Forum Domowych Winiarzy
Nie zalogowany [Zaloguj - Zarejestruj]
Pokaż koniec

Wersja do druku  
Autor: Temat: Za słodkie-co zrobić?
pawko8
Nowy użytkownik
*




Postów: 8
Zarejestrowano: 27-11-2005
Miasto: Jaworzno
Offline

Nastrój: Bardzo tu u was miło:)

[*] wysłano w 27-11-2005 o godz. 20:10
Za słodkie-co zrobić?


Witam wszystkich,przy okazji tego tematu chciałem zapytać co można zrobić z winem które jest za słodkie?Moje wino zrobiłem z winogron ma ponad 2 miesiące,obliczałem jego zawartośc alkoholu , wyszło mi 14%,mam nadzieję że obliczenia przeprowadziłem prawidłowo(to moje pierwsze wino)czy można zmienić jego smak dodając kwasku cytrynowego?Dodam że moje winko już praktycznie nie pracuje.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4339
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 27-11-2005 o godz. 20:17


Kwasek nie zmniejszy ilosci cukru, ew. wino będzie mniej mdłe.

W dziale "Mieszanie, doprawianie i korekta wad win" jest co najmniej 5 wątków o zbyt słodkich winach... :spie:




FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
wujek
Starszy winiarczyk
***




Postów: 113
Zarejestrowano: 2-11-2004
Miasto: Międzyzdroje/Szczecin
Offline

Nastrój: w sumie...

[*] wysłano w 27-11-2005 o godz. 23:00


Zostaw do kupażu...



Jak pic to tylko wino:)
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
pawko8
Nowy użytkownik
*




Postów: 8
Zarejestrowano: 27-11-2005
Miasto: Jaworzno
Offline

Nastrój: Bardzo tu u was miło:)

[*] wysłano w 28-11-2005 o godz. 15:53
za słodkie


A co to takiego "kupaż"?
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
Aga
Konsultant
****




Postów: 390
Zarejestrowano: 23-4-2003
Miasto: to tu, to tam
Offline

Nastrój: No Mood.

[*] wysłano w 28-11-2005 o godz. 16:26


Cytat
Wysłane przez pawko8
A co to takiego "kupaż"?

Mieszanie jednego wina z drugim w takich proporcjach, żeby Ci wyszło z tego coś, z czego jesteś zadowolony.;)




http://www.kurdesz.com - o winie i nie tylko :)
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
DarekRz
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 3904
Zarejestrowano: 25-4-2003
Miasto: Białystok
Offline


[*] wysłano w 28-11-2005 o godz. 16:34


Cytat
Wysłane przez Aga
Cytat
Wysłane przez pawko8
A co to takiego "kupaż"?

Mieszanie jednego wina z drugim w takich proporcjach, żeby Ci wyszło z tego coś, z czego jesteś zadowolony.;)


A czasami nie tylko z drugim ale i z trzecim, czwartym - baaaaaardzo przyjemna rzecz - ten kupaż :polewam: :spoko:
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
xarts
Winiarz
****


Avatar


Postów: 172
Zarejestrowano: 19-9-2005
Miasto: Poznań/Luboń
Offline


[*] wysłano w 28-11-2005 o godz. 16:50


Tak można bardzo dużo wina zdegustowac.
Jeżeli jest za słodkie, a chcesz dostać więcej procent to zrób restart.




(\\__/)
(O.o )
(> < )
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
pawko8
Nowy użytkownik
*




Postów: 8
Zarejestrowano: 27-11-2005
Miasto: Jaworzno
Offline

Nastrój: Bardzo tu u was miło:)

[*] wysłano w 28-11-2005 o godz. 17:11
%%%%%%%%%%%


Chciałbym żebyście przeanalizowali moje obliczenia na zawartość alkoholu.Bardzo was o to proszę postaram sie napisać wszystko w miarę jasno:)A więc:wino robiłem z winogron wtłoczyłem do mojego gąsiora 20 kg owoców,dolałem do tego 10 litrów wody z 8-śmioma kilogramami cukru,dodałem drożdży i zakorkowałem.Po usunięcu owoców,dodałem jeszcze 4 kg cukru(teraz już wiem że przesadziłem:))Otrzymałem z tego ok.25l wina.Ale do rzeczy,liczyłem tak:
1)12kl cukru wraz z owocami (ok0,75)=12,75kg cukru
2)Cukromierz pokazał 26
3)Zawartoś niecukrów(z tabeli)=2
4)Wartość do dodania(z tabeli) 3,5
5)Ilość cukru=26-2+3,5=27,5%czyli mniej więcej 275g/l
6)Wina miałem 25l w każdym litrze jest 275gcukru,czyli w 25l jest 25x275=6875g
7)Początkowa zawartość cukru była 12750g.Po zakończeniu fermentacji wyszło że w winie mam 6875g czyli 12750-6875=5875g
Ilość alkoholu=(5875:1000)x600=3525ml,ta ilość alkoholu jest zawarta w moich 25l (25000ml) wina

%alkoholu=(3525:25000)x100=14,1%


Jeżęli komuś by się chciało to proszę to przeanalizować,czy przypadkiem nie narobiłem tu jakiś głupotek:)

obliczenia opierałem na info.ze strony http://old.wino.org.pl/frames/cukromierz.htm
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
pawko8
Nowy użytkownik
*




Postów: 8
Zarejestrowano: 27-11-2005
Miasto: Jaworzno
Offline

Nastrój: Bardzo tu u was miło:)

[*] wysłano w 28-11-2005 o godz. 17:24
Restart


Jeżeli miałbym zrobić restart , to jakich drożdży mam dodać lub może coś jeszcze i w jakich proporcjach.Mam aktualnie dwadzieścia kilka litrów tego wina i zupełnie nie pracuje.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
xarts
Winiarz
****


Avatar


Postów: 172
Zarejestrowano: 19-9-2005
Miasto: Poznań/Luboń
Offline


[*] wysłano w 28-11-2005 o godz. 17:44


Uno: jakich drożdży użyłeś. duo: Ile teraz pokazuje cukromierz? Tertio: najlepiej użyć aktywnych.



(\\__/)
(O.o )
(> < )
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
pawko8
Nowy użytkownik
*




Postów: 8
Zarejestrowano: 27-11-2005
Miasto: Jaworzno
Offline

Nastrój: Bardzo tu u was miło:)

[*] wysłano w 28-11-2005 o godz. 19:07


Użyłem drożdży "Malaga" wskazanie cukromierza 26
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
TEQUILA
Dionizos
******


Avatar


Postów: 3411
Zarejestrowano: 14-9-2005
Miasto: San Quentin ;)
Offline

Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.

[*] wysłano w 29-11-2005 o godz. 09:39


Blg 26 ? No no niezły likierek :P



MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika Ten użytkownik posiada komunikator Gadu-Gadu
moonjava
Super Moderator
*******


Avatar


Postów: 4339
Zarejestrowano: 30-4-2003
Miasto: jak studnia bez dna (Kraków)
Offline

Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku

[*] wysłano w 29-11-2005 o godz. 12:00


przy 14% restart bedzie trudny, te 26 blg też wpływa na drożdże. Do restartów polecane są S. bayanus. Możnaby rocienczyc troche ten nastaw.

Albo jak wyżej - kupaż z większą ilością wytrawnego.




FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
----------------------------------------------------
Przez PW udzielam porad w zakresie:
- żywienia zwierząt gospodarskich i towarzyszących - nieodpłatnie
- wyrobu napojów alkoholowych - 230zł/opinię + VAT, płatne z góry przelewem na konto.
Pokaż profil użytkownika Pokaż strony domowej użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika
pawko8
Nowy użytkownik
*




Postów: 8
Zarejestrowano: 27-11-2005
Miasto: Jaworzno
Offline

Nastrój: Bardzo tu u was miło:)

[*] wysłano w 29-11-2005 o godz. 19:05


Zdecyduję się chyba na kupaż.Dziękuję wam za pomoc.
Pokaż profil użytkownika Pokaż wszystkie wiadomości użytkownika

  Pokaż początek

Powered by XMB 1.9.11
XMB Forum Software © 2001-2009 The XMB Group