiem v. labrusca?
jaki ma wpływ dodatek labrusci na smak wina ??
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
DarekRz
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 3858
Zarejestrowano: 25-4-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 22-9-2005 o godz. 13:50


Bo w winiarstwie europejskim wciąż jeszcze ceniona jest kultura elit (kultura smaku również) a nie podobnie jak v. labrusca pochodząca z Ameryki Pn . popkultura :). Wyjaśniając jasniej - mozna to porownac do teatru wystawiającego komedie i pytania dlaczego dyrektor zabrania wystawiania sztuk w których aktorom znienacka opadają spodnie i wszyscy kopią się po tyłkach - ??? Przecież z pewnościa znaleźli by sie tacy których by to smieszyło i którzy zapłacili by za bilet?

Czy to wyjasnienie wystarczy czy rozwijac dalej :hahaha:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
thor2
Nowy użytkownik
*




Postów: 5
Zarejestrowano: 22-9-2005
Offline


[*] wysłano w 22-9-2005 o godz. 14:15


jak rozumiem niema ono zbyt szlachetnego smaku??
i wnioskując z tej wypowiedzi nadaje się raczej na tanie wino dla tych co w smaku ceniom kopnięcie a nie wyrafinowany aromat :)

ja chyba mam u siebie stary krzak Aurory jak zdążyłem zidentyfikować chciałbym troche rozsadzić (uzyskać więcej sadzonek)
a od kolegi dostałem (prawdopodobnie) new york muskat smak wina nie jest specjalny (wręcz ochydny)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
sachar
Nowy użytkownik
*




Postów: 6
Zarejestrowano: 16-9-2005
Miasto: Olkusz
Offline


[*] wysłano w 23-9-2005 o godz. 23:44


ja kupilemodmiane rondo podobno sie nadaja na wino co myslicie?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Eliot
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 11
Zarejestrowano: 14-8-2005
Miasto: Strzegom
Offline


[*] wysłano w 24-9-2005 o godz. 16:29


czy winorośl Bianca nadaje się na polskie klimaty? Robią z nich Martini
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
IKRA
Starszy winiarczyk
***


Avatar


Postów: 109
Zarejestrowano: 28-9-2004
Miasto: Gorlice gg-528692
Offline


[*] wysłano w 24-9-2005 o godz. 17:01


Jesteś przekonany Eliot, że Martini robi się się z Bianki? Ja zawsze myślalem, że robi się je z vinifery (nie wiem z jakiej bo nie pijam wermutów). To chyba chodzi o to, że białe Martini opisuje się jakoś tak na etykiecie, że mogło Ci się pomylić. Chyba, że ja coś pomieszałem.

Pozdrawiam
IKRA
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4339
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 24-9-2005 o godz. 17:16


r

:chytry:




FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
KenyP
Młodszy winiarczyk
**




Postów: 17
Zarejestrowano: 27-7-2005
Miasto: Mysłowice
Offline


[*] wysłano w 25-9-2005 o godz. 07:47


:D... BIANCO oznacza ze jest to wino białe! Biały wermut z winogron jasnych. Bo również jest wermut czerwony i wtedy pisze ROSSO. wiec sadze ze nie ma to nic wspolnego z o dmiana winorosli. Wydaje mi sie również ze wino to jest kupazem win z kilku odmian ale moze sie myle
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group